Zaregistrován
12. 1. 2010
sigur: na te minci to vypada spis na (nezelezny🙂 ) kloubouk.. nebude nekde lepsi exemplar? Neco podobneho se nosilo, ale mam pocit ze az v 2. polovine 14. stoleti a spis v jiznich, kulturne vyspelejsich krajich.. na druhe strane jsem cetl o tom, ze Karel Robert v Uhrach zavedl par modnich novinek..
alarich: taky jsem si rikal, ze by mel mit jeste dratenou kuklu.. asi je to tak, umelec chtel zobrazit podobu krale ve zbroji a tak to udelal prakticteji na ukor realnosti
comes: Dobre😆
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zohnať bežné Karolove mince v pekných stavoch je fuška, pri vzácnych som rád, že ich vôbec mám. Moja minca je celkom v pohode, hlavne to inkriminované miesto. Pre porovnanie:
http://katalogus.numismatics.hu/product_info.php?currency=EUR&cPath=31_38_40&products_id=2642
http://www.pannoniaterra.hu/tetel/14/220
http://numismatica.hu/c_ms/downloads/02 Vegyeshaz.pdf (položka 190)
to comes: 😆 dosť dobré, mňa si presvedčil
to tenzor: No vidíš, tak nakoniec som sa celkom trafil. Je to klobúk (obyčajný aj železný) a možno aj módna vlna z južných krajov. 😃
Zaregistrován
6. 8. 2008
sigur napsal/a:
...ovšem s výnimkou PG Vladislava. 😉
Ešte jedna otázka k literatúre:
Mal niekto v ruke túto knihu? Ak áno, tak ma zaujíma, či tam je veľa nových vecí v porovnaní s Pohlom, Huszárom a Ungerom.
Gyöngyössy Márton, Winter Heinz, Münzen und Medaillen des ungarischen Mittelalters 1000 - 1526, Wien, Kunsthistorisches museum, 2007
Nie sú tam žiadne nové veci. Ide o súpis 1755 uhorských mincí a 45 medailí v Kunsthistorischen Museum.
ego
Zaregistrován
24. 3. 2010
Vďaka za info. Nevadí, už ju mám objednanú a teším sa, že pokukám pekné obrázky.😉
Zaregistrován
17. 9. 2009
mne momentalne vyschli takmer vsetky zmysluplne zdroje takze pozeram vase mince a musim len pogratulovat, nadhera
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
6. 8. 2008
Inak celkom bežný denár Vladislava II (H805/809, U643/641). Len rezač mal na háku nejaké V a U: M.WLADISLAI.R.WNGAR 🙂
Obrázky:
ego
Zaregistrován
24. 3. 2010
Toto je môj prvý denár Jána Huňadyho. Materiál je pravdepodobne billon, H-620, značka h-A, mincovňa Sibiu, komorský gróf Antonio Czáthy de Florentia, razba z rokov 1447 – 1451.
V Čechách v období neplnoletosti Ladislava Pohrobka bol regentom a správcom krajiny Jiří z Poděbrad (opravte ma, ak sa mýlim), v Uhorsku plnil túto funkciu až do roku 1452 rumunský vojvoda Ján Huňady. Nikde som sa nedopátral, že by si navzájom zasahovali do svojich záležitostí, navyše Ján bol dosť zaneprázdnený bojom proti osmanským vpádom. Z opisu na reverze (MONETA REGNI VNGARIE) jednoznačne vyplýva, že sa jedná o uhorskú mincu.
Budem veľmi vďačný, keď mi niekto vysvetlí, z akého dôvodu sa na averz mince dostal český lev.
Foto nie je moje, lepšie som totiž pod umelým svetlom nedokázal.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 2. 2010
Že je mi ten lev povědomej.....?!😉 Paráda!
Zaregistrován
24. 3. 2010
:D kukám, že ranná kocovina nebola až tak strašná. Pamätáš si dobre 😉
Zaregistrován
12. 2. 2010
sigur napsal/a:
:D kukám, že ranná kocovina nebola až tak strašná. Pamätáš si dobre 😉
😆 Zvládl jsem to.....😎 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.