Zaregistrován
24. 3. 2010
Ferdinand vydal v roku 1536 zákon, ktorý stanovil denárom 50%- nú rýdzosť a hmotnosť 0,55 - 0,6g. Bolo to podľa normy Mateja Korvína z menovej reformy 1468.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Já si říkal, že jeho denáry většinou vypadají oproti Ludvíkovým pěkně🙂 Jinak zajímavá revalvace. Díky za odpověď.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ľudovítova menová reforma z roku 1521 vyústila do banských povstaní, takže v roku 1526 nariadil návrat k pôvodnej rýdzosti (50%) starých denárov. Aké parametre mali denáre medzi 1527 a 1536 je otázka.
Inak, Ľudovítove denáre Moneta Antiqa sú podľa mňa omnoho krajšie ako Ferdinandove.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Po dlhej dobe mi do zbierky pribudol ďalší Karol Róbert. Je to celkom vzácny denár, H-473, mincovňa Lippa (L - I), rok 1330.
Zaujímavé je tu zobrazenie panovníka, ktorý má na hlave klobúk a až na ňom korunu. Na iných denároch je vždy len koruna.
Na nete som našiel jediné dobové vyobrazenie Karola a čuduj sa svete...na hlave štýlový klobúk a koruna 😉 Že by módny hit 30-tych rokov 14.storočia z Neapolu? 😃
Obrázky:
Zaregistrován
12. 1. 2010
To není kloubouk, ale přilba 🙄
Pravda, u krále poněkud podivná (většinou ji nosili pěšáci).
http://www.ceskakorouhev.cz/galerie/vybaveni/WAGNER_ODEV/Wagner/WAG03_02.JPG
Typ 1, kolem roku 1350.
Na té minci to ale na nějakou pokrývku hlavy vypadá.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zrovna kukám do Pohla: Kopf mit Hut und Krone, takže asi áno.
Čo sa týka toho obrázku, priznám sa, neviem...ale tiež mi príde divné, že by mal pešiacku prilbu...ehm, keď na neho dlhšie kukám, tak celý outfit je divný...minibrnenie a na tom minišaty? A presne také isté vyťahané pančuchy som nosil do škôlky 😆
Zaregistrován
15. 4. 2010
sigur napsal/a:
Zrovna kukám do Pohla: Kopf mit Hut und Krone, takže asi áno.
Čo sa týka toho obrázku, priznám sa, neviem...ale tiež mi príde divné, že by mal pešiacku prilbu...ehm, keď na neho dlhšie kukám, tak celý outfit je divný...minibrnenie a na tom minišaty? A presne také isté vyťahané pančuchy som nosil do škôlky 😆
Je to uplně běžné rytířské oblečení té doby.Má na sobě varkoč pod ním kroužkovou košili na ramenou má chrániče ramen jestli jsou kovové nebo kožené to nejde poznat.na nohou má podle mě kožené chrániče kolen a holení které vypadají jak ty pančochy.Přilba je fakt atypická měl by mít na hlavě bud Barbutu nebo Bacinet.ten železný klobouk má 100% na hlavě proto aby bylo na iluminaci vidět obličej a vlasy aby se vědělo přesně o koho se jedná,protože pod jinou přilbou by musel mít kroužkovou kapuci a z obličeje by mu byli vidět jenom oči,nos a ústa.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Alarich, ďakujem za super výklad.
Začínam mať pocit, že sa Huszár a Pohl s tým klobúkom na minci sekli a tiež to bude pravdepodobne prilba. Dáva to väčší zmysel. Ale "železný klobouk" tiež nie je zlé pomenovanie, je to taký kompromis. 🙂
Zaregistrován
23. 11. 2010
Nečakám, že Vás týmto obrázkom z filmu presvedčím, ale bola to bežná kombinácia (spomeňte si len, aké kúzelné kombinácie výstroja sme nosievali na vojne ...) a minca je nádherná !
Obrázky:
Zaregistrován
15. 4. 2010
sigur napsal/a:
Alarich, ďakujem za super výklad.
Začínam mať pocit, že sa Huszár a Pohl s tým klobúkom na minci sekli a tiež to bude pravdepodobne prilba. Dáva to väčší zmysel. Ale "železný klobouk" tiež nie je zlé pomenovanie, je to taký kompromis. 🙂
ŽELEZNÝ KLOBOUK JE BĚŽNÉ POJMENOVÁNÍ TOHOTO TIPU PŘILBY V TÉ DOBĚ VELMI ROZŠÍŘENÉ.
TO VYOBRAZENÍ TÉ BUSTY NA TÉ MINCI JE ALE FAKT UNIKÁT.JEŠTĚ SEM SE S TÍM NIKDE CO SE TÝČE GOTICKÝCH MINCÍ NESETKAL.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.