Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

rektor

Uživatel

Zaregistrován:
28. 12. 2020

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 18:11

Ještě ohledně kvality nebo nekvality návrhu - v posledních Num. listech jsem se dočetl, že v roce 1956 byla odměna pro vítězný návrh (pro 10Kčs Komenský) 12000 poreformních korun a taky se jim sešlo 71 návrhů. Na soutěž o oběžnou 1Kčs ještě více. Dnes je odměna 80tis plus 60tis v případě realizace. Chtěli bychom pěkné mince, ale prostě to není zaplaceno.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 18:20

Ještě ohledně kvality nebo nekvality návrhu - v posledních Num. listech jsem se dočetl, že v roce 1956 byla odměna pro vítězný návrh (pro 10Kčs Komenský) 12000 poreformních korun a taky se jim sešlo 71 návrhů. Na soutěž o oběžnou 1Kčs ještě více. Dnes je odměna 80tis plus 60tis v případě realizace. Chtěli bychom pěkné mince, ale prostě to není zaplaceno.

Dnes už je to otázka ,,několika hodin práce,, na PC pro zkušené návrháře.Nejedná se o projekt se složitou dokumentaci s následný právním schvalovacím procesem..Spíše jde o prestiž..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 18:37

yks
Dovolím si přispět opačným mým pohledem (a je úplně jedno, že dle mého názoru současná ražba bez letopočtu je nesmysl...). Investiční mince – jak já chápu záměr ČNB – je zkrátka jiný produkt pro jinou cílovou skupinu, než pro numusmatiky / sběratele. Investiční mince = spekualce, komodita přístupná masám lidí – přesný opak numismatiky...

True Story, měl jsem ho též predobjednany a přiznám se že jen pro to abych ho prodal a vydělal na něm. Tady se mluví o komerčním zlu. V reálu se tento dukát stává dostupným širší veřejnosti a každému kdo má větší zájem než jen ekonomický namísto toho aby z něj spekulace udělala další bublinu a pár lidí na tom vydělalo ranec. Proto se mi tohle řešení líbí. Kdo má rád tyhle mince může být potěšený, kdo v tom vidí cash utre čumák.

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 18:54

True Story, měl jsem ho též predobjednany a přiznám se že jen pro to abych ho prodal a vydělal na něm. Tady se mluví o komerčním zlu. V reálu se tento dukát stává dostupným širší veřejnosti a každému kdo má větší zájem než jen ekonomický namísto toho aby z něj spekulace udělala další bublinu a pár lidí na tom vydělalo ranec. Proto se mi tohle řešení líbí. Kdo má rád tyhle mince může být potěšený, kdo v tom vidí cash utre čumák.

Komáre za ty peníze to, ale nedává smysl.To už opravdu jak píše taho je lepší si pořídit mincí, která bude blíž ceně kovu..
Všechno směřuje k tomu ,že to bude velký propadák na to o jak významnou minci se jedná, stačí si vzpomenout na obyčejne výroční 20 koruny, při první euforií se čekali fronty, za dvacku, dvacku a to hlavně díky velkému mediálnímu humbuku a dnes se za tu dvacku nikdo neobtěžuje ,,vztát s postele,,navíc tohle je mince za 6000tisic ,při aktuální ceně kovu je to 15stovek navrh , silně pochybuji, že to průměrnou populaci při nastalé krizi která zde nějaký čas bude, vůbec osloví...

milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 19:23

Přitom by bohatě stačilo, stejně po vzoru prvorepublikových ražeb letopočtu 1923 navrh vyrazit číslovanou limitovanou sérií označenou číslem v ploše, né na hraně,jak dnes bývá zvykem a zpětné uvést letopočet 2023 (o to víc by byl v budoucnu letopočet 2023 se vší tou prekerií a ročním zpožděním zajímavější )včetně plánovaného nákladů.
Na základě poptávky by následně mohly vzniknout další každoroční série ražeb, nebojím se napsat minimálně po dobu 16 let , ročně individuálně v jasně zveřejněném nákladů ...👿

milan.heczko@yahoo.com

Medo

Uživatel

Zaregistrován:
5. 2. 2021

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 19:50

Razba bez letopočtu je veľmi vážna chyba.

Cui bono? , Cui prodest?

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 19:56

Však oni ty náklady zveřejní až to stopnou. Že to nebude mít ročník taky moc nechápu ale budiž. Myslím že aby to splňovalo kritérium mince musí být nominální hodnota a ročník uvedeny ale nechci to tvrdit s jistotou to nevím. V podstatě nepůjde o 100let od prvního dukátu když to zrušili a posunuli o rok takže je to bez jubilejní návaznosti. No kdyby to udělali jak zmínil rektor, bez zbytečných certifikátů, krabiček a rádoby prestižních pitomosti, cenu by dokázali udržet v rozumný míře. Ale co chceš, chtěli zamezit spekulativnímu prodeji a myslet na sběratele ale asi to nevymysleli zrovna nejlíp jak to šlo. Alespoň ty roky tam být mohli. Ale jinak ta forma neurčitýho množství mi nevadí. Nestane se to že se to nakoupí za 6k a bude prodávat na Aukru za 30 a důchodci sbírající český věci X desítek let jen zaplacou a nebo tvrdé zaplatí aby to měli.

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Profilový obrázek
Charon

Moderátor

Zaregistrován:
20. 3. 2019

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 20:06

VÝSLEDKY SOUTĚŽE O SVD 2022 - SBĚRATEL.COM

1. místo MikyM
  2. místo Profa
  3. místo jano7b9
  4. místo Charon
  5. místo barbar
    Všem velká gratulace🙂 🙂 🙂 . Pokud budou nejasnosti tak se ptejte😃 😃
    Znovu zopakuji jak jsem došel k výsledkům - byl součet známek děleno počtem hlasujících (tzn. průměrná známka hodnocení) + body vzácnosti

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MEMENTO MORI ET CARPE DIEM

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 20:18

Však oni ty náklady zveřejní až to stopnou. Že to nebude mít ročník taky moc nechápu ale budiž. Myslím že aby to splňovalo kritérium mince musí být nominální hodnota a ročník uvedeny ale nechci to tvrdit s jistotou to nevím. V podstatě nepůjde o 100let od prvního dukátu když to zrušili a posunuli o rok takže je to bez jubilejní návaznosti. No kdyby to udělali jak zmínil rektor, bez zbytečných certifikátů, krabiček a rádoby prestižních pitomosti, cenu by dokázali udržet v rozumný míře. Ale co chceš, chtěli zamezit spekulativnímu prodeji a myslet na sběratele ale asi to nevymysleli zrovna nejlíp jak to šlo. Alespoň ty roky tam být mohli. Ale jinak ta forma neurčitýho množství mi nevadí. Nestane se to že se to nakoupí za 6k a bude prodávat na Aukru za 30 a důchodci sbírající český věci X desítek let jen zaplacou a nebo tvrdé zaplatí aby to měli.

Ale všechno jsou to hlouposti jak odůvodnit význam toho co dělají..
V prvé řadě byl zrušen původní návrh pro rok 2023 důvod velmi pravděpodobně aktuální krize a pravděpodobný neúspěch.. Následně přišli s novým návrhem a s špatnou doslova absurdní realizaci celého projektu od chybějícího letopočtu,po neuvedení nákladu a argumenty aby se zamezilo spekulacím je snad ten nejhloupější důvod co vůbec mohli uvést ...
Spekulovalo se vždy dnes i v dějinách se všemi mincemi co kdy kde na světě byly vyrobeny a nelze to nijak zamezit, znovu uvedu přikladně slavné 20 koruny, ČNB se snažila zamezit spekulacím a nabídnout minci za dvacku i těm nejchudším s chudých a na Aukru se prodávaly za tisíce,je to absolutní blábol..
Komáre chápu ale nemá smysl v tvým případě stát za svým , nejseš slepej ani hluchej,neobhajuj hlouposti ČNB vůči ražbě tak důležitého dukátů...
Osobně jsem dost rozčilený, že člověk nezmůže nic proti hloupým hlavám co o těchto věcech rozhodují...👿

milan.heczko@yahoo.com

rektor

Uživatel

Zaregistrován:
28. 12. 2020

Vytvořeno:
30. 12. 2022, 20:42

A jak bys řešil situaci, když se ti kvůli současnému systému distribuce na dukát s limitem 15tis kusů sejdou objednávky na 300tis kusů? (předpokládám, že to bylo podobné hausnumero, když to tak narychlo zrušili)

Když už teda vyjdeme ze situace, která nastala, zajímalo by mě kdyby šly dukáty z ČNB za cenu zlata a bez příslušenství okolo a lidi by je nakoupili ve velkém, jestli by se nezačaly používat běžně jako platidlo. Třeba v ekvivalentu 5tis Kč místo Masaryka. Takový nezamýšlený revival zlatého standardu. Zajímavý experiment by to byl. Nevím kde by po světě dnes vydávali dukáty jako platnou minci. Takový český bizár.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.