Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#21 7. 5. 2023, 15:13
Wjem : dakujem za vasu odpoved. Ja som sa za tu dobu co znamky vlastnim nedopatral ani obci/mestu kde mali byt pretlacene. Ani google mi ziadnu obec s nazvom Haidl nenasiel. Uz viem dovod, kedze asi kratko po odsune nemcov zanikla. Viem ze nemci maju problematiku sudet spracovanu o dost lepsie, aj to aka to bola divocina s pretlacami a hlavne roznymi dotlacmi povojnovymi. Zbavovat sa ich isto neplanujem. Ako mensia zaujimavost v zbierke potesia. Pavel_lll : na zaklade coho usudzujete, ze sa jedna o vytvor pocitacovej tlaciarne?

Prostě to tak vypadá. Krásně je to vidět na tom horním rameni Hackenkreuzu, který má "krásně" zubatý okraj. To razítko nebo štoček prostě neudělá.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#22 7. 5. 2023, 15:31
razítko je sice hůže čitelné, ale mohlo by končit ...NBERG. Jinak si troufám tvrdit, že prakticky žádný majitel inkoustové tiskárny nemá a neměl nikdy ani tušení, že existoval nějaký Haidl am Ahornberg, srovnaný se zemí v r. 1952, a že tam byl až do konce války poštovní úřad. Jinak se vám Pavle III upřímně a pokorně obdivuji, jak dokážete z pouhého webového obrázku jednoznačně rozeznat inkoustovou tiskárnu. Nezkoušíte si to s ní na těch svých zaručeně pravých přetiscích Lajtanbaszág? :-)

Kdo chce, zjistí si kde co ...

napsal/a:
Dne 5. května 1945 se obec stala dějištěm bojů mezi postupujícími americkými jednotkami 90. pěší divize a bránícími se německými okupanty, zejména důstojnickými kadety a příslušníky Hitlerjugend, při kterých padlo 10 amerických vojáků v německé léčce a 24 německých vojáků v následných bojích.

Čili, v jistých kruzích to bude dost profláknutá dědina.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#23 7. 5. 2023, 17:08
Prostě to tak vypadá. Krásně je to vidět na tom horním rameni Hackenkreuzu, který má "krásně" zubatý okraj. To razítko nebo štoček prostě neudělá.

Já tedy nevím, co máte za model, ale moje inkoustová tiskárna takové "krásně" zubaté okraje nedělá...

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#24 7. 5. 2023, 17:13

Neumann:
Máte obecně asi pravdu, ale prostě oficiální (německou poštou uznané) sudetské přetisky na čs známkách, jimž skončila platnost, existují a katalogy je uvádějí. Včetně té zelené Nitry 50 hal. z Vratislavického vydání...

Profilový obrázek
shareman

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2010

#25 7. 5. 2023, 18:03
Já tedy nevím, co máte za model, ale moje inkoustová tiskárna takové "krásně" zubaté okraje nedělá...

Známkový papier má iný povrch ako papiere určené pre modernú tlač.

Ak sem nitrancan ešte príde a chce vedieť ortieľ, mal by urobiť poriadny scan prednej časti a prípadne zadnej.

Potom viem na 100% povedať či to je tlačiareň alebo nie. Ak nie, tak čo to je zač sa ja vyjadrovať ďalej nebudem. Na to nemám kompetencie. Či je to tlačiareň ale povedať viem pri dobrom scane na 100,00% 😉

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#26 7. 5. 2023, 19:55
Známkový papier má iný povrch ako papiere určené pre modernú tlač. Ak sem nitrancan ešte príde a chce vedieť ortieľ, mal by urobiť poriadny scan prednej časti a prípadne zadnej. Potom viem na 100% povedať či to je tlačiareň alebo nie. Ak nie, tak čo to je zač sa ja vyjadrovať ďalej nebudem. Na to nemám kompetencie. Či je to tlačiareň ale povedať viem pri dobrom scane na 100,00% 😉

Proč ne? Rád se nechám poučit.
Já do inkoustovky známky nikdy nestrkal, a ani si nedovedu představit, jak bych to dělal s jednotlivými známkami. Ještě tak by se tam snad dala strčit část archu, ale jednotlivé známky?
Napadá mě nalepit je na nějakou podkladovou A4 a tím tu tiskárnu projet a pak ty známky zpětně ve vodě odmočit/odlepit. Co by ale ta voda udělala s inkoustem, nevím... Možná s tím má někdo (Pavel III ?) zkušenosti?

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#27 7. 5. 2023, 20:30
Ještě bych doplnil to levé razítko. S velkou pravděpodobností půjde o Mähr. Schönberg 1 (M44, 3b)

Skvělá práce. Taky jsem si lámal hlavu, jaké místo se skrývá na tom razítku s číslem pošty 1, ale nepřišel jsem na to.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
shareman

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2010

#28 7. 5. 2023, 20:56
Proč ne? Rád se nechám poučit. Já do inkoustovky známky nikdy nestrkal, a ani si nedovedu představit, jak bych to dělal s jednotlivými známkami. Ještě tak by se tam snad dala strčit část archu, ale jednotlivé známky? Napadá mě nalepit je na nějakou podkladovou A4 a tím tu tiskárnu projet a pak ty známky zpětně ve vodě odmočit/odlepit. Co by ale ta voda udělala s inkoustem, nevím... Možná s tím má někdo (Pavel III ?) zkušenosti?

Tí, ktorí to už roky robia na to techniky vyvinuté majú. Bez vody, bez lepidla...
Našťastie sú to šmejdy, ktoré sa dajú ľahko rozpoznať ak je dobrý obrázok alebo známka v ruke + lupa.
Len spomeniem napr.:
https://www.ebay.com/usr/damby119
alebo
https://www.ebay.com/str/dimo155
a kopec ďalších...

A vôbec nie je nápadné, že okrem tohto "tajomného pretisku" používa rovnaký font aj:
"Kreta" alebo "ASSEN" a už vôbec nie je nápadné, že je to moderný font Bay Tavern S Bold😁

Takže, je to buď:

1) Z tlačiarne - na to potrebujem lepší obrázok

2) Fake štočok od niekoho kto je väčší frajer a vyrobil si ich.

Obrázky:

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#29 7. 5. 2023, 21:28

Tak jo, uznávám - je to novodobá fantazie, ten font je jednoznačný...

Mě pouze ze začátku mátlo, kde by tito novodobí "výrobci" přišli na tu zapomenutou, dávno zrušenou vesnici Haidl am Ahornberg (s její dávno zrušenou poštou), o níž, odhaduji, 99% zdejších diskutérů (včetně mě) do této doby nikdy neslyšelo...

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#30 8. 5. 2023, 00:12

Je vcelku lhostejné co kde dělá tvoje tiskárna, ale tahle to prostě udělala!😁 (A hlavně, jak jsem psal, razítko či štoček to nedělá a to je podstatné.)
A zkušenosti s tím mám jen ty, co se nabízí v aukcích, a už od pohledu to je blbost a nejspíš od jednoho šikuly (hnáty zpřelámat, tiskárnu rozdupat, počítač rozbít kladivem).

Seznamy pošt existují, takže není problém cokoliv dohledat. Nehledě k tomu, že stačí dohledat jakoukoliv dědinu v Sudetech i bez pošty, ev. kdekoliv kam i nevstoupila noha říšského vojáka, hlavně když to dobře vyzní (např. přetisk chystaný pro okupaci Moskvy ..., pro obsazení Sibiře, Anglie etc., vymyslí kdejakou hovadinu). Důležitý je přetisk (i kdyby to bylo na známce se Zemanem nebo s FJI) s hackenkreuzem, neb to se vždycky zaručeně prodá.

Mnohem zajímavější je přetisk Melitopol. Ten pravda taky vznikl až po (a zřejmě v USA), ale aspoň to bylo hned, či krátce, po válce, takže se to dnes řadí mezi zajímavosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.