Archy, spomenul som si na tvoj denár...kedže i ja som na tento typ narazil, určite to nebude žiadna zvláštnosť
Obrázky:
- Ľudovít Jagelovský, billon denár z rokov 1522-1526, vyzerá to na Kremnicu, nebyť tej medenky, tak je celkom pekný
- Ľudovít I., saracénsky denár, možné dobové falzum
- Vladislav I. (pravdepodobne)
- Korvín, denár pred 1468, možné bratrícke medené falzum
Sigur: Když už jsi tady zmínil billonové denáry Ludvíka Jagellonského, můžu se zeptat z jakého důvodu byly raženy a je známo o kolik měly nižší ryzost než "běžně" ražené denáry? Ptám se z toho důvodu, že tyto mince byly raženy i ve slezské Vratislavi a Svídnici o ryzosti pouze 4,5 lotu (281/1000). Díky za odpověď.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
sigur napsal/a:
Kráľ Ľudovít Jagelovský prebral po otcovi rozvrátenú a zadlženú krajinu a potreboval ďalšie peniaze na vojnu s Osmanskou ríšou. Pre nedostatok vlastných zásob drahých kovov sa v roku 1521 rozhodol pre menovú reformu, ktorá ale mala katastrofálne následky. Povolil neobmedzený obeh cudzích peňazí v Uhorsku a začal raziť novú mincu (Moneta Nova). V nových denároch sa obsah striebra znížil z 50% na 25% a hmotnosť klesla o 10%. Keďže robotníci boli vyplácaní v nových denároch a obchodníci boli ochotní brať len kvalitné staré mince (Moneta Antiqua), kríza prerástla v roku 1525 v sociálne nepokoje (banícke povstanie v Banskej Bystrici) a Ľudovít nakoniec nariadil obnoviť výrobu denárov starého typu.
Toto je prvý typ Moneta Nova, razený len v roku 1521 v Budíne (L - Ludovicus, B - Buda). Je celkom vzácny, najmä ak sa vyskytne pekne vyrazený a zachovalý (vzhľadom na nízky obsah striebra).
Obrázky:
To bol prvý typ a tieto s madonou sú druhým typom inflačných denárov Ľudovíta. Denáre zo sliezskych mincovní sú vzácnejšie a majú aj o niečo vyššiu rýdzosť ako kremnické a budínske (4 lotové).
Sigur: Pokiaľ to nie je predražené, nie je čo riešiť.
Je to proste super stav, aký sa tak často nevidi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.