Tak nejdříve volné kusy...po ročních za jednotlivé měsíce bylo jich celkem 493 kusů...o chlup víc jako v roce 2021.
Nechal jsme tam pro přehled obě tabulky (2022 i 2021). V záhlaví tabulek se mi občas objevily jedničky nebo dvojky... toho si nevšímejte...nějaký PC Excel šotek...😉
Je krásně vidět jak ty vzácně ročníky (1929,30 a 34,35,36) na trhu prostě nejsou ...
Obrázky:
Jeden z vás chtěl (jméno nebudu prozrazovat, ale určitě si tipnete dobře😁 ), abych se mrknul na Aukru i na prodej a dosažené ceny svatováclavských dukátů ražených po roce 2000...
No, osobně mám s těmito ražbami problém. Myslím, že to nejsou svatováclavské dukáty, vlastně ani mince a vlastně mě ani nezajímají. Jejich vznik, ražbu a ceny navíc nechápu....
Ale řečeno spolu s klasikem, kdo sem já, abych určoval co má v tomto vlákně být a co ne...
Navíc po tom průseru s ražbou svatováclavského dukátu ke 100. výročí jejich ražby ze strany ČNB, možná tyto novoražby původních SVD, si postupně najdou místo ve Vašich sbírkách...protože sběratelé prostě něco sbírat chtějí...
Nebo řečeno jiným klasikem... "Václave, chtějí to mít vyplněné, tak to vyplňuj..."😁
Takže jsem sedl k PC a chvilku hledal a celý prosinec sledoval...
Letem světem pár slov:
- jedná se o ražby po roce 2000
- Mincovna Kremnice s.p. sice v certifikátech k těmto novoražbách uvádí natvrdo pojem "Svatováclavský jednodukát", ale Puncový úřad SR v "Osvedčenie o rýdzosti tovaru" uvádí už správně že se jedná o "Zlatou medaili-"Replika Svatováclavského dukátu"
- takže zdůrazněme- mince to nejsou!!!
Podařilo se mi dohledat tyto novoražby zmíněných medailí:
(ke každé medaili uvádím počet ražených kusů i případný zjištěný prodej v ks a cenu za prosinec 2022 na Aukru)
1. Dukát 2014 (raženo 300 ks)-číslované
2 ks (285 000, 404 000 Kč)
2.Dukát 1918-2018 (raženo 500ks) číslované
7 ks (174 000, 126 000, 131 000, 132 313, 149 000, 116 000, 121 000 Kč)
3.Dukát 1918-2018 (raženo 300ks) nečíslované, bez puncu mincovny K
2 ks (185 000, 166 600 Kč)
4.Dukát 1918-2018 (raženo 300ks) nečíslované, s puncem mincovny K
2 ks (178 000, 126 000 Kč)
Novoražby svatováclavských jednodukátů 1937- 1939 věnované památce autorů Otakara Španiela a Jaroslava Bendy
1. SVD 1937/2021 (raženo 20 ks + ? do sad)
1 ks (234 000 Kč)
1. SVD 1938/2021 (raženo 180 ks)
0 ks
1. SVD 1939/2022 (raženo 120 ks)
2 ks (160 000,162 000 Kč)
Tak berte to asi jako základní prvotní rychlý přehled, pro ty, které to zajímá...
Kdo chce a má zájem, prosím ať si to projde a vše co je špatně nebo má být jinak, klidně opraví a doplní, ať tu nejdou blbosti...
Za leden to budu tedy dál sledovat a pak to dám třeba do nějaké přehledné tabulky...😉
bertiku-b1, sice jste se bohužel vyprdl na soutěž o nej SVD 2022 (mohl jste aspoň bodovat), já na vás ale nezapomněl😉
Přidávám sem tabulku s prodejem dukátů ČSSR - Karel IV. na Aukru za prosinec 2022 i roční přehled TOP cen s počtem prodaných kusů za celý rok 2022 ("modré sloupečky"). Pro porovnání jsme tam nechal i TOP pro rok 2021 ("žluté sloupečky"), tehdy jsem kusy ale nesledoval...
Když se tak na to koukám, tady jsem asi (ne asi, ale určitě!) prošvihl svůj bohatý a pohodlný budoucí důchod šikovného investora... Když si vybavím, že tyto dukáty jsem mohl před cca 20 lety kdykoliv koupit tak za cca 2 500 - 3000 Kč, jen tak do zásoby místo vkladu na vkladní knížku a pak, protože se mi tyto mince moc nelíbí, je za ceny v tabulce klidně postupně prodávat ...🙄
Ach jo ...😉
Počty prodaných kusů i dosažené ceny... prostě zajímavé ...
Snad jen - za celý rok 2022 se prodalo celkem 79 ks těchto zlaťáků...(39 volných a 40 v krabičkách)...
Obrázky:
:)
Miky díky za velmi zajímavý příspěvek😉
Tipovat není třeba, samozřejmě jsem to byl já, když už seš tady od tý administrativy tabulek..
K těmto ražbám si to napsal přesně,vyjma tvýho osobního možná až povrchně posměšného názoru, který bych zrovna k tématu cenovému přehledu nečekal,ale chápu emoce byly silnější 😁
Hold my sběratelé svatováclavských dukátů co ve svých sbírkách většinu těchto ražeb máme se pak uchylujeme k těmto krásným a originálním,, úchylkám,,..🙂
Možná to jednou sám poznáš až nebudeš mít po ,,čem šahnou,,kolem těchto ražeb a některý opravdový vzácností ti budou na hony vzdálené, jako nyní pro tebe některé vcelku běžné ročníky, možná si ještě jednou rád koupíš 1937/2022,1938/2022,1939/2022..
Člověk se neustále rozvíjí a ve sběratelství to platí obzvlášť ,hlavně s příchodem každého nové kousku do sbírky..
Kupodivu zrovna tyhle ražby které se zde objevily v důležitém mylniku jubilejního období ,se na trhu staly velmi rychle žádaným, ceněným sběratelským a investičním artiklem a předčí tak i mnohé původní raritní ročníky ..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
:D MikyM.
Díky za info k dukátům Karla IV. To teda byla šance pro předvídavého investora. Škoda nevyužité příležitosti, ta už se nebude nikdy opakovat.
Myslím,že hodnotit SVD mají jenom účastníci soutěže . Kdybych poslechl moji ženu a sbíral je, místo těch škaredých koleček jak mi vyčítá,tak bych se mohl zůčastnit. Potom bych potvrdil stávající hodnocení.
Gratuluji.😁
rektor napsal/a:
prostě kus na osobu, zas tolik těch jednolidí není.
A jak bys řešil situaci, když se ti kvůli současnému systému distribuce na dukát s limitem 15tis kusů sejdou objednávky na 300tis kusů? (předpokládám, že to bylo podobné hausnumero, když to tak narychlo zrušili)
Když už teda vyjdeme ze situace, která nastala, zajímalo by mě kdyby šly dukáty z ČNB za cenu zlata a bez příslušenství okolo a lidi by je nakoupili ve velkém, jestli by se nezačaly používat běžně jako platidlo. Třeba v ekvivalentu 5tis Kč místo Masaryka. Takový nezamýšlený revival zlatého standardu. Zajímavý experiment by to byl. Nevím kde by po světě dnes vydávali dukáty jako platnou minci. Takový český bizár.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.