Moderátoři: smith
Zaregistrován
2. 5. 2013
A už len na dokreslenie zopár streleckých odznakov od toho istého výrobcu.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ak sa vrátime späť do Švajčiarska, tak môžme uvidieť medailu, ktorá svojím obsahom - textom, najlepšie vystihuje Švajčiarsko a jeho obyvateľov. Vo voľnom preklade to znamená ........ Len cez silu ostávame slobodní .......... Ak zoberieme
do úvahy fakt, že neutrálny štát v Európe má asi 200 000 armádu, i keď z väčšiny tvorenú aktívnymi zálohami ( domobranou ) a pritom nikdy nebol agresorom ako jeho suedia, tak tým je povedané všetko. Suverenita a sloboda je ich alfou a omegou.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Na záver predstavím medailu, ktorá nesie portrét velikána švajčiarskej armády generála Henriho Guisana. Zaslúžil sa obrovskou mierou o morálku a bojaschopnosť švajčiarskej armády v rokoch II. svetovej vojny. Pod dojmom mohutného nástupu Wehrmachtu upadala morálka i v tejto krajine a pomaly sa účinky tejto doby prejavili na demoralizácii armády i verejnosti. Málo chýbalo a niektorí politici ovplyvnení nacizmom by možno vydali krajinu do rúk Hitlera, bez boja. Bol to generál Guisan, ktorý sa pričinil mierou vrchovatou, že krajina obstála so cťou i keď na túto tému sa dá dnes dosť polemizovať.
Medaila je za streleckú súťaž jednotlivcov. Nemám originál etuu, ale je uložená v krásnej vyrezávanej drevenej krabičke a má u mňa čestné miesto. Na stužke sú dve dubové pozlátené ratolesti. Výroba - Huguenin.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Posledným príspevkom sú zábery na časti mojej zbierky.
Ďakujem a uvidím či sa nájde nejaký zberateľ, ktorý má podobné zameranie. Samozrejme budem očakávať reakcie alebo aj prípadnú konštruktívnu kritiku i od ostatných účastníkov fóra. Pretože nikto nie je neomylný a vždy sa dá dozvedieť
niečo nové.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Vidím, že na túto tému nepribudli žiadne ohlasy, tak z času na čas pripojím k tejto mojej prezentácii ďalšie obrázky či už medailí, ale aj iných exponátov, ktoré majú s tým priamu súvislosť. Tu je znázornené strelecké ocenenie z 90 - tych rokov. Medaila z bronzu, priemer 60 mm, váha 100 gramov, výroba Huguenin. Komu bola udelená je jasné z reverznej strany.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Snáď mi bude odpustené ak tu zverejním obrázok uniformy, ktorú mám doma a má tiež súvislosť s touto témou. Dúfam, že mi niektorí nebudú vyčítať zobrazenie toho obrázka v tejto téme. No na niektoré veci mi tu chýba sekcia ako napríklad Militárie. Na tejto uniforme sú pripnuté takisto strelecké medaily. Ostatné veci zatiaľ neprezradím a možno sa oplatí poštekliť fantáziu účastníkov fóra. Tipli by ste si jednotlivé súčasti ústroje?
Obrázky:
Zaregistrován
30. 7. 2012
Když jednotlivé kusy uvidím někde na blešáku tak říkám - bižuterie - a přejdu to bez zájmu.Ale vidět to takhle vcelku je paráda.Gratuluji ke sbírce a je vidět,že má majitel značné znalosti,není to pouhý soubor náhodně získaných předmětů.Těším se na jeho další přírůstky.
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ak by niekoho zaujal detailnejší pohľad, tak pripájam ešte jedno foto saka uniformy s medailami. Som zvedavý či niekto zareaguje na tieto kombinácie.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Pre úplnosť pridám obraz averzu medaily švajčiarských karabinierov, ktorá bola zobrazená na predošlej strane. Jedná sa o výrobok firmy Huguenin Le Locle. Rozmery a rýdzosť sú tam taktiež uvedené.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
V tomto príspevku sú znázornené 3 stužkové medaily, ktoré svojím obsahom i zaujímavým prevedením, jasne poukazujú na niektoré charakterové a morálne črty rodených obyvateľov Helvécie v spojitosti so správaním, či chovaním sa na verejnosti i v obyčajnom živote alebo aj v streleckom športe, ktoré v tejto krajine priamo znamená obranu vlasti. Medailu v strede som opísal na tejto stránke vyššie, avšak k ostatným zapasovala tiež obsahom citátu a samozrejme tvarom. Ani jedna nie je zo striebra, sú to zliatiny obecných kovov. Veľkosti sú približne 35 x 35 mm. Výrobcom bola firma Huguenin. Tie nápisy vo voľnom preklade znamenajú: Nehovor všetko čo vieš, ale vždy by si mal vedieť čo hovoríš. Alebo - Len cez silu budeme slobodní .... či - Cnosť bude vzývana ale zloba ostane sama.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.