Zaregistrován
25. 4. 2007
Archy, spomenul som si na tvoj denár...kedže i ja som na tento typ narazil, určite to nebude žiadna zvláštnosť
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pekný úlovok, gratulujem. Obrátené N-ká na uhorských denároch sú taká moja úchylka. Banujem, že som ho od Archyho vtedy nekúpil.
Zaregistrován
3. 11. 2010
Zdravím vespolek a prosím o určení těchto zbytků mincí,pokud to bude možné,díky všem.
Obrázky:
Igni probatur aurum, virtus miseria...
Zaregistrován
24. 3. 2010
- Ľudovít Jagelovský, billon denár z rokov 1522-1526, vyzerá to na Kremnicu, nebyť tej medenky, tak je celkom pekný
- Ľudovít I., saracénsky denár, možné dobové falzum
- Vladislav I. (pravdepodobne)
- Korvín, denár pred 1468, možné bratrícke medené falzum
Zaregistrován
3. 11. 2010
Zaregistrován
27. 12. 2009
Sigur: Když už jsi tady zmínil billonové denáry Ludvíka Jagellonského, můžu se zeptat z jakého důvodu byly raženy a je známo o kolik měly nižší ryzost než "běžně" ražené denáry? Ptám se z toho důvodu, že tyto mince byly raženy i ve slezské Vratislavi a Svídnici o ryzosti pouze 4,5 lotu (281/1000). Díky za odpověď.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
Kráľ Ľudovít Jagelovský prebral po otcovi rozvrátenú a zadlženú krajinu a potreboval ďalšie peniaze na vojnu s Osmanskou ríšou. Pre nedostatok vlastných zásob drahých kovov sa v roku 1521 rozhodol pre menovú reformu, ktorá ale mala katastrofálne následky. Povolil neobmedzený obeh cudzích peňazí v Uhorsku a začal raziť novú mincu (Moneta Nova). V nových denároch sa obsah striebra znížil z 50% na 25% a hmotnosť klesla o 10%. Keďže robotníci boli vyplácaní v nových denároch a obchodníci boli ochotní brať len kvalitné staré mince (Moneta Antiqua), kríza prerástla v roku 1525 v sociálne nepokoje (banícke povstanie v Banskej Bystrici) a Ľudovít nakoniec nariadil obnoviť výrobu denárov starého typu.
Toto je prvý typ Moneta Nova, razený len v roku 1521 v Budíne (L - Ludovicus, B - Buda). Je celkom vzácny, najmä ak sa vyskytne pekne vyrazený a zachovalý (vzhľadom na nízky obsah striebra).
Obrázky:
To bol prvý typ a tieto s madonou sú druhým typom inflačných denárov Ľudovíta. Denáre zo sliezskych mincovní sú vzácnejšie a majú aj o niečo vyššiu rýdzosť ako kremnické a budínske (4 lotové).
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mimochodom, zrovna riešim kúpu tohto kremnického denára. Je síce trochu drahší, ale vzhľadom na zachovalosť (takmer RL) ho asi zoberiem, lebo krajší som zatiaľ nevidel.
Obrázky:
Zaregistrován
27. 12. 2009
Zaregistrován
21. 12. 2008
Sigur: Pokiaľ to nie je predražené, nie je čo riešiť.
Je to proste super stav, aký sa tak často nevidi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.