Zaregistrován
28. 11. 2013
Ahoj,
čistě náhodou jsme s přítelkyní narazili na dvě alba ve kterém je tak 10 známek, nicméně nás to zaujalo a řekli jsme si, že bychom se o to mohli zajímat trošku blíže. Prošel jsem si rubriku "rady začátečníkům", ale dle mého názoru jsem tam nenalezl nic co by mě uspokojilo. Přijde mi, že je to tam už dost konkrétní, ale já hledám jak vůbec začít, co člověk může sbírat, čím se zabývat atp. Snad mi rozumíte co tím myslím. Kdybyste byli tak hodní a alespoň nás zkusili nasměrovat, kde hledat...nemám moc velkou představu co to vlastně obnáší věnovat se známkám, ale zalíbily se nám ty "obrázky" 😆 A rádi bychom je začali brát víc vážně.
Jak je to vůbec náročné na finance a dá se třeba i předpokládat, že se sbírka může i zhodnotit? Nechceme to dělat pro peníze, ale zajímalo by nás to.
Čemu se dá věnovat? Pochopil jsem, že jsou nějaké období atp.
Otec jako malej chodil do nějakyho klubu, ale ten mi k tomu řekl akorád to, že je to zbytečnost, akorád do toho vrážel peníze. Ale co jsem z něho vytáhl, tak kupovat pouze nové známky a sbíral "dopravu" nebo co. Nevím. Ale asi bychom raději sbírali něco staršího, s historii,...
Omlouvám se za délku příspěvku a děkuji každému, kdo si to přečte, pokusí se nás nasměrovat správným směrem a pomůže nám se případně stát jedněmi z vás. Díky😉
PS: případně se mi zalíbili i mince, ale to už bude asi dražší, ne? Nebo nakolik se to liší? Kromě toho, že známka je známka a mince je mince😋
Zaregistrován
21. 7. 2007
Když chceš začít něco sbírat, je dobré vědět proč. Jestli pro své potěšení, pro vyplnění volného času, nebo třeba jako výhodnou investici do budoucna. Co sbírat konkrétně, na to se špatně odpovídá:
Někdo třeba sbírá stát, který ho něčím zaujal. Třeba byl na dovolené v Řecku, kde se mu líbilo, koupil si tam pytlík řeckých známek, tak sbírá Řecko. Nebo se mu líbí brazilský fotbal, tak sbírá brazilské známky.
Další oblastí je námětové sbírání. Chodíš rád na houby? Zkus sbírat známky s motivy hub. Máš rád auta? Tak sbírej auta na známkách. Zajímáš se o historii? Tak ji zkus zpracovat za pomocí známek.
Není špatné pro začátek sehnat některou z všeobecných knih o filatelii, ze kterých se dá vyčíst, co tento koníček vlastně obnáší. Dostupné jsou třeba Svět filatelie od F. Švarce nebo Filatelie je víc než jen známky od M. Langhammera.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Anebo se dá sbírat i objektově. Třeba celiny. Zajímavé, co se poměrně málo sbírá, jsou určitě automatové známky (navíc na celistvostech). Ale taky se to blbě získává, když přijde na věc. A něco je hodně drahé, obzvlášť pokud by člověk chtěl celé, "nekonečné", řady všech hodnot.
Zaregistrován
9. 2. 2008
Pavle- obávám se, že tazatel určitě neví co je celina nebo automatová známka. Tady jsi už přeskočil aspoň dvě kapitoly filatelistických začátků. Zájemci bych doporučila ty knihy jak psal Dejvy. Ta od pana Švarce se dá běžně koupit za pár kaček na Aukru a je to výborně napsaná Bible pro začátečníky.
Takže Liboshi- sehnat v první řadě tuto literaturu a pročíst si ji a poté uvidíš, jestli tě to chytne. Když si rozmyslíš téma, které by jsi chtěl sbírat, tak sem napiš a určitě tě tu navedem jak dál a co s tím.😉 Podle začátku dotazu je zřejmé, že jsi o dost starší jak já. Takže ti nehrozí co mně. V šesti letech jsem našla také nalepené známky v sešitě a doteď mě za to otec (rozuměj- ten co to financuje) proklíná 😃
Zaregistrován
28. 11. 2013
Moc Vám děkuji za odpověď, shodou okolností jsem včera byl v Olomouci ve filatelistickém obchodě (myslím, že v Olmu máme pouze jeden) a pán co tam prodával, tak byl hodně ochotnej a myslím, že na začátek mi toho řekl vcelku dost. I tu knihu Svět filatelie tam měl na prodej, chtěl za ni 50,- což si myslím, že vzhledem k tomu co mi dá, tak byla lidová cena.
Navštívil jsem babičku, u které když jsem se zmínil, že se o to začíním zajímat, tak mi se slovy, že je ráda že v tom někdo bude pokračovat, darovala dva kufry známek a nějaké pohledy atd.
Co je celina už vím, jen tedy pojem automatová známka, ktomu jsem se ještě nedostal nebo mě to možná nazůstalo v paměti.
Co jsem zběžně procházel získané známky, tak to vypadá převážně na ČSR. Dokonce tam je i nějaká korespondence pradědy s někým z Kanady, tak mě napadlo, že bych mohl zkusit na tu adresu napsat, kdo tam teď žije a tak.
Jen co mě překvapilo, tak známky má přilepené v obyčejných sešitech, seřazené podle roku. Žádné albové listy a ani zásobníky, přijde mi to škoda, ale když to vydrželo doteď, tak jim to asi nevadí.
Ale stejně tak nás napadlo, pořídít albové listy a přelepit je to nich (je to hezčí 😉 😎 ) ale když jsem viděl některé ceny, šel jsem do kolen. Díval jsem se na infofile a cenovy rozdily mě přišly strašně velky. Co známená zasklenej a nezasklenej? Dělal jsem brigadně ve sklenářství, ale hádám že s tím to nic společnyho nemá🙂 Převažně mě zatím zajímá ta ČSR1 , ale mám rád i vlaky, tak možná že bych to doplnil ještě tematickou sbírkou? Nevím, tam jde o co? jen o to, sbírat jakoukoli znamku co má na sobě třeba ten vlak?
Když je řeč o věku, mě je 23 a přitelkyni 20.
Jen jak jsem už psal, ty ceny jen těch listu mě zaskočili, mám ještě jiné koníčky a nerad bych veškeré volné finance dával pouze do známek. Po pravdě řečeno, občas mě napadá, co mě k známkám táhne a nedokážu na to odpovědět. Napadá mě i otázka, co z toho člověk má...na stary kolena si potom budu listovat albem známek a řikat si, jo to byli časy, volnej čas i peníze jsem nastrkal do tohoto😋 fakt nevím😳 😆
díky za vaše reakce
Zaregistrován
9. 2. 2008
Zasklené a nezasklené listy, nemají opravdu se sklenářstvím co dělat😃 To máš pravdu. Ty známky prozatím v těch sešitech nech. Až nebudeš mít s přítelkyní co dělat, tak se naučíš odlepit si ty známky a dáš je do zásobníků. Na albové listy zatím nemysli a zkus dát prvně dohromady co už máš. Roztřídit, zkusit sehnat nebo půjčit katalog ČSR (nebo tady http://www.infofila.cz/galerie.php ) a trochu se naučit s tím pracovat. Pokud se ti líbí vlaky, tak je tu nepřeberné množství známek s vlaky, razítka, obrazové celiny a nedej Bože vlaková pošta razítka. No sesbírat aspoň 30 % z toho, tak to jsou léta práce 😉 Jinak mně je 18 a sbírám trošku kytičky.😉
Zaregistrován
6. 2. 2009
pavlinka napsal/a:
Jinak mně je 18 a sbírám trošku kytičky.😉
Že trošku, až taká skromná nemusíš zase byť. Nie je vás až tak veľa, ktoré by získali toľko úspechov či na domácich, alebo na zahraničných, resp. svetových výstavách. 😉
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
9. 2. 2008
No nechválím se. 😉 Tato záliba je pro spoustu lidí už jakoby za zenitem a nechápou, že to ještě někdo dělá. Těch, co se baví známkama je, ale pořád dost a to je dobře.
Zaregistrován
28. 11. 2013
Těch známek je opravdu velké množství v těch sešitech, některé se tam dokonce opakují třeba i na třech stranách, to mám na všechny pořídit zasobniky a přeskladat je? Nejde o tu práci, ale o ty zásobníky...
Postupně pročítám tu knihu, tak se k tomu možná ještě dostanu, ale jak víc se stím dá pracovat?Já myslel, že jde hlavně o to, dát dohromady celé albové listy. (aby nechyběla žádná známka a pokud možno aby byla v co největší kvalitě) Takže mi něco stále uniká?
Zaregistrován
28. 11. 2013
Jo a pokud jde o to roztřídění, tak si myslím, že to je hotové už po pradědovi...každej sešit je nadepsanej jiným rokem a případně kategorii...samozřejmě to bude chtít kontrolu...
ale upřimně, dívám se na to nejspíš špatným pohledem, ale peru se s názorem, že mu do toho nechci "vrtat"- přeci jen na tom nechal určitě spoustu času
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.