Zaregistrován
23. 10. 2006
Zaregistrován
10. 1. 2013
Prosim o radu nevjem či je to minca je jednostranná za každu radu vdaka.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 5. 2008
Torzo strieborného štítkového prsteňa 13.-14.stor.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Zaujímavé ... aby som si doplnil vzdelanie, čo to je "štítkový" prsteň, je to asi niečo iné ako pečatný ? - na čo sa to používalo ? (označovanie tovaru ?).
Zaregistrován
6. 5. 2008
Bohužial neviem,ani som sa nad tým nikdy nezamýšlal. V literatúre sú uvádzané ako štítkové,automaticky som to prevzal. Na pečatenie nebol určený (aspoň si to myslím). Tento motív je asi najčastejší,bývali aj rôzne iné. Peknú kolekciu podobných prsteňov našli pri výskume pohrebiska v Ducovom.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Potreboval by som jemne poradiť. Mám tu jeden denár s trojitým štítom a značkou I P, nedokážem ho nikam priradiť, podľa Pohla sa na tomto type denárov táto značka nevyskytuje. Vedel by niekto tú mincu určiť aspoň na panovníka? Matne rozoznávam fragmenty kruhopisu, zdá sa mi že ide o meno Ladislava (alebo Vladislava) a značka I by mohla napovedať o bratislavskej mincovni, po smrti Albrechta v Bratislave razila Alžbeta mince s menom Ladislava Pohrobka. Mohlo by teda ísť o trojitý denár Alžbety pre Ladislava Pohrobka z Bratislavy zo začiatku 40-tych rokov, typ ako Pohl 150, značku by nepoznal.
Ešte jedna vec; na reverze nie je dobre vidieť či v strede sa nachádza ešte jeden štít, ale ako tak pozerám tak nie a spodný štít je uhorský, takže by to teoreticky (a to asi naozaj skôr pripadá do úvahy) mohol byť denár Vladislava Jagelovského, ktorý v Bratislave po Alžbetinej smrti takisto razil trojité denáre. V tom prípade by som sa prikláňal k Vladislavovmu denáru typ Pohl 137, razený v Bratislave po roku 1442. Sú to len úvahy, vedel by sa niekto zapojiť?
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tak v tomto vlákne nikto nič... 😐 zapisujem si denár ako Vladislava Jagelovského.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
24. 3. 2010
Podľa torza opisu na ľavej strane averzu - R.VnGARIE to môže byť Albert (H-592) alebo Pohrobok (H-643). Keďže na pravej strane vidím zachované písmená DI, tak sa prikláňam k Pohrobkovi. Ten hadík vyzerá ako ozdobené ležaté "S", druhé písmenko je zrejme otočené "C". Tipujem to na medzivládie, t.j. denár Alžbety v mene Ladislava Pohrobka, Smolník, mestská razba, najviac sa mi to podobá na Pohl 150-15 (H-643).
Samozrejme, ber to z rezervou 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
diky to by mohlo byt ono, to DI by ta moje 127-cka nemela. co si myslis o tom, ze by to spis byl 150-6? je to vlastne totez, ale vzhledem k tomu, ze mince se zda z relativne kvalitniho stribra, tak bych ji povazoval ze predinflacni razbu, zatimco u 150-15 bych ocekaval "medeny" vzhled. srovnavaci material nemam, tudiz zde se musim spolehnout na nazory zkusenejsich.
navic 150-15 by mel mit mezi stity puntiky, coz se mi zda, ze nema. samozrejme, ten dvojraz je pomerne znacny, takze na extra zavery to neni. nicmene - identifikoval jsem tam ceskeho lva a moravskou orlici. jedine, co je matouci je to rozmisteni, zda se, jako by tam kolem toho uherskeho stitu byly stity 4 a ne 3. ale to uz vazne je treba pripsat na vrub tomu vicerazu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.