Zaregistrován
10. 6. 2006
Mám tu na ruke jeden denár v dezolátnom stave, ale keďže sa jedná o mincu z hromadnejšieho nálezu potreboval by som ho určiť. Nie je to zbierkový stav, len to spracúvam, takže žiadne poznámky ohľadom "krásy" tejto slečny...😉 Podľa všetkého to vyzerá na denár Karola Róberta, nesie na averze zopár totožných znakov: monumentálny dvojkríž, pod spodnými ramenami dvojkríža dve korunované hlavy tvárou k sebe a dve malé šikmé ľalie vedúce z horného ramena. Na averze však pozorujem akési dva hviezdicovité útvary a toto v literatúre nikde nenachádzam. Asi určiť ani nepôjde, bráni tomu stav mince, ale bol by som naozaj vďačný za akýkoľvek postreh.
[
Zaregistrován
28. 6. 2008
Že uhodnu, od kud ho máš :-)) Není náhodou ze "sbírky", o kterou jsme se tehdy přehazovali? :-)) Je mi totiž povědomý :-) Tady se znalosmi nepomohu, páč se zde neorientuji, ale už mne několikrt napadlo, udělat si sbírku právě variant saracénů, když už mám dva, a teď když vidím, kolik je variant, tak mne to láká dvojnásob :-)) Koukám, že teď bude na aukcích o ně asi boj :-))
Zaregistrován
24. 3. 2010
Archy, jedná sa o denár pre Slavónsko a Chorvátsko, tzv. bánske, slavónske. Začal ich raziť Belo IV. a prestali sa za Ľudovíta I. Boli kvalitné a parametre si udržali počas celého obdobia. Obraz na averze a reverze sa v podstate nemenil (ako u PG) a líšili sa len značkami, napr. tvarom tých hviezdíc, medzi ktorými je myslím kuna ako symbol danej oblasti.
Tento môj je práve od Bela IV. V rámci menovej reformy Karola Róberta bola hodnota nového denára odvodená práve od neho.
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
To je super, je to presne on, tzv. Bánov denár. Som blbec že som na to neprišiel sám, miatli ma tie hviezdice - mylne som ich ukladal vedľa seba a nenapadlo ma že budú nad sebou a medzi nimi tá kuna. Motív tohto dvojkríža je naozaj starý a používali ho ešte Arpádovci, myslel som však že je to Karol Róbert.
Ďakujem ti za pomoc, máš to u mňa. Apropo tvoj denár je naozaj krásny, určite závidím.
Zaregistrován
10. 6. 2006
To korunka: Áno, je to z tej "zbierky", nakoniec mám indície že sa jedná o nález a samozrejme z východného Slovenska, pekne to dokumentuje aj polovica týchto denárov Mateja Korvína razených v Košickej mincovni.
[
Zaregistrován
25. 4. 2007
Archypov napsal/a:
Motív tohto dvojkríža je naozaj starý a používali ho ešte Arpádovci, ....
Pre upresnenie: najstaršie vyobrazenie dvojkríža (horné brvno kratšie) je na minciach Belu III - Huszar č.67-71.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Prvá haluz je, že sa jedná o ten istý denár. Na to ako je vzácny, nejak moc koluje. Druhá haluz je cena, ktorá je podľa mňa dosť uletená, aj keď vraj ide o unikum 🙄 3600 Eur za denár by som v živote nedal.
Zaregistrován
10. 6. 2006
No ceny na týchto serveroch ber trochu s rezervou.
Zaregistrován
6. 8. 2008
Zaregistrován
23. 10. 2006
Lupola;na takých aukciách nakupuje trochu iná klientela ,pokiaľ sa stretnú dvaja traja solventný záujemci tak normál.... Tam občas nejde ani o mincu ,aéééé o predstížnu kúpu.😈
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.