Zaregistrován
7. 10. 2006
omlouvám se, že do této diskuze vstupuji, když tomuto období nerozumím, ale pokud je v literatuře tento typ dosud popisovaný jako obol a přitom mají tyto dva kousky 3x větší váhu, tak to znamená, že je to spíše denár se stejným motivem ražby jako ten obol ne? akorát ještě nepopsaný v literatuře ....
a nekamenujte mě😃
Zaregistrován
11. 3. 2009
Archy máš smůlu, ja sbírám i falza🙂
Zrovna jsem však z hromádky měděných falz uherských denárů vybral jednu minci o které nevím co si mám myslet. Je to falzum ? Nebo šla kvalita denárů za Zikmunda tak dolů ? Rozebíralo se to tady kdysi u quartingů. Ale jak to bylo u denárů. Tenhle typ se razil 37 let. Razil se celou dobu ze stejně kvalitního stříbra ?
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
24. 3. 2010
to kacuro:
Obol, teda poldenár by mal mať cca polovičnú hmotnosť ako príslušný denár a to isté zhruba platí o jeho priemere. Keďže je menší, často sa do mincového obrazu dostal len hlavný motív z príslušného denára (dvojkríž, štít) a na opis jednoducho nezostalo miesto.
Práve na Korvínových minciach pred menovou reformou (samozrejme aj po nej, ale to už bolo len o jednom motíve - madona s dieťaťom) možno pekne pozorovať tento fenomén, kde denár má svojho menšieho brata v podobe obolu.
Pridávam obrázok denára, ktorý patrí k môjmu veľkému obolu (podľa značiek je to presne k Anderovmu). Ako som zistil, v porovnaní s ostatnými denármi má tiež väčšiu hmotnosť.
Obrázky:
Zaregistrován
11. 3. 2009
Mám tady jedno foto, z kterého je patrné, že ne jenom hmotnost je větší, ale i rozměr. Obol (vlevo) a denar (torzo uprostřed) z r.1467. Vpravo korvinův denar po reformě z r.1468. Co z fotky již tak patrné není, je výrazně horší kvalita stříbra předreformních mincí.
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
23. 6. 2007
Tak to je bomba. Tichá závist.😆
Zaregistrován
6. 8. 2008
U toho spodného si nie som celkom istý, či to nie je okrájaný denár. Nevidno vrchné a spodné zakončenie kríža, takisto aj erb je neprimerane veľký.
ego
Zaregistrován
4. 12. 2011
Potreboval by som pomoct s urcenim tohoto denaru Jana Hunadyho, vyzera dost "jazdeny"...
Pozeral som v predchadzajucich prispevkoch, nieco som nasiel, moze to byt H620? Nemam katalog, tak len hadam...
priemer : 15-16 mm
hmotnost : 0,62 g
mincovna Buda (pravdepodobne)
Dakujem za pomoc🙂
Obrázky:
Zaregistrován
6. 8. 2008
Ak má lev korunu, tak H620, ak nemá, tak H623. V oboch prípadoch mincovňa Budín, 1447(1451) - 1452, pravdepodobne Johannes Münczer.
ego
Zaregistrován
4. 12. 2011
Dakujem egomc, prave ta cast, kde by mala byt koruna, je trochu osuchana, ale myslim, ze tam koruna je. Tak potom H620.
Je to este zaraditelna minca do zbierky? Respektive, najdu sa vobec tieto denare v peknom stave? Vyzera to na dost chabu kvalitu... Mam este jeden, ten ma viac zjazdené stredy, ale za to lepsie opisy.
Este raz dakujem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.