Páni ked pozeram vase mince, tak mam co dobiehat klobuk dolu nadherne kolecka. PS- nechcete nahodou pustat Unger- 441 (Maria) ved ich mate urcite plny suflik
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
unger pri nom nema Rko len cislo 90 ( ale ak ho mate v zbierke aj v jednom kuse velmi rad by som si pozrel vasu fotku, nech si spravim trochu obraz v akom stave by sa asi dal u nas zohnat)
Tak aj ja sa niecim pochvalim, zohnal som krasne oboly Vladislava II, podla mojich informacii by sa malo jednat o vzacnejsie varianty kde ma aj Maria aj Ježiš svatoziaru. Uplne ma fascinuje ake su tieto dve podla katalogu totozne mince ( unger 650 ) z totoznej mincovne uplne rozdielne.
Obrázky:
Musím sa priznať, že ceny uvádzané u Ungera (a inde) som nikdy nesledoval. Sám viem (čiastočne) ktorá minca je vzácnejšia a ktorá sa vidí bežne. Ale asi by som si to mal preštudovať, aspoň aby som tu nebol za vola...🙂 🙄
To stredo: Čuduješ sa, že rozdielne vyzerajú dve mince jedného typu z jednej mincovne? Uvedom si aká bola v stredoveku technika razby, kolky sa menili pomerne často a ani jeden kolok nebol totožný z predchádzajúcim. V podstate je každá stredoveká minca unikát, dve rovnaké nenájdeš. A vôbec, daj sa na pražské groše a potom ešte len uvidíš ten hukot!!! 😈 😈 😈
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.