Zaregistrován
22. 7. 2011
Jsem si vědom, že jsem se do toho trochu zamotal, ale bylo to myšleno takto:
Plast jsem bral jako něco foremného, ze kterého se mohou lehce odbourávat jednotlivé složky a tak zatěžovat okolí.
Umělou hmotu jsem myslel ve smyslu pevných škatulek, které by měly být chemicky navenek neutrální.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
Vzhledem k tomu, že pracuji v Unipetrolu, který je jediným výrobcem polyetylenu a polypropylenu v ČR, vím, že je možné vyrobit různé plasty s vlastnostmi dle přání zákazníka (např. pro potravinářský průmysl). Existuje řada receptur, respektive různých typů aditiv, kterými plasty získávají požadované vlastnosti. Spíše pak záleží na tom, jak a čím si náš odběratel při dalším zpracování plastů původní PE a PP upraví (barviva atd.).
Určitě bych se vyhnul jakýmkoli asijským (čínským) šmejdům, jejichž plasty mohou obsahovat prakticky cokoli (určitě i rozemleté brouky🙂)
Zaregistrován
21. 2. 2014
napsal/a:
Určitě bych se vyhnul jakýmkoli asijským (čínským) šmejdům, jejichž plasty mohou obsahovat prakticky cokoli (určitě i rozemleté brouky🙂)
Jestli jste z oboru a když už jste se zmínil o čínských plastech, tak vám určitě doporučuji dokument Život na hromadě plastů..
a omlouvám se za off topic😎
Zaregistrován
22. 7. 2011
Pokud jsou moje informace správné, pak umělý celofán je ve své podstatě polypropylen, který se používá i v potravinářství.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
Celofán není PP, viz odkaz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Celofán
Zaregistrován
10. 3. 2009
Ako píše Kacuro sú to dve chemicky odlišné látky:
polypropylén = polymér propylénu C3H6 (jednoduchý alkén)
celofán = polymér celulózy (polysacharid)
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
22. 7. 2011
Tomu rozumím, ale mně šlo o umělý celofán, který se zcela běžně používá jako obalovací materiál v potravinářství. Třeba se dá registrovat jako obal škatulek čajů atd.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Zaujímavé. Toner z laserovej tlačiarne po čase reaguje s plastovým obalom (myslím mäkčené listy do albumov na mince). Toner z atramentovej reaguje už pri zvýšenej vlhkosti. Mince odskúšané nemám, pretože by som to nikdy neriskoval.
Popisky robím zásadne mimo mincu. Na podložný lístok pod mincu by som použil maximálne tak obyčajnú grafitovú tužku alebo pero a klasický čierny tuš (dobre zaschnutý). Ostatné popisky (najmä farebné) budú skôr či neskôr reagovať alebo prinajlepšom mince ušpinia.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
22. 7. 2011
Mně šlo o umělý celofán, který má jiné vlastnosti-viz např. zde:
https://www.stuhy.cz/darkove-baleni/archy-prirezy-folie.html
Zaregistrován
7. 10. 2006
Nic takového jsem nepozoroval. Používám normálně laserovou tiskárnu v práci. Mincemi po tom papíře nijak nešoupu, max. když vysunu šuplík, tak se drobet pohnou. Ale ani na tom papíře není barva rozmazaná.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.