Zaregistrován
6. 8. 2008
Skôr sa jedná o značky mincmajstrov v jednotlivých mincovniach. Priradenie nájdeš v už vyššie zmienenej knihe od Pohla: Ungarische Goldgulden Des Mittelalters
ego
Zaregistrován
6. 2. 2008
kekule: dík za upozornění, to jsem nevěděl. Ale asi to neví ani hodně renomovaných aukčních firem, protože se jim to občas taky plete. A nebo to zjednodušují pro nás ne tak "sofistikované" sběratele :-) Např. Kuenker zaměňuje goldgulden/dukát v tomto případě úplně běžně.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
12. 8. 2006
To denar: pojem goldgulden z nějakého důvodu německé aukční firmy používají pro středověké dukáty. V případě pozdějších je to již jasné, ale proč je u těchto ražeb s dukátovou ryzostí a hmotností tento pojem používán, nevím.
Zaregistrován
6. 8. 2008
Možno preto, že gulden je pôvodný názov pre razby napodobňujúce florény. V tej istej hmotnosti a zrne. Až neskôr klesli na cca 18kt 6gr. A goldgulden na odlíšenie od guldengroša/guldineru/silberguldenu. Proste Nemci, ani vlastná mať im nerozumie. 🙄
ego
Zaregistrován
10. 8. 2011
Takže né dukát, ale goldgulden?
Zaregistrován
10. 8. 2011
A kde se dá momentálně sehnat publikace od Pohla: Ungarische Goldgulden Des Mittelalters?
Zaregistrován
6. 2. 2008
btw: i Huszar a Pohl pro středověké dukáty používají pojem goldgulden. Takže to bude asi složitější.
ducaton: zapátrej tady na fóru, někdo nabízel Pohla v pdf.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
23. 4. 2008
Také v Jičínské mincovně, za Valdštejnova mincovnictví, se razily jak dukáty, tak zlaté (Goldguldeny). Dukáty měly průměrnou váhu 3,40 g a jakost kolem 950/1000, tedy poměrně nízkou. Zlaté vážily průměrně 3,17 g a mají jakost 740-745/1000. Takže i zde je pěkně vidět rozdíly mezi dukátem a goldguldenem...😉
Zaregistrován
10. 8. 2011
V aukčních katalozích je hmotnost goldu 3,47 - 3,55, takže by měl mít podle mě cerka 3,51 g 😐
Zaregistrován
23. 4. 2008
V aukčních katalozích asi moc dukátů z Jičínské mincovny není😁 Popisoval jsem tuto mincovnu...😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.