Zaregistrován
24. 3. 2010
Môj názor je, že tieto kremnické Korvínove denáre (značky K/P kvietok, K/VA, K/PV...) sú najčastejšie sa vyskytujúce denáre po menovej reforme. Vznik viacerých variánt v opise je preto normálny jav. Podobné je to napr. aj pri denároch Jagelovcov.
Zaregistrován
24. 3. 2010
to egomc:
btw. ten Pohl - Die Grenzlandprägung... vyzerá nádejne. Jeden Maďar mi ju sľúbil, vraj na 50% ju videl u kamoša, čo zbiera Uhorsko, tak čakám.
Zaregistrován
6. 8. 2008
Ďakujem za odpoveď. Nečakal som, že to bude rarita, iba si upravím tabuľku.
Aj keď, keby to bol PG, tak neviem, neviem...😁 😁
ego
Zaregistrován
24. 3. 2010
...ovšem s výnimkou PG Vladislava. 😉
Ešte jedna otázka k literatúre:
Mal niekto v ruke túto knihu? Ak áno, tak ma zaujíma, či tam je veľa nových vecí v porovnaní s Pohlom, Huszárom a Ungerom.
Gyöngyössy Márton, Winter Heinz, Münzen und Medaillen des ungarischen Mittelalters 1000 - 1526, Wien, Kunsthistorisches museum, 2007
Zaregistrován
4. 12. 2011
sigur napsal/a:
Podľa torza opisu na reverze (...nGAR...) je to Vladislav I (H-603). Huňady (H-629) by tam mal niečo z IOhAnnES, ale to tam nevidím.
Ďakujem za urcenie Sigur a egomc, je to strasne tazko citatelne... tiez som tam nikde IOhAnnES nevidel... dakujem za potvrdenie.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zaťal si do veľmi ťažkého a zložitého obdobia 1440 -1458 (vojna s Osmanskou ríšou, bratríci, rozbroje medzi šľachtou), kde hlavnou postavou bol Ladislav Pohrobok. Začalo to jeho korunováciou, keď mal len 3 mesiace a skončilo jeho predčasnou smrťou. Paradoxom je, že de facto samostatne nikdy nevládol a vyrastal akoby v nevedomosti na dvore cisára Fridricha III. vo Viedni.
Mince bývajú obrazom svojej doby. Na jednej strane sa pre šľachtu, obchodníkov a cirkevných hodnostárov vyrazilo cez 20 rôznych typov dukátov, ktoré dnes všetky patria medzi vzácnejšie. Na druhej strane sa pre prostý ľud razili nekvalitné denáre a oboly najmä z medi a billonu.
V mene neplnoletého Ladislava razila mince jeho matka Alžbeta (v tom istom období razil mince aj Vladislav I.), Ján Huňady a v rokoch 1444 až 1452 aj Ján Jiskra, ktorého povolala ako správcu vojsk a obrancu záujmov práve Alžbeta.
Toto je posledný typ denára Jána Jiskru (H-661, Kremnica, komorský gróf Ján Constorfer), razený z billonu a je vzácny práve stavom, v ktorom sa zachoval. Razbou tu vznikol zaujímavý “proof“ efekt, kde reliéf zostal matný a plocha je lesklá, zrejme v dôsledku zhutnenia kovu razbou. Mám z neho veľkú radosť, vďaka Dušan. 😉
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
To je denár s veľkým D !
Zaregistrován
6. 8. 2008
Pokiaľ viem, tak nezmenila.
Problém vidím skôr v dodržiavaní ISO 9000 a následných. 🙂
To Sigur: Krásny.
ego
Zaregistrován
10. 4. 2011
To Sigur: Braňo, ja Dakujem... 😉
Zaregistrován
3. 11. 2010
Zdravím všechny a prosím o bližší info a ocenění tohoto denáru,toto období nezbírám,díky.
Obrázky:
Igni probatur aurum, virtus miseria...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.