Přátelé, možná se podivíte nad novým přírůstkem - trochu jiné kafe než mé gró. Ujasníme si panovníka? Cach 1002?
Obrázky:
Proč to tady dávám....nejprve mi bylo řečeno, že jde o Václava II, moravská ražba, Cach 1002......pak mi bylo napsáno, to samé, ale s tím, že jde o Přemysla Otakara II......také Cach 1002......No, pokud dobře koukám, tak jde o Václava, ne? Nějak nevím, zda jsem to třebas špatně nepochopil......😕
K prirazeni techto razeb dost casto poslouzilo pomerne malo informaci z nalezovych okolnosti. Mince jsou vetsinou neme (existuji i s opisem), ikonograficky casto velmi podobne, drobne nuance zapricini, ze je mince razena uplne jinemu panovnikovi a na uplne jine uzemi (viz korunovane a nekorunovane zrudicky na nich)... jak jsem k teto minci komentoval na jinem miste, jiste je 13. stoleti, zrejme datove blizko predelu vlade Premysla a Vaclava. Kdyz to dozenu k absurdite (nechytejte mne za slovo), muze to byt razba razena za vlady obou... tak se pak rozhodnete... k razeni minci se pouziva proste zazita typologie, paklize je duvod k jinemu zarazeni, je treba se odvolat na konkretni praci ci publikaci, kde se stary nazor vyvraci... jinak bych se proste drzel Cacha.
Děkuji za informace. Udělám to tak, že si jej přiřadím: Václav II. Cach 1002 (pozn.- nebo Přemysl Otakar II. ) Asi tak?!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.