Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
12. 6. 2012
Je zapříčiněna čím?🙂 Ale vidět je to pěkně. Ale u těch puntíků se mi zdvojení nezdá, jenom u té číslice, kroužku a čar (některých). Rozhodně zajímavé.
Zaregistrován
23. 2. 2009
Jen si hezky zkuste lámat chvíli hlavičky.
Zaregistrován
23. 2. 2009
No tak dobře, tak trochu napovím. Známky byly tištěny knihtiskem a pro knihtisk jsou hlavní asi 2 způsoby přípravy desky k tisku. A ten jeden to není.
Zaregistrován
23. 3. 2009
Jeden způsob výroby štočků je, že se na kovovou desku nanese světlocitlivá vrstva, která se přes negativ světlem vytvrdí; ze zakrytých míst se vrstva smyje a deska se vyleptá do hloubky. Třeba se jim ten fotografický přenos nepovedl a opakovali ho. Stejně ale nechápu proč některé části (puntíky a "CHS:") zdvojené nejsou.
Zaregistrován
12. 6. 2012
No, ještě při tom focení mohly některé části hodit stín, mne tak napadlo, ale to mi přijde jako dost přitažené za vlasy.
Zaregistrován
23. 2. 2009
dědek napsal/a:
Jeden způsob výroby štočků je, že se na kovovou desku nanese světlocitlivá vrstva, která se přes negativ světlem vytvrdí; ze zakrytých míst se vrstva smyje a deska se vyleptá do hloubky. Třeba se jim ten fotografický přenos nepovedl a opakovali ho. Stejně ale nechápu proč některé části (puntíky a "CHS:") zdvojené nejsou.
No tak tento způsob výroby to nebyl. Tak ten druhý 🙂
Zaregistrován
23. 3. 2009
Tak třeba rytina (pro tisk z výšky) a nepovedené moletování?
Zaregistrován
23. 2. 2009
dědek napsal/a:
A co do toho pleteš rytinu 🙄 . Je to ta druhá výroba štočku z předlohy. Kromě leptání desky se dalo použít ještě výroba jednotlivých štočků, které se pak sestavovali do desek.
Zaregistrován
23. 2. 2009
dědek napsal/a:
Tato varianta se anglicky pak nazývá re-entry, česky pak dvojitá moletáž. Ale tato varianta se dá najít pouze na známkách tištěných pomocí "rytin" - třeba ocelotiskem, měditiskem,...
Zaregistrován
23. 3. 2009
Prostě hádám, ale úplná hloupost to není. Jako je známý třeba dřevoryt, tak se dá rýt i do kovu (razítka se prý tak vyráběla) a takový malý vyrytý štoček lze namnožit moletováním. Teď si ale uvědomuji, že by dvojitá moletáž vypadala jinak - bylo by tam naopak víc netisknoucích míst. Takže to bylo jinak, třeba to množili galvanoplasticky, ale to já neznám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.