Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Petr Hospůdka

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#121 - 16. 2. 2014, 11:47

 - celistvost, celina
F - fotografie ve fotopříloze
OR - Osvobozená republika
HaV - Hospodářství a věda
DV - desková vada
TV - tisková vada
ST - spojené typy
ZT - zkusmý tisk
** - nepoužitá zn.bez nál.

• nepoužitá zn.s nálepkou
       - razítko,razítkovaná
      ZP - známkové pole
      TD - tisková deska
      KD,H - kupon dolní,horní
      VT - výsadní tisk
      PD - předznámkový dopis
      FDC - obálka 1.dne vydání
      DZ - desková značka
      Kz - kratší zoubek
      pp - polní pošta, dle specifikace
      vlp - vlaková pošta
      TL - tiskový list
      KL - korespondenční lístek
      pr. - průsvitka známky
      LH - ležmý hřeben
      Zk. - zkoušeno + jméno znalce

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#122 - 16. 2. 2014, 12:00

Díky -)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#123 - 16. 2. 2014, 15:33
Pro primo: Od neznámeho predajcu nie. Ale od overeného prečo nie, ak poskytne fotky, scany podľa mojich požiadaviek. Pro secundo: Pán Europa1 prosím uvedomte si, že zberatelia nie sú len ľudia, ktorí nakupujú do svojich zbierok predmety s cenami za niekoľko tisíc. Je nespočetné množstvo zberateľov, ktorí si svoju zbierku budujú z "halierových" položiek len pre svoje potešenie, a nie s myšlienkou, že po X rokoch ho predám so slušným ziskom.

Slušnost a serioznost prodávajících se nehodnotí pouze podle výše jejich finančních možností, ale pouze podle jejich morálních vlastností. To samé platí i o jejich lásce k určité zálibě. Proto znám spoustu naprosto obyčejných lidí, kteří budují sbírky, bez ohledu na budoucí výhodnost při prodeji. Prostě prim hrají jiné věci. To samé ale platí i v případě velkého počtu movitějších sběratelů, kterým o zhodnocení také nejde a stačí jim pouze vědomí oboustranně výhodných obchodů. Na druhé straně jsou i lidé, kteří jsou za vodou a pro korunu by si nechali vrtat koleno a jdou přes mrtvoly, ale to jistě platí i o spoustě normálních lidí, korunových sběratelů, kteří vždy a za všech okolností chtějí vydělat. Proto neexistuje žádná skupina, která by byla pouze slušná a naopak žádná, která by byla pouze ta špatná.
Debata se ale odehrávala v jiném duchu a to v tom, že by měli nováčkové začít svojí sběratelskou pouť v jiných kolejích, než začínat dražbou na Aukru. Dnes jsem byl na naprosto nepodstatné aukci, ale dala mě mnohem více, než sedět dlouhé měsíce u počítače a dělat sběratelství přes něj. Osobní kontakty jsou nezastupitelné a při debatách s některými lidmi se nechá mezi řádky pochytit mnoho cenného, co jinde nezískám. Jak je možné, že to ke svému sebezdokonalování po více než dvaceti letech potřebuji? To jsou začínající sběratelé tak geniální a já tak hloupý.
Pokud někdo sbírá lacinější sběratelský materiál, pak je naprosto nepodstatné, jestli ho někdo napálí o par desítek korun

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#124 - 16. 2. 2014, 15:51

Pokud ale bude i obyčejný sběratel kupovat dražší známky v řádu tisíců, které měsíce šetřil, pak není nic špatného na tom, že o ně nechce přijít. V internetových aukcích působí mnoho firem a jako všude, je mezi nimi spousta těch slušných, ale také spousta těch neslušných.
Každý sběratel se časem vyvíjí i v chápání zachovalosti a proto se nedivme, že se pak chová podle hesla- důvěřuj, ale prověřuj.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#125 - 16. 2. 2014, 16:18

Evropa1 napsal/a:

Dnes jsem byl na naprosto nepodstatné aukci, ale dala mě mnohem více, než sedět dlouhé měsíce u počítače a dělat sběratelství přes něj. Osobní kontakty jsou nezastupitelné a při debatách s některými lidmi se nechá mezi řádky pochytit mnoho cenného, co jinde nezískám. Jak je možné, že to ke svému sebezdokonalování po více než dvaceti letech potřebuji? To jsou začínající sběratelé tak geniální a já tak hloupý.
Pokud někdo sbírá lacinější sběratelský materiál, pak je naprosto nepodstatné, jestli ho někdo napálí o par desítek korun

Zvýraznené som ale vôbec nespochybnil, a na 100% s tým súhlasím.
Mal som výhrady voči vášmu tvrdeniu, že na áčku nenakupuje žiadny pokročilý a solídny zberateľ s patričnými znalosťami.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

zdenek_prachar

Uživatel

Zaregistrován
14. 1. 2011

#126 - 16. 2. 2014, 22:59

Z vlastní zkušenosti bych si dovolil několik doporučení:

• jako úplně první věc bych popřemýšlel a zcela přesně si vymezil, co chci sbírat
  • osobně bych volil spíše užší specializaci některé méně probádané či populární emise, a to zejména proto, že:
    -- za známky budete utrácet peníze (lhostejno zda jsou Vaše možnosti v tisících, desetitisících, statisících či milionech) a může nastat chvíle, že chtě nechtě bude nutné sbírku zase prodat. Likvidita sbírek typu generální ČSR I, rekonstrukce archů knihtiskových emisí v ražbě atp. se limitně blíží nule (neříkám, že Vás takové zkoumání a sbírání nebude bavit, ale říkám, že peníze do něj investované v případě potřeby nedostanete zpět)
    -- kvalitní sbírka ČSR I je otázkou desítek milionů, specializovaná sbírka populární emise je otázkou milionů či mnoha set tisíc. Naproti tomu (dočasně) nepopulární či zcela neprozkoumaná emise (stát, atp.) poskytuje prostor k opravdovému sbírání (tedy studiu, objevování atd.) a současně k budování kvalitní a likvidní sbírky za relativně snesitelných nákladů
  • nejprve bych se co nejvíce učil a studoval, až pak utrácel - tím si ušetříte mraky peněz a zklamání
  • vyplatí se šetřit a investovat do známek bezchybné kvality a stavu. Ty budou likvidní "vždy". Známky ve špatné kvalitě jsou naopak z hlediska likvidity problematické, nemluvě o kvalitě sbírky
  • šel bych cestou kvality a ne kvantity. Mít 1000 známek po 1000 Kč je mnohem, mnohem méně než mít 1 známku za milion (obrazně řečeno), mít 1000 známek po desetikoruně je mnohem, mnohem méně než mít jednu za 50000
  • vyplatí se mít v tom, co se rozhodnete sbírat, nabýt hlubších znalostí, než mají špičkoví soudní či svazoví znalci. Vlastní znalosti jsou nejzásadnější jak pro budování sbírky, tak pro vyhýbání se padělkům - ty nejlepší, ale často i průměrné totiž bývají zkoušené. Navíc právě znalosti Vám dají možnost koupit opravdu vzácné věci za nízkou cenu - nekatalogizované či neprozkoumané věci takto sehnat s určitou dávkou štěstí lze.

zakoukanyhonza

Uživatel

Zaregistrován
10. 1. 2012

#127 - 17. 2. 2014, 07:30

pěkné čtení , poučné😉

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#128 - 17. 2. 2014, 09:02

Zdenek-Prachar. Tak já to mám celkem ujasněný co sbírat. Hrozně krásný jsou známky čsr1, protektorát a některé čsr2. To by asi tak bylo cílem, ovšem pokud se mi zalíbí některá známka, nebo série "odjinud", tak si ji pořídím. Nikdy nebudu mít desetitisíce, natož miliony a budu rád když někdy koupim vyjímečně něco za 1000kč. Chci to prostě sbírat jako někdo sbírá tácky od piva, nebo odznaky, či něco jiného. Chci mít hezké a pěkné známky přiměřeně k mým finančním možnostem. Mojí prvořadou záležitostí ovšem zůstává sport. Kolo, kajak, činky, rotoped. To je pro mě nejdůležitější, mám dojem že se časem ještě vrátim k malování obrazů. Známky mě uchvátili a chci je sbírat napořád. Takže asi tak. 😉 Jsem rád že jsem objevil tuto diskuzi s tak ochotnýma a bezvadnýma filatelistama a vážim si jejich rad, protože ještě před zhruba týdnem jsem vůbec nevěděl která bije, ted už aspon tušim malinko. 😉 PS. emise je totéž co série?? 😃

Petr Hospůdka

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#129 - 17. 2. 2014, 12:51

série - část známek z poštovní emise

Pošta dělá např. plán emisí na rok

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#130 - 17. 2. 2014, 13:36

Jo tak myslim že rozumi, série je určitá část známek z celku známek vydaných v jednom roce? A tomu celýmu dohromady, tomu co bylo vydaný v jednom roce se říká emise?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.