Neverím, že niekto zbiera parvy podľa značiek. Nekvalitné, okúsané, s medenkou a na väčšine aj tak nie sú tie značky čitateľné. Ja chcem do zbierky jeden 100%-ný a taký mi utiekol v lete na aukre, lebo som bol žgrloš prihodiť o 50 korún viac.
lupola: tak za 26 Kc kus mi to neprijde jako spatna cena, kdyz se to bez problemu rozproda po kusech za 100 nebo v nejhorsim pripade za 50 Kc za jeden. Je fakt, ze na Ebayi obcas byvaji trochu lepsi loty, ale taky se tam malokdy prodaji do 2 eur kus, vetsinou jdou vys.
Hmm, ešte je 6 dní do konca, takže to bude vo finále viac. A predávať to po kuse, aby som priemerne na jednom zarobil 50 kc? Predalo sa ich vôbec za celý rok na aukre aspoň tých 100 ks? Keď si pripočítam robotu a čas na predaj po kuse, t.j. fotenie, manipulácia, nahadzovanie na web, komunikácia s kupujúcimi, sledovanie platieb, balenie, behanie na poštu, atď., nedajbože aby sa nedopatrením pomiešali, šak to človeka ani nemôže baviť... Alebo sa mýlim? Nikdy som takto nepredával, ale svoj voľný čas si cením na omnoho viac.
To lupola: V maďarských nálezoch sa ojedinele našli aj razby s akosťou okolo 60%, ale je to skôr výnimka. Hunka píše, že priemrná akosť týchto mincí v našich nálezoch je okolo 32%. A taktiež píše, že sa tieto mince naozaj falšovali, falzá začíname pozorovať cca od roku 1427.
(HUNKA, J.: Výboje husitov na Slovensku, ich podiel na zmene menového systému kráľa Žigmunda Luxemburského. In: Peníze v proměnách času V. - Lucemburkové. 2005)
A zdalo sa mi, že som čítal niekde, tuším v Kronike peňazí, že to bolo len okolo 30 % striebra. Len sa mi to teraz zdalo až primálo. Tak tie dobové falzá boli 100 % meď? Do zbierky by som dobové falzum chcel možno ešte radšej ako pravý parvus.
Ináč, ja som to pochopil tak, že predajca deklaruje, že sú to pravé mince, teda nie novodobé falzá.
lupola: taky si žíkam, ze to nemůže nikoho bavit, ale co jsem se díval na pár prodejců, tak je to zjevně buď baví nebo aspoň dobře živí🙂 Jinak prodej nemusí být jen na Aukru, ale když už je, tak není potřeba žádná velká identifikace a pokud jde o komunikaci s kupujícími a odesílání, všiml jsem si, že dost často se stává, že u dvacet najednou nabídnutých kousků (po jednom) polovinu vyhraje jeden a ten samý člověk, který přihazuje na vše (co s nimi pak dělá, to už ale vůbec nepochopím). A nemusí vše prodávat po jednom, stačí lepší kousky a horší třeba po lotech 3 mincí.
BTW, teď jsem kupoval na eBayi něco od prodejce, který má až 300 aukcí denně. To znamená tak 100-200 vyřízených obchodů za den.
Ad ty falsa - nějaké stříbro tam být muselo, jinak by to asi nikdo nebral🙂 Ale je rozdíl, jestli je někde 5 nebo 30 procent. Sranda je, že podle některých zdrojů už by se mince s 30% obsahem stříbra měly považovat za "billon", tedy prakticky měděné🙂
Keď boli zlé časy, medzi ľuďmi bežne obiehali aj billony, hlavne keď tam bolo aspoň trochu drahého kovu. Parvy sa však razili aj z čistej, postriebrenej medi a to už boli falzá, za ktoré boli nepekné tresty.
Keby dnes boli podobné tresty, naša ekonomika by šlapala lepšie...🙂
Klasika. Žigmund najprv odrbal Máriu o uhorský trón, jazdil si po Európe, užíval si a rozhadzoval. Pančovať dukáty sa samozrejme neodvážil, to by bol jeho rýchly koniec.
Hmmm, tak koho? Najlepšie svojich - chudobný plebs. Nabúchajme teda milióny takmer bezcenných parvov a quartingov, ale beda tomu, kto nám vlezie do kapusty... Jediné šťastie, že nemal potomka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.