niekedy cez den to nafotim a vhodim, vopred sa tesim na komenty..
totiz fakt u ziadneho ineho vladara som si nevsimol tak obrovske rozdiely v pisme pouzitom na tom istom type minci.
zeby ten pekny typ pisma v case hojnosti, a ten shitny v case nudze ked nestihal vyplacat zoldnierov..?
jacisin76@yahoo.com
Teším sa na tú avizovanú prezentáciu ...
... v tom okamihu, ako začnete svoju zbierku analyzovať a získané výsledky publikovať, prispievate tak do všeobecnej diskusie o svete ... tým sa v našom prípade zo zberateľa mincí stáva numizmatik.
Venujem sa obdobiu 1526-1604 (najmä však 1526-1540/41).
Nie som numizmatik o nič viac, ale ani o nič menej ako ten, kto vníma aj historickú výpovednú hodnotu peňazí, analyzuje a publikuje svoje postrehy preto, aby vyprovokoval skutočnú diskusiu. Takéto fórum je vcelku ideálne na drobné posuny nášho poznania.
Pokiaľ nechcem skončiť v žvástoch bude dobré ukončiť to výzvou:
Bude víkend a ak popri "prehrabávaní sa" v minciach si niečo všimnete, dajte vedieť, žiadna strohá veda, aj k peniazom treba pristupovať ľudsky :-)
Mohli by sme sa (ak môžem navrhnúť) tematicky venovať najbližší týždeň dva Korvínovi (ako sa tu už vlastne chystá "tocomabyt" - ja mám len tohto jedného 😁
Unger 562.i, B-(uhorský znak) - Budín (?)
vlastne mi ruší zbierku ...
Obrázky:
... aby som sa trošku zorientoval (čo možno ocení aj náhodný okoloidúci) našiel som v staršej maďarskej brožúrke z roku 1981, (ktorá stála najskôr 9,50 Ft. a po zlacnení 9 Ft.) perovky základných druhov mincí a znakov (erbov), ktoré sa na minciach Mateja Korvína Huňadyho používali.
(ISBN 963-17-5237-2 Magyar pénzérmék és papírpénzek, Budapest, 1981 - Fux Kornél - Hölgyéné Angelotti Zsuzsanna)
Obrázky:
dakujem za velmi poucny obrazok, ak to spravne citam tak podla bodiek po stranach stitu a znaciek mincovne je mnou prezentovany typ - 567 z tvojho obrazku
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Posielam obrázky Korvína z jedného nálezu, môžete bádať...😉
[
](http://img179.imagevenue.com/img.php?image=38724_kor1_122_206lo.jpg)[
](http://img284.imagevenue.com/img.php?image=38778_kor2_122_470lo.jpg)
ja este pridam jeden odkaz na mince mateja korvina
Mal by som na vas jednu prosbu ale verim ze mi s tym budu vediet pomoct snad len Archy, denary, Lupola alebo niekto kto robite seriozne stredoveke uhorsko. V tomto vlakne na predchadzajucej strane som dal foto denariku Marie a nedari sa mi presnejsie urcit. Priklanam sa k Pohl 114-1 , ale nesedi mi vobec tvar koruny. Povedzte mi hladam somariny alebo to nemam dobre urcene
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.