Moderátoři: smith
Zaregistrován
2. 5. 2013
A pre zaujímavosť niektoré exempláre môžu mať napr. aj obrys kosoštvorca. Teda v numizmatickej reči to označujeme výrazom - klipa. Tieto sú tiež z obyčajných zliatin, no je vidno, že tvorcovia sa snažili zaujať keď už nie obsahom, tak aspoň vonkajším tvarom a niekedy dosť masívnym prevedením.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Niekedy už tá obsahovo výtvarná stránka a napr. celkový dizajn podľa mňa prekročili tú pomyselnú umeleckú hranicu. A pravdupovediac neviem načo slúžila tá krátka reťaz priletovaná vzadu. Vyzerá to na originálne upevnenie a tak sa len môžeme dohadovať, ako alebo na čom sa takéto ocenenie mohlo nosiť? Veru aj takým vychýreným umeleckým ateliérom, ktoré som uvádzal v úvode tejto témy sa niekedy pošťastilo vyrobiť taký medailérsky nepodarok. Rozmery sú 8 x 6 cm.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Toto je daľšia z tých ťažších váhových kategórií. Príležitostné vydanie z mestečka Grutlineumunster. Výroba Paul Kramer Neuchatel. Pravdaže ani tu sa autor nevtesnal do kruhového obrysu a dal jasne vyniknúť siluete pušky.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ak predošlý exemplár predstavoval Goliáša, tak tento maličký klopový odznak by som označil za Dávida. Je to jeden z mnohých pamätných kúskov, ktoré nechávali pre svojich členov - veteránov vyhotoviť strelecké spolky. Má priemer len 12 mm, no spracovanie je na slušnej úrovni. Ťažko tomu uveriť z toho obrázku, no ak som ho príležitostne zapol na klopu saka do gombíkovej dierky a prišiel napr. na burzu, ten malý odznak dokázal upútať značnú pozornosť ostatných. Priam svietil do diaľky. Nakoniec bola potrebná značná dávka trpezlivosti vysvetľovať po 15 krát za sebou, čo je to za označenie. Keď chcel autor týmto malým výtvorom zaujať pohľady aj celkom neznámych ľudí, tak sa mu to podarilo dokonale. Materiál je tentokrát Ag - 0.925, výroba Huguenin.
Ešte som rozmýšľal, že to nemusí byť priamo odznak ale mohol by to byť aj manžetový gombík. Dá sa pripnúť i na rukáv košele. Škoda, že mám len jeden. Nenájde sa medzi zberateľskou verejnosťou taký istý?
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Pridám sem aj odznak z konca 20 - tych rokov 20. storočia. Je to pamätný strelecký odznak pri príležitosti štátneho sviatku Švajčiarska, ktorým je 1. august. Nie je to striebro ale takých typov bolo vyrobených menej kusov a sú pomerne vzácne. Autorom bol Franz Wanger a výrobca Huguenin Le Locle. Rozmery má 25 x 35 mm.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Vlastenecké citáty alebo heslá sú známe z veľkého počtu razieb pamätných mincí alebo medailí. Nie je tomu inak ani na averzoch niektorých švajčiarskych streleckých medailí. Latinský výrok : ,, PRO DEO ET PATRIA", snáď ani nepotrebuje preklad. Tento citát je vyrazený aj na maďarských ( uhorských ) medailách, ktoré boli udeľované veteránom I. svetovej vojny po jej skončení. A ako vidno obľúbený bol i v druhej polovici 20. storočia u celkom iných tvorcov.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Niekedy sú zaujímavé i medaily, ktoré pochádzajú z jednej oblasti alebo mesta. Väčšina týchto ocenení bola na stužkách vo farebnom prevedení niektorého z kantónov. Tu sú dve medaily okresu Hongg, ktorý patrí pod kantón Zurich a dalo by sa povedať, že je súčasťou tejto mestskej aglomerácie. Ako je patrné na obrázku jedna medaila je na stužke bielomodrej a druhá červeno, bielo, zelená.
Bielomodrá je farba kantónu Zurich a druhá farebná kombinácia patrí kantónu Neuchatel.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.