Neviem, či je to práve "bordel" :-)
skôr si nie všetci uvedomujú, že popísať všetky mince nie je možné, môžme sa však o to pokúsiť (to je parafráza na tú povedačku, že "nemôžme pomilovať všetky ženy, ale môžme sa o to pokúsiť ... podobne sa hovorí o prečítaní kníh a o popisovaní mincí je to to isté :-ň
napíklad na obrázku je Zápoľského denár, ktorý sa predal na vatera-hu koncom októbra 2010, bola ponúknutá s "vročením" 5530 :-) - tak ju skúste nájsť v tých všeliakých katalógoch ;-)
Fakt je tam 5530 !!!
Otázkou skôr zostáva, ako tieto "novoobjavené" varianty radiť - resp. katalogizovať (?)
Nejakým pdf-katalógom on-line, alebo neviem ...
Obrázky:
tak tento budú určovať ďalšie generácie v šiestom tisícročí😆 😆
comes, ale teraz vážne, tento konkrétny denár si ako zaradil?
Úprimne - nezaradil ...
Veľmi blízky je k Unger 705 (mám ho totiž v stolíku pri ruke - C2-332, H-886)
"Sedí" rok 1530 ;-) Dôležité je, že tu je značka skutočného písmena A-B (na rozdiel od tej značky mince ktorú zverejnil maci na tom červenom podklade - ktorá skôr vyzerá ako azbukové L ...), ale podľa perovky v Ungerovi, je štít odlišný, minca nemá to "srdiečkové" prelomenie na hornej časti ... (přitom taková blbost, co ?)
Inak ten štít je celkovo v tomto roku zaujímavý, pretože aj Ferdinand aj Ján "používali" ti štíty "väčšie" - zaberajú väčšiu plochu ... takéto menšie štíty s takým "osím" pásom sa objavujú u Ferdinandových denárov (KB) tak od roku 1539 (v 1540-tych rokoch veľmi bežne) -
Taký menší štít má na denári Zápoľského syn Ján Žigmund - ak sa zobrazil druhý obrázok ... ten ale nepoužíval celé meno Ioannes, ale zdá sa mi, že len prvé štyri písmená ...
Na toho Ján Žigmunda by som si mal niečo nájsť :-)
... aby som to tu nenechal také rozbité (že teda s tým určovaním mincí nemusíme k ničomu dospieť) a zásroveň sa ešte vrátil k !maciho" otázke a najmä minci ...
v počítači som vyhrabal snímky Zápoľského denárov, v ktorých je to špecifické "A" podbné azbukovému L :-)
Našiel som ich 5 a každá je iná (!) - všetky sa hlásia do roku 1530 "A"-B, stačilo sledovať bodku medzi letopočtom a menom vydavateľa, a tiež orientáciu písmen NN ...
Pôvodne som si myslel, že Maciho minca (1) je z rovnakého razidla ako č. 2, ale na oboch stranách sú rozdiely ... neoznačil som rozdiely, ktoré sú zjavné na dolnej časti madony, alebo pri nohách (potom ten efekt "plynovej masky" na minci č. 1 :-) a akýchsi "parôžkov" miesto koruny na č. 2. Písmená NN sú zrkadlovo orientované - teda nesprávne aj na minci č. 3, ktorá má zase medzi letopočtom a menom panovníka bodku ...
Mince 4 a 5 majú písmená NN orientované správne. Zdá sa mi, že 4 má bodku a 5 nemá bodku medzi letopočtom a menom panovníka.
Takže 5 mincí - 5 verzií.
Skúste pohľadať, či máte v zbierke takú mincu, ktorá by sa aspoň jednou stranou zhodovala s niektorým z týchto denárov ;-)
Obrázky:
...a navyše U 705 má aj iný opis - rozdiel v písmenách DG
možno sa dočkáme vydania nejakého novšieho katalogu na uhorské mince a tam nájdeme hľadané mince
..tak jsem si po delší odmlce koupila opět nějaké uherské mincičky, mezi nimi i tento cu denárek. Prodejce ho měl chybně určený, snad jako Ludvíkův, mám takový pocit, že se jedná o Vladislava, Huszár 603? Běžný, stav nic moc, přesto potěšil. (mně ostatně potěší každý přírůstek do sbírky :-)) ) Prosím o kontrolu. (za kvalitu foto se omlouvám, foceno mikroskopem)
[
](http://img.janforman.com/Image66cmpm.jpg)[
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.