Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:04

V podstate môže byť. To si už mal premyslené na začiatku, alebo si to vyprofiloval až počas diskusie?

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:12

ešte doplním: na minci dolu je 5 akýchsi zvončekov- na skutočnej korune je 9 tzv.pendílií-t.j. zlatých retiazok na končekoch ktorých visia trojlístky z drahokamov-- po stranách sú 4 a 4 a vzadu uprostred visí jedna-dovedna 9,ale keď sa na korunu pozriete zpredu a pendílie visia kolmo,uvidíte presne 5,lebo 2 a 2 na jednej strane sa budú kryť,takže na jednej strne uvidíte 2 na druhej 2 a uprostred jednu.
A ešte : na minci vidieť drobné vrúbkovanie zo spodu a zvrchu stredového obdlžnika,čo jest podľa mňa jednoznačne operlovanie na skutočnej korune.

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:15

rozmýšľam nad tým už dlhšie ale naozaj som sa snažil na vec pozrieť z rôznych pohľadov a furt som dospel k tomu istému - koruna -

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:30

a ešte to dorazým.... uprostred na tom obdlžniku je 7 kruhov alebo guľôčok ak chcete,myslím si,že autor obrazu naznačoval výzdobu koruny vzácnymi kameňmi a obrazmi svätých-- dá sa povedať naozaj podľa svojich možností-keď pripustíme,že minca má v priemere 12-13mm zvládol to podľa mňa dobre
A za toto by som mu osobne rád poďakoval,lebo to zvládol bravúrne- že totiž naznačil kruh diadému tým že na oboch jeho koncoch vyrazil nie kolmé paličky ale akoby polmesiace pripomínajúce skutočný pohľad na korunu,keď je vidieť pokračujúce zobrazenia či už svätcov alebo drahých kameňov.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:37

Prelom 11.a 12 storočia je nielen obdobím zľahčených mincí, ale aj nových symbolov.
Nové námety na minciach tohto obdobia súvisia s rozvojom stykov Uhorska so štátmi východnej a západnej Európy.
Dvojramenný kríž ako symbol štátu sa objavuje okolo roku 1190.
Postavu panovníka nahradzujú architektonické prvky , razia sa mince tzv. arabského a byzantského typu.
Reverz môže kludne znázornovať silné hradby , čo môžeme považovať za odkaz okolitému svetu.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:43

Prelom 11.a 12 storočia je nielen obdobím zľahčených mincí, ale aj nových symbolov. Nové námety na minciach tohto obdobia súvisia s rozvojom stykov Uhorska so štátmi východnej a západnej Európy. Dvojramenný kríž ako symbol štátu sa objavuje okolo roku 1190. Postavu panovníka nahradzujú architektonické prvky , razia sa mince tzv. arabského a byzantského typu. Reverz môže kludne znázornovať silné hradby , čo môžeme považovať za odkaz okolitému svetu.

Zaujímavý názor, ale pochybujem o tom. Teória lancearegis sa mi zdá oveľa prijateľnejšia.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:48

Podľa L. Vrteľa (Osem storočí slovenskej heraldiky) sa od 13. storočia dosť často v erboch, aj na minciach ukazujú nebeské telesá (aj tu sú s polmesiacom aj hviezdy) a vôbec sa to nedáva do súvisu s islamom. Takže ani ja by som to tu s islamom príliš nespájal.

slunce a hvezdy symbolizuji svetskou a duchovni moc prip. zosobneni krale, cisare VS papeze...

podobne motivy jsou napr. na peknych razbach ze slavonie

podrobneji viz:
Friedensburg, Ferdinand: Die Symbolik der Mittelalter Münzen. Berlin 1913, s.31-40.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:52

Uhol pohladu , pokusím sa získať seriozne informácie o korune prípadne prvom tvare koruny , tento model je silne idealistický na dané obdobie.

Možne je , že sa mýlim😉

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:54

to lancearegis:
Vážne to celé dáva logiku a tiež sa prikláňam k tvojmu názoru. Toto by si mal podľa mňa publikovať.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:55

slunce a hvezdy symbolizuji svetskou a duchovni moc prip. zosobneni krale, cisare VS papeze... podobne motivy jsou napr. na peknych razbach ze slavonie podrobneji viz: ...

Máš pravdu Oliver, ale najviac sa začína Ondrejom II.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.