Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#251 - 25. 11. 2021, 13:54
Svatováclavský dukátek mě neláká a nelákal ani před pár lety, kdy stál 4000. Jak říkám, já raději nějaké opravdové mince a jsem rád, že neznalí (nebo jak říkáte investoři) utápějí své jmění v pro mě bezcenných věcech. A až zjistí, že většinu kusů vlastní oni (protože sběratel by tolik peněz za běžnou minci nedal), měla by nastat panika na tomto trhu.

Jako sběratel mám samozřejmě širší numismatické portfolio. No a bezcenné věci, je velmi široký pojem v mnoha oblastech, nejen sběratelství. Dalo by se říct všechno to, co člověk k prostému životu nepotřebuje..😉

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#252 - 25. 11. 2021, 19:34

Lukas105s
nechci Vám kazit radost, ale svat. dukáty jsou teď v kurzu stejně tak jako všechny mince ČR, včetně zlatých mincí. A jelikož to lidé chtějí tak se může cena šponovat, lidé hledají možnosti investic a jelikož zlatým mincím před ČSR/1918 lidi moc nerozumí tak jdou raději do mincí, které -+znají nebo spíše si to myslí. Vše je o poptávce a nabídce. Chceš - zaplať :-)))

MEMENTO MORI ET CARPE DIEM

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#253 - 25. 11. 2021, 20:23

Charon: Znate nejake sberatele, kteri kupuji dukaty za soucasne ceny? Podle me je vesmes kupuji investori, nebo spis spekulanti a prekupnici (viz plastove krabicky) a tim drzi vysoke ceny. Jak pise Lukas, ze sberatelskeho hlediska se jiz jedna o ceny nesmyslne. Coz o to, svatovaclavske dukaty jsou hezke mince (i kdyz 5 a 10 dukaty jsou na muj konservativni vkus prilis "moderni" z umeleckeho hlediska - neni nad klasickou minci typu hlava/orel), ale v posledni dobe je to uz jen cisty business. Pamatuji se, jak zlata mince "Romansky sloh - rotunda ve Znojme" se prodavala kolem 100 000 Kc (a kde je ted?). Tehdy jsem nad tim kroutil hlavou, ze nova mince je mnohem drazsi nez svatovacl. dukaty s mnohem nizsimi naklady. Zanedlouho zacaly rust i ceny dukatu. Netroufam si odhadnout budouci vyvoj, ale nakup za soucasne ceny bych nikomu nedoporucil.

numismat@seznam.cz

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#254 - 25. 11. 2021, 20:46

numismat:
určitě máte pravdu, ale ceny ted nešponují sběratelé-ti už většinou své dukáty mají, ale investoři, kteří počítají se zhodnocením. Prostě dukáty jsou ted v kurzu a jestli ještě pojedou nebo budou klesat - to dnes nikdo neví. Stačí pár článků o dukátech a o jeho zhodnocení a pojedou ještě víc :-).

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#255 - 25. 11. 2021, 20:56
numismat: určitě máte pravdu, ale ceny ted nešponují sběratelé-ti už většinou své dukáty mají, ale investoři, kteří počítají se zhodnocením. Prostě dukáty jsou ted v kurzu a jestli ještě pojedou nebo budou klesat - to dnes nikdo neví. Stačí pár článků o dukátech a o jeho zhodnocení a pojedou ještě víc :-).

To je presne ono, zapoji se dalsi "investori" z rad verejnosti, to byva posledni faze rustu, a pak bublina splaskne. Nejvyssi cas prodat. Mozna proto je ted tolik nabidek. Spekulanti se zbavuji "Cernych petru".

numismat@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#256 - 25. 11. 2021, 21:10

Kluci myslím, že jsem to popsal docela jasně v předchozích příspěvcích ..

Numismate to si zrovna nemusel, osobně investují i dnes do svatováclavských dukátů a považuji se hlavně za sběratele,. S mincemi minimálně obchduji spíš přebytky, tím myslím stavy pro mne né scela vhodné a občas pokud koupím celou sbírku, pouštím drobotinu, nebo to, čím se tolik nezabyvám... V prvé řadě se považují za sběratele a investice, což jsem již v minulosti zde avizoval, jde ruku v ruce se samostatným materiálem co kupují a již vlastním... Každý z nás sběratelů je bez debat investorem...
Svatováclavske dukáty mají velmi silnou základnu nejen u nás, ale i ve vzdalené cizině.. Mince typu románský sloh a další jim podobné se vžádném případě nedají srovnávat se svatováclavskými dukáty, tohle si určitě nemyslel vážně numismate.. 🙂
Charone dukáty byly vždy v kurzu v porovnání s ostatními mincemi v každém období, stačí se kouknout několik let zpět i na zdejších stránkách, když se zde začínalo, někteří jen kritizovali, stejně jako dnes po mnoha letech..Počítám, že za další x let to bude stejný,na místo aby si kluci (kritici) pořídili jednu s nejznámějších světových minci dukáty svatého Václava...😉
Tyhle mince jsou natolik populární, že nejedná publikace má vyhrazenou značnou část právě k nim....

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#257 - 25. 11. 2021, 21:23

barbare:

pěkně si to napsal, ale předem já určitě sv. dukáty nekritizuji, mě se mince líbí a potenciál k růstu u určitých roků jsou. Lidé mají peníze, mají obavu z inflace, nejistoty tak nakupují co to jde, má-li být inflace 6% tak nechávat pod matrací 1mil (dolů 60.000), tak raději něco koupit co se aspon trochu zhodnotí. Tj celé zákon trhu a přece vůbec nejde líbí/nelíbí ta mince, má potenciál koupím nemá potenciál, ale je moc pěkná - hmm díky nechci (pokud se nejedná o 100 či -+1000 pro fandu do něčeho :-)

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#258 - 25. 11. 2021, 21:27

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#259 - 25. 11. 2021, 21:30

Např. cena této mince je zcela mimo realitu a ještě je neodborně čištěna, to by musel koupit člověk co neví co s penězma - nebo spíše nerozumí tomu co je tam napsáno :-) cena byla 99.999Kč a nebyla prodána.

Obrázek vložený uživatelem

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#260 - 25. 11. 2021, 21:32
https://aukro.cz/uzivatel/Mince_investice/nabidky sakra, ten to rozjel :-O

JJ ten jede ve velkém, ale proč ne😋 😋

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.