Není to až tak jednoduché. Tyto anglické určitě ne. Ale u nás např. Lože 28. října, pokud je někdo má, tak je rád a do faleristiky bude tvrdit, že patří. Obecně je však většina z nás do faleristiky nezařazuje. Možná i z toho důvodu, že o historii toho moc nevíme.
Odvolám se tedy na pana Měřičku, který tyto dekorace za faleristiku nepovažoval.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pan Altmann má pravdu v tom, že o anglické není zájem a na Aukru si jich můžete pořídit poměrně dost a dokonce levně. Jinak je tomu zcela jinak u dekoracích našich a to zejména z období I. republiky, na jejichž tvorbě se podílel i Alfons Mucha. Ostatně na toto téma vyšel v SIGNU zajímavý článek s vyobrazením několika zajímavých klenotů. Sám jich několik vlastním a to dokonce ty vzácnější, kterých si docela vážím i když nepatří určitě do klasické faleristiky a lze je řadit spíše do kategorie tzv. rezortních či spolkových. Na téma zednářství jsem kdysi napsal článek, který v případě Vašeho zájmu mohu zaslat.
Z definice faleristiky plyne, že pojednává o viditelně nošených vyznamenáních, tj. o řádech, medailích a odznacích, jež byly uděleny za zásluhy jakéhokoli druhu.
U zde zmíněných tedy nejde o dekorace v pravém faleristickém smyslu slova, tedy o záslužné či pamětní dekorace, ale tyto obecně v podobných řádech či společnostech označují pouze hodnost či postavení v jejich hierarchii.
Protože tyto dekorace a odznaky jsou vzhledově blízké či shodné s předměty klasické faleristiky, tak bych je tam zařadil. A když ne do faleristiky, tak se tedy ptám, kam jinam?
Byla by, nebo by toto mohla být moc pěkná diskuze. Pamatuji dobu, kdy mi pan Netrval, známý Východočeský sběratel a falerista vyprávěl, ják s panem Holáskem z Bratislavy museli pana Měřičku přemlouvat, aby naše plukovní medaile I. odboje zpracoval a zařadil do faleristiky. Naštěstí se to povedlo.
Dnes jsme rádi, že můžeme do faleristiky zařadit i vojenské odznaky a v neposlední řadě dne i tak zvané RU čepicové či čestné odznaky. Máme další objekty jako jsou např. tak zvané Scharafie. Dále sportovní ceny a sportovní vyznamenání, dekorace, veteránské a další. Je dobré, když si každý zařadí do této sekce co se mu líbí.😲
Ladislavaliev@atlas.cz
To co potřebujete tam je téměř vše napsané. je tam Lože, had zakousnutý do vlastního ocasu. Velké písmeno "C" což je sto let. Toto však jen těžko lze řadit mezi dekorace svobodných zednářů. Je to anglická tradice a u vzdělávacích institucí existovali tyto spolky. Později toto celé bylo živé v USA. K tomu patřil kroj, šavle, ale to již byla jen módní záležitost. Dnes za pár korun v USA takových dekorací nakoupíte hodně až moc. Není to tak dlouho, co se na Aukru jako raritní objevovali "starobylé" zednářské meče s hrůzostrašnými cenami. Kdo jste byl v USA a některé "Starožitnictví" navštívil, mohl jste vidět. Zda se, že odznak byl založen v roce 1824 a zde tento vyroben v roce 1924? Třeba mi někdo pomůže, nebo mně opraví.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.