Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
6. 12. 2022, 19:02

Pánové běžte si debatovat, respektive opovrhovat do jiných vláken jako tlachána,nebo pokec o mincích..
Taho většina zdejších čtenářů ví , že se jedná hrubý cenový přehled hlavně aukcí Aukra,kde se denně draží sv.dukaty .
Velký dík Mikymu za jeho čas, který věnuje práci na tabulce ..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
6. 12. 2022, 19:10

Normálne som sa pýtal Mikyho.

Profilový obrázek
Charon

Moderátor

Zaregistrován:
20. 3. 2019

Vytvořeno:
6. 12. 2022, 22:09

PRAVIDLA SOUTĚŽE "O TOP SVATOVÁCLAVSKÝ DUKÁT 2022 SBĚRATELE.COM" Soutěž začíná 1. prosince 2022 a končí 28. prosince 2022 v 23,59,59hod Do soutěže budou zahrnuty všechny svatováclavské dukáty včetně novoražeb (tzn. 1, 2, 5 i 10 dukáty) volné i ve škatulce. Vyloučeny budou repliky, kopie bez certifikací kremnické mincovny , či falza. ...

PRO INFO - AŤ SE NEMUSÍ HLEDAT😋 😋

MEMENTO MORI ET CARPE DIEM

Profilový obrázek
Charon

Moderátor

Zaregistrován:
20. 3. 2019

Vytvořeno:
6. 12. 2022, 22:11

Abyste mohli začít hodnotit, tak tady je můj kousek 1SVD 1923 (dle M-CH vyraženo 61.861) Obrázky: ...

MINCE CHARON

Profilový obrázek
Charon

Moderátor

Zaregistrován:
20. 3. 2019

Vytvořeno:
6. 12. 2022, 22:13

Dlouho jsem přemýšlel a nakonec jsem se rozhodl pro letošní rok soutěžit s legitimní novoražbou , abych tak oslovil i sběratelé těchto novějších ražeb a pobídl je tím k soutěži... Svatováclavský dukát 1939/2022 v číslovaném nákladu 180 kusů s certifikáty kremnické mincovny a puncovního úřadu .... Obrázky: ...

MINCE BARBAR

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
7. 12. 2022, 07:09

sigur napsal/a:

Btw. ak tam máš len ceny z domáceho trhu, tak výpovedná alebo pridaná hodnota tej tabuľky je aká?

😃 Tak neprodávám to, nikdo mě za to neplatí.... takže přidaná hodnota? Nevím, neřeším, není asi pro mě ani potřeba...
Vypovídající hodnota? Sleduji si ceny prodeje na našem největším aukčním portále a u největších firem, pořádající u nás sálové aukce. Takže celkem, podle mého názoru, široký záběr trhu. Tuzemského.... protože já po pár pokusech nenakupuji ani neprodávám v zahraničí- na rozdíl od Vás Slováků nemáme Euro, tak nemám euro účet, někdy jazyková bariéra, nemožnost vidět mince na vlastní oči a popisům v katalozích už dávno nevěřím, mnohdy složitá případná reklamační anabáze, dlouhé dodací lhůty, drahé poštovné, prostě nevidím žádné + pro prodeje a nákupy v zahraničí, tak mě ten trh mimo nás ani moc nezajímá....
A taky nemám tolik času, sledovat "celý svět"...😉
Prostě stačí mi ten náš malý rybník a chci vědět kolik v něm ty ryby stojí... takže pro mě to vypovídající hodnotu o pohybu a vývoje cen (+ -) celkem má...
A protože ty moje poznámky v sešitku, při různých debatách s kolegy numismatiky (v numismatických obchodech, u pivka) zajímalo, řekl jsem si, že to budu dávat sem. Časem mě zde donutili, dělat ty tabulky, ne jen fota z PC a tak se dostalo až sem...

A třeba to někoho i zajímá a ty moje tabulky sleduje...😁

Asi tak...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
7. 12. 2022, 07:17

sigur napsal/a:

Tak napríklad by ma zaujímalo pre koho je určená. Či je pre kupujúcich alebo predávajúcich a teda, či sú v tých cenách zarátané aj aukčné prirážky, resp. zrazené percenta predávajúcich. Ďalej by ma zaujímalo, či sú tie ceny vyhnané len českými obchodníkmi alebo je to celoeurópsky trend...atď.

Tak je to zlato... takže v dnešní době inflačních peněz...
Samozřejmě prim bude hrát domácí trh (v zahraničí to bude trochu na vedlejší koleji, i když v Rakousku o nich ví...😃 )
Tomu šílenému nárustu cen právě u těchto mincí za poslední cca 4 roky popravdě nerozumím... to je asi na nějakou sociologickou studii, vždyť , když si koupím dnes zlatou minci s mosty, hrady nebo městy, mám mnohem větší kus zlata a lépe tak uložené peníze, protože při hyperinflaci se nikdo nebude ptát, zda je na minci most nebo svatý Václav, zda je 20 nebo 100 let stará... každý se zeptá, kolik váží... a podle váhy Vám za ni dá pak patřičně velký kus chleba nebo pytel brambor...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
7. 12. 2022, 07:29

=sigur]
Tak napríklad by ma zaujímalo pre koho je určená. Či je pre kupujúcich alebo predávajúcich a teda, či sú v tých cenách zarátané aj aukčné prirážky, resp. zrazené percenta predávajúcich...

Tak na podobné téma jsem se už dohadoval ve vlákně o 10 Kč 1993 s malým Kč, tak to sem jen překopíruji a trochu poupravím...😃

• TABULKA JE PRAVDIVÁ. Ceny v ní uvedené jsou ceny dosažené na aukci dražebním příklepem (mimochodem, chcete-li být tedy důsledný - limitenti hradí cenu dosaženou příklepem - vydražením včetně % aukční přirážky + poštovné a všech příplatky při doručení zásilky, takže ta skutečně "celková výsledná cena" mince by se mi těžko zjišťovala)
  • označení kvality je pro mě problém. Nejsem znalec, neumím to tak přesně určit. Mnohé ražby jsou z Aukra, zde kvalita v tradičních označeních není uvedena, resp. není tam většinou uvedena vůbec, z fotky to přesně neurčíte, bohužel
  • sám víte, že ve všeobecných podmínkách aukčních síní najdete :
    a, Aukční položka (los) se prodává příklepem vydražiteli, který nabídne nejvyšší cenu. K přiklepnuté ceně se připočítává x (rozdílné dle aukční firmy) % přirážka
    b, U prodaných losů se odpočítává x% (rozdílné dle aukční síně) z dosažené ceny ... (prodávající, který dá minci do aukce, tedy dostane z aukce pak o x % z přiklepnuté ceny méně)

JAKÁ JE TEDY PAK TA PRAVÁ CENA MINCE NA TRHU?

Takže volím nejsnazší způsob-uvedu příklepnutou cenu ... dole v tabulce u sálových aukcí uvádím + % přirážky pro kupujícího...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
7. 12. 2022, 07:33

V tomto vlákně jsme v příspěvku č. 136 ještě napsal...

1. aukční přirážky uvádím vždy v doprovodnému textu k tabulce
  2. já když dražím, tak si sice dopředu samozřejmě vždy zjistím % aukční přirážky, ale pak při samotném dražení mě už toto % zas tak nezajímá, položku prostě chci a dražím až do svého osobního limitu, nechám se strhnout dražbou
    (pravda, pak občas skutečně po ukončení dražby valím oči, že % aukční přirážky mi položku pěkně prodraží i nad ten můj osobní limit😲 )
  3. cena za minci je cena dosažená v samotné dražbě, je to tak uváděno i ve výsledkových listinách jednotlivých aukčních domů, pokud chcete, % aukční přirážky si každý připočtěte sám

Tak asi tak...

Ale pokud Sigure máte přehled o zahraničních aukcích a v nich dosažených cen u svatováclavských dukátů, klidně je sem uvádějte... vlákno to oživí, budeme mít přehled o cenách tady i venku, zase to bude zajímavější

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
7. 12. 2022, 07:38

sigur napsal/a: Btw. ak tam máš len ceny z domáceho trhu, tak výpovedná alebo pridaná hodnota tej tabuľky je aká? ...

Fidži má to přece úplně jasnou vypovídající hodnotu.. 😁
Řečeno ústy jednoho z PTP důstojníků ve Švandrlíkově románu - "cena dukátů roste, kurva roste Fidži!"😁 😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.