a tenhle ...... http://cgi.ebay.de/Ungarn-Denar-o-J-Ludwig-I-Anjou-selten-/160490359030?pt=Münzen_Medaillen&hash=item255df888f6 ......zase bez kružidla
Kua, idem pohľadať nejaké kružidlo a vyskúšam urobiť kružnicu s polomerom tak 4 mm. Keď si predstavím, že ju navyše tým kružidlom rezač vyryl do tvrdého kovu...🙄
...a pozerám, že niektorí rezači boli takí machri, že kružnicu vyrezali bez toho, aby vôbec zapichli kružidlo 😆
rekl bych ze k zakaleni razidla doslo az po jeho zhotoveni
To lupola: jak praví Kucera a Archy - razidlo se zakalilo až po vyrytí / vypuncování mincovního obrazu. A k důlku po kužidle - pokud nebyl hluboký, tak mohlo dojít k jeho překrytí mincovním obrazem a není tedy na každé minci i když pomocná kružnice je patrná ;-)
Kružidlo som doma nenašiel a s tým kalením ma to mohlo aj samého napadnúť. 🙄
Ešte jedna vec ma napadla. Zatiaľ som si to všimol len na 2 typoch denárov Žigmunda (Huszár 576 a 578 ), t.j. na je rube má minca preliačinu, no na líci je všetko OK. A keďže to nebýva cez celú mincu, nezdá sa mi, že by sa jednalo o nejaké ohnutie. Tieto sú stiahnuté z netu...
Obrázky:
lupola: to co vypadá podle tebe jako ohnutí je naprosto normální inverzní protlačení kovu při ražbě mince. Setkáš se s tím u denárů tam, kde na lícní straně je nějaký dominantní velký prvek. Jako např. zde tady ten kříž. Vlivem síly při úderu kladiva vznikne mezi mincí a v plochách lícního razidla podtlak a kov se jakoby vcucne. Prostě je to jen negativní otisk kříže na lícní straně. Když se pozorně podíváš na rub mince uvidíš nejen negativně vyraženou hlavní část kříže, ale i obě kratší příčky.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Tak mě napadlo: poslední dobou se na aukcích objevují ražby Ludvíka Jagellonského připisované slezským městům Vratislav a Svídnice. Jde o typ denáru (fenigu) bez opisu, nad štítem je umístěn letopočet, po bocích bývají písmena L-K nebo L-R a letopočty 1522 a 1523. Ve slezských mincovnách sice král Ludvík nařídil ražbu mincí podle uherských vzorů, ale polská literatura uvádí jen letopčty 1524 - 1525 a tyto písmena.
Svídnice
15Z4 L-R/ P
15Z5 L-R/P-M
Vratislav
15Z4 L-R/C-S
15Z4 L-W/C-S
15Z4 L-W
15Z4 B-W
1525 L-R
1525 L-W
1525 B-W
1525 R-W
Krom toho byl tento bezopisový typ ražen i uherských mincovnách jako obol, pokud je mi známo (opravte mě, jestli se mýlím). Takžeee....neberou nás některé aukční firmy na hůl když tyto ražby s ročníky 1522 a 1523, ale i 1524 a 1525 s jinými písmeny vydávají za ražby ze slezských mincoven? 😕 Co na to literatura na uherské mince? Co na to kolegové sběratelé?
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.