mas pravdu, ale aj tak mam pocit ze uhorske denare idu akosi mimo zberatelsky zaujem, tie rozdiely ako uplne ina orlica, rozdvojene ramena dvojkriza a podobne by u prazskych grosov boli urcite oznacena podvarianta, tu to mame len unger 650 a koniec, skoda
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Unger, Huszár a Pohl odborne spracovali príliš rozsiahle obdobie (prví dvaja najrozsiahlejšie aké sa len dalo...🙂 - od Sv. Štefana až po Orbána 😈 ), preto sa nemohli zaoberať obrazovými variantmi. Je to škoda, ale zas je to výzva pre ďalších bádateľov, je otázka času kedy sa komplexne spracujú Anjouovci, Jagelovci, Korvín, obdobie celého 15. storočia... je toho strašne veľa. Vychádza veľa článkov aj na Slovensku, poväčšine sú to však presné opaky - príliš špecializované krátke úseky, alebo publikované neznáme opisové varianty denárov. Nemám veľký prehľad o publikáciách v Maďarsku, isto by sa tam však našlo veľa zaujímavého.
Zhrnuté; pokiaľ by sa tematicky spracovali typológie podľa kratších období, ale komplexne, bol by to ohromný prínos. Všetci cítime, že staršie komplexné mohutné katalógy už nedržia dych s dobou a nálezmi, hlavne keď jeden autor opisoval od druhého a aj to podľa toho veľakrát vyzerá.
nestěžuj si, můžeš se vyřádit...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Kua Stredo, ale veď toto mňa na zbieraní najviac fascinuje a je mi jedno, či to niekto niekde uvádza ako podvariantu. Samozrejme, som rád, keď mám mincu typ Huszár XY, najlepšie vzácnu a v dobrom stave.
Ale najlepšie na tom je to vzrušo, keď si ju zväčšenú pozerám na fotke, porovnávam s fotkami v katalógoch a na nete a zrazu zistím, že je na nej niečo zvláštne.
Príklad. Zrovna môj nový parvus H-467 (prsty nie sú moje, totiž keď mi manželka zavolala, že mi prišli mince, tak som ju prinútil ich pofotiť a poslať na mailom do práce. A hneď bol pondelok lepší 😉 )
- Bodka po kružidle
- Značka mincovne Szekesfehervar, t.j. malo by to byť A s korunkou pod orlom. Je tam alebo tam je niečo iné?
- Rozmery, hmotnosť - je to denár, parvus, obol?
atď.
🙂
Obrázky:
dakujem za pochvalu, toto vlakno bolo chvilu nevyuzite tak sem este nieco pridam. Velmi zaujimavy korvinov denar, zatial ho mam len objednany ale do konca tyzdna by mal byt doma. Znacka mincovne by mala byt Nagy Bania a pohl u tejto znacky uvádza buržoázia. Čo to je za ražbu? viem čo je to buržoázia len mi nejde do hlavy či dostali práva razit vlastne mince.
Obrázky:
No ty tomu dávaš teda! Matejová doba a buržoázia? 😁 Ak je to P-222-9 čo asi je, tak Pohl uvádza Bürgertum, čo znamená čosi také ako občianstvo - teda je to občianska razba. Ak by to bol variant 10, tak je uvádzané Bürgenschraft, čo označuje meštiansky stav, výrobu mincí teda mali v rukách mešťania. Kapiš? 😎
Pohl uvádza Burgertum aj Bürgenschraft preto ma zaujal ten rozdiel, Pohl tie výrazy musel považovať za rozdielne inak by používal len jeden, viem že buržoázia je pojem z konca 16stor. preto som bol pomerne prekvapený.
PS- podla marxistov Holandská buržoázna revolúcia je rok 1566 čiže až taká priepasť tam nie je aspoň historická, geografická hej
Pravdupovediac neviem, či tomu, čo by som označil "mestská mincovňa" rozumiem správne.
Takže mestkou mincovňou bola od roku 1430 Bratislavská mestská mincovňa, ktorej Žigmund v tomto roku udelil právo raziť mince. Vydavateľom obeživa však aj naďalej zostal Žigmund, teda panovník. Avšak pravdepodobne zisk z mincovania zostával mestu Bratilslava.
Kremnická mincovňa však nebola mestská - nakoniec dlho sídlila mimo hradieb. Bola teda "štátna" (neskôr "komorská" - čo je to isté). Aj ona fakticky razila len mince panovníka ale zisk z mincovania kovov patril výlučne (regálom) len panovníkovi (resp. komore).
Je to tak ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.