Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
23. 2. 2009
Ze stránek SČF:
Galvano = štoček nebo deska vyrobená pomocí galvanoplastické metody elektrolýzou roztoku, který obsahuje kovy; pak je možné na matrici z vosku nebo z jiného materiálu, do kterého byl originál otlačen, vyrobit dvojníka sazby nebo štočku; vyrobené galvano se zesiluje liteřinou, aby lépe odolalo tlaku tiskařského stroje.
No nedokáži říct, zda byl originál v těchto případech otištěn do vosku či papíru. Ani jeden materiál však nevede elektrický proud a tak se po vtlačení ještě poprašuje grafitem či jiným jemným kovem.
Ale jedno je jasné, během vtlačení došlo k částečnému zdvojení okraje a to se během pokovení neodstranilo. A to je i tento případ. Zase se to však nestávalo tak často a kromě této hodnoty 3 chuckramy, mám doložený ještě dvojitý roh na 1 1/2 chukramu.
Na této hodnotě jsem však našel ještě "hustější" variantu, jejíž vznik bych neočekával. A to několik štočků bylo vtlačeno zkorodovaným či jinak poškozeným štočkem. A našel jsem pak 3 pozice s velmi podobnými vadami.
Zaregistrován
23. 3. 2009
Tak to je hezký, to jsem nevěděl. Do papíru se klasicky odlévaly litery pro knihtisk.
Zaregistrován
23. 2. 2009
Čím pak mi udělala radost tato třípáska?
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
jinak rozmazaný levý přetisk... 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
23. 2. 2009
To to nikdo nepozná? Ani si netipne?
Zaregistrován
23. 2. 2009
Myslel jsem si, že tady bude správná odpověď do 1 h. Ale ani do druhého dne se tady neobjevila. Není to žádná velká specialita, dokonce i Michel to asi vede.
Zaregistrován
6. 11. 2008
tak tedy lepší barva přetisku...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 2. 2006
To tedy gratuluji, mně se ty barvy jeví stejné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.