Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 4. 2010
posílám na ukázku 3 kusy s období asi třech měsíců.prostřední kousek je staršího období.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Vzhledem ke štítu, přilbici a pokryvadlům to budou šlechtická pečetítka (i když to s tím žencem nějaký novoštítný bezvýznamný rytíř) a to první (hvězda, půlměsíc), bude nějaký Uher. Písmena ? (ale spíš jen čtvereček kvůli souměrnosti?) V (křestní) MD (rodové). Teď nemám čas, ale pokud bych si vzpomněl až se mi bude chtít😉, můžu se pokusit dohledat v maďarském lexikónu.
Zajímavé je to poslední pěčetítko - nešlo by to otisknout? Řekl bych, že je úmyslně poškozené, patrně po úmrtí majitele.
Zaregistrován
15. 4. 2010
šlechtické pečetítka mají nad přilbou korunku.pokud tam není tak je to měštan.
Zaregistrován
4. 7. 2010
Jinak korunku do pečetidla si dával kde kdo. Aniž by byl šlechtic. Sám mám třeba s korunou stavitele mlýnů + ještě něco by se tam našlo.
Zaregistrován
4. 7. 2010
Nebo tady na ukázku starší kousek, materiál stříbro. Asi cechovní nebo nějakej flanďák.
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
A na ukázku úředník , to už ale bude nižší šlechtic zřejmě.
Obrázky:
Zaregistrován
8. 2. 2012
Všem děkuju za názory.
Zaregistrován
15. 4. 2010
Paul napsal/a:
Jinak korunku do pečetidla si dával kde kdo. Aniž by byl šlechtic. Sám mám třeba s korunou stavitele mlýnů + ještě něco by se tam našlo.
já se bavím o korunce na helmě co je nad erbem🙄
Zaregistrován
15. 4. 2010
Paul napsal/a:
Nebo tady na ukázku starší kousek, materiál stříbro. Asi cechovní nebo nějakej flanďák.
Obrázky:
toto je církevní také mám jedno z roku 1800 a je komplet ze stříbra
Zaregistrován
12. 6. 2012
Jestli ten úředník nebude spíš na šlechtickém statku. Pokud by byl šlechtic (jakkoliv nízký), asi by neměl "na štítě" (on to teda štít asi není) monogram.
Ještě by ta korunka mohla označovat svobodného člověka, mne tak napadlo.
Se zkusím zeptat odborníků, jestli si, za týden(?) vzpomenu. To budu mít příležitost.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.