Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

SakoMDKcz

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2011

#241 - 28. 4. 2014, 17:57

napsal/a:
zmiňována kniha Svět filatelie od Františka Švarce

Dnes mi kniha přišla poštou. Lehce jsem ji prolistoval a přečetl první kapitolu o historii pošty a historii prvních poštovních známek. Moc mě kniha baví a těším se na kapitolu výše probíranou 😉

P.

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#242 - 16. 2. 2015, 12:52

Rád bych se zeptal, co znamená pojem obtisk v souvislosti se známkou. Občas to čtu na aukcích, že známka je obtisk, dost často třeba zkusmý tisk husita. Poradí někdo co znamená pojem obtisk? -)

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#243 - 16. 2. 2015, 14:11

"Otisk části nebo celého obrazu známky na straně s lepem; rozlišujeme obtisk strojový a archový; strojový obtisk vzniká tím, že pri chodu stroje naprázdno přijde otisk desky (válce) na tlakový válec (desku); při dalším postupu se otiskne barva z desky (válce) na lep z tlakového válce; proto se obraz známky přesně kryje s obtiskem; archový obtisk vzniká přenosem ještě mokré barvy tisku z jednoho listu na druhý vlastním zatížením; obraz známky se s obtiskem zpravidla přesně nekryje"

Může být obtisk obrazu známky, nebo i přetisku. Je zrcadlový - na rozdíl od tisku na lepu.

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#244 - 16. 2. 2015, 15:08

Naprosto vyčerpávající odpověd, děkuju.

Awenor

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2015

#245 - 12. 4. 2015, 03:00

Měla bych takovou otázečku ke sbírání aršíků - máte-li ve sbírce aršík, zařazujete k němu i dotyčnou samostatnou známku, nebo vám stačí mít ten aršík? Stejně tak spojené známky (každá jiná, ale ze stejného archu).

A co sbírání celých archů známek, či vícebloky a vícepásky? Na ty už se člověk spíš specializuje namísto sbírání jednotlivých známek, ne?

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován
9. 2. 2008

#246 - 12. 4. 2015, 08:51

Rad o tom, co a jak sbírat, je nesčetně. Já, protože jsem vždycky byla ( a pořád jsem) závislá na peněžence táty, se řídím při sbírání právě velikostí portmonky a ta je pořád taková nějaká poloprázdná 😉 Proto se při sbírání držím rady mého guru- než pět hovadin, raději ušetřené penízky vložit do jedné pořádné, se slušnou návratností.

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#247 - 12. 4. 2015, 16:58

awenor - to je pak spíše otázka specializace. V generální sbírce stačí jen uvedený aršík, známka navíc, jen pokud byla vydána samostatně. Stejně tak bloky atd - v generální sbírce bych se spokojil se známkou, do specializované bych zařadil i 4blok, ev dvojpásku, spojené typy... i celý arch, což ale bývá již někdy dost problém.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#248 - 12. 4. 2015, 19:34

Stačí aršík, podle mne, ale pokud byla vydána ještě známka v archu a neliší se nějak podstatně (přesněji vůbec), pak je vhodné mít k tomu tu známku aspoň ve dvoupásce. Vytrhávat to extra z aršíku považuji za nesmysl, pokud tu známku tedy nelepím na dopis. Taky považuju za hloupost nákup několika sešitků abych to mohl roztrhat na spojky, kupóny vlevo/vpravo/nahoře/dole jak se to dělá na předtištěné albové listy. Přijde mi to jako nesmysl. Si raději koupím 2 sešitky navíc a nechám je v celku a mám tam teoreticky kombinací jak nikdo.

Ale je to můj názor a nikomu to nevnucuju.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#249 - 8. 5. 2015, 13:03

Rád by som týmto poprosil skúsenejších o radu ohľadom poštových taríf za leteckú prepravu zásielok v období 1. ČSR a Slov. štátu. Mám katalóg Pofis pre 1. ČSR a Földesov pre SŠ, ale ani v jednom z nich v časti venujúcich sa poštovým tarifám nevidím uvedené poplatky pre tento druh zásielky. 😞
Vidím len dve možnosti 😉
a: Niekde to tam je a ja len zle hľadám.
b: Nie je to tam uvedené.
Nech už platí ktorákoľvek z vyššie uvedených možností, poprosím o radu - kde hľadať tieto sadzby.
PS: Beneš len na strane 160 (posledné vydanie) píše o nejakom "zvláštním tarifu" ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.