Zaregistrován
16. 2. 2008
Jistota je jen jedna, vykopat si ji sám/sama.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Hm, to je pravda. Škoda, že tu nejsou :-)
Zaregistrován
2. 3. 2020
Nemusi jit o zadny nove nalezeny depot ani o falzifikaty, muze jit o postupny rozprodej nejake rozsahlejsi sbirky.
Zaregistrován
23. 12. 2015
Na to , že za poslední zhruba rok se objevily v různých evropských aukcích a i jinde , včetně Aukra , stovky těchto ražeb , by to byla dost úzce zaměřená zbírka :- )
Zaregistrován
2. 3. 2020
Myslel jsem to jen ciste teoreticky, tyhle mince osobne nijak nesleduju..
Zaregistrován
16. 2. 2008
Na toto téma mám historku kterou mi vyprávěl můj známý, obchodník s mincemi v Sydney.
Přišel k němu do obchodu americký turista a během hovoru přišla řeč na 30 stříbrných které dostal Jidáš. Obchodník mu vysvětlil že šlo o tyrské šekely a jeden mu ukázal. Návštěvníka to zaujalo a zeptal se zda mu jich obchodník může sehnat 30?
"Můžu ale bude to dost drahé a nějakou dobu je budu shánět. Na co je potřebujete?"
"Dám si je na stůl v kanceláři a při obchodních jednáních budu říkat že svůj nejlepší obchod jsem již uzavřel" odvětil Američan, nechal šek na 50 000 $ a odešel. Obchodník je během půl roku opravdu nashromáždil a protože stejně letěl do USA na nějaký veletrh, mince mu přivezl.
Zhruba po roce a půl se Američan v jeho obchodě objevil znovu, že vtip je již okoukaný a chtěl svých 30 stříbrných prodat.
Jak vidíte, i tak se může z ničeho nic objevit na trhu větší množství poměrně vzácné mince. 😉
Zaregistrován
28. 6. 2008
Hm, tak to je hezké :-)
Nic není nemožné...
..no, v době rozmachu detektorů to může znamenat opravdu zajímavý depot, v době slušných výrobních technologií i slušný rozvoj falz.
Ach jo, já vím jen jedno: pravou bohužel nepoznám...
Zaregistrován
16. 2. 2008
korunka napsal/a:
,... v době slušných výrobních technologií i slušný rozvoj falz.
Ach jo, já vím jen jedno: pravou bohužel nepoznám...
To byl také hlavní důvod proč jsem přestal sbírat keltské mince 😞
Zaregistrován
26. 8. 2012
dula77 napsal/a:
Za jednu loď sa platilo 2-3 tony týchto tetradrachiem...
No,nevím,nějak se mi údaj nepozdává.
2 tuny je cca.77 talentů stříbra attického standardu,což je ekvivalent 116.280 tetradrachem daného období.
Pro zajímavost jde o žold řadového aténského vojáka kolem 440 př.n.l. kdy byl jeden z nejvyšších(později poklesl až na triobol-1/2 drachmy) který by si vysloužil za 1274 let.
Lodí je zřejmě myšlena triéra..
Themistokles nechal vystavět ještě před bitvou u Salamíny 100 triér za výtěžek z nově objevených dolů v Lauriu,jež činil 100 talentů stříbra což je asi 2,6 tuny..v přepočtu 150.000 tetradrachem
Jedna triéra vyšla tedy asi na 26 kilogramů stříbra.
Nedlouho před ním dokázal jiný aténský vojevůdce Miltiadés postavit 70 trojveslic dokonce za 1,3 tuny stříbra....
Zaregistrován
1. 8. 2010
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.