Zaregistrován
10. 1. 2012
Maxmilian napsal/a:
ja si fakt nevzpomenu kde to bylo.....ale 7.TD to byla natuti...asi schaubek,tady
v bavorsku ji ma kazdej novacek...jenom ja ne...nebo leuchturm?
tady to patří🙂 .... no nečekal bych to, jak na to narazíš tak dej vědět😉
Zaregistrován
10. 2. 2006
Tak jsem si přečetl tuto zajímavou diskusi, jak začít v případě úplného začátečníka. Rozhodně potvrzuji přečíst si literaturu a udělat si vůbec základní představu o filatelii.
Pokud má začínající sběratel k dispozici větší množství známek, tak v žádném případě nedoporučuji dělat ihned albové listy, dokud nebude mít dostatečné filatelistické znalosti. Albové listy samozřejmě mohou být jak zakoupené, tak zhotovené podle vlastní úvahy. Ale musí v nich být nějaký systém a alespoň minimální specializace.
Takže doporučuji koupit pár starších zásobníků za pár korun ve filatelistickém obchodě, nebo na Aukru, naučit se odlepovat známky ze sešitů a snažit se je zařadit do zásobníku podle katalogu. Katalogy československých známek se dají za pár korun též sehnat u obchodníka, nebo na Aukru.
Je potřeba se s katalogem naučit pracovat, aby si sběratel dokázal známku vyhledat, určit správně její katalogové číslo a cenu. Při této práci se sběratel naučí základy filatelie, protože v katalogu narazí na pojmy jako jsou typy známek, druhy a velikost zoubkování, barevné odstíny, průsvitky, papír, lep atd.
Až po získání těchto základních znalostí bych přikročil k tvorbě albových listů.
Co se týká toho sbírat známky jako investici, je to dost ošemetná záležitost při klesajícím počtu filatelistů.
Obecně se dá říct, že známky, které si zachovají svoji hodnotu, či vzrostou na ceně bude spíše klasika cca do r. 1870.
Zaregistrován
28. 11. 2013
Jedna rychlá zpráva😉
Znovu všem děkuji za příspěvky a rady, vážím si jich. Přes týden nemám moc času a už vůbec ne teď před Vánoci, jsem stále v práci, ale přes víkend se zase budu věnovat diskuzi a i známkám. Jen jsem to sem chtěl napsat, abyste si nemysleli, že čas co ste mi dali byl zbytečný.
PS: dostali se k nám další dva kufry známek, máme se čím prohrabavat 😉
Zaregistrován
21. 7. 2007
Holt má někdo štěstí, já jsem se ve svých začátcích prohrabával jedním zásobníčkem s pár známkami🙂.
Zaregistrován
28. 11. 2013
Věř, že by to bylo lepší, než mít hned teď takovou fůru. Absolutně nevím kde a čím začít, ...pročítám tu knižku "Svět filatelie" , ale upřímně, zrovna dvakrát se mi to nečte dobře...tedy, jak co..třeba historii, tu jsem zhltnul dá se říci bez problému, některé věci jsem si ještě pamatoval ze školy, ale druhy tisku, to jsem upřimně častečně přeskočil, že se k tomu vratim. Je mi jasné, že bez toho to jaksi nepujde, ale opravdu mám problem to přečist. Zvažuji, zda na to nejít z druhé strany. Se známkama jsem v kufrech našel i nějaké katalogy, tak zda nevzít do ruk sešit s již nalepenyma známkama, katalog a učit se již na tomto. Proč to nalepil zrovna sem a co to je za známku a tak.
Je to uplna hloupost?
Zaregistrován
7. 4. 2013
Je to poměrně rozumný nápad. Vzpomínám si, jak jsem prstíkama strhával známky z pohledů a lepil je do starého bloku izolepou, takže Vaše začátky jsou proti tomu velmi sofistikované :-)
Zaregistrován
14. 1. 2014
Ahoj lidičky🙂,
narazil jsem čirou náhodou na toto forum a už cca 14 dní si pročítám různé rady a názory. Tato věta je zde asi 100x ale i přesto i já ji napíšu🙂)) "Zdědil jsem po dědovi nějaké alba i známky" a potřeboval bych radu. Ve sbírání známek chci a budu nadále pokračovat. Jelikož některé známky jsou ještě nezaložené, tak si je třídím podle států a zakládám dle katalogů jen potřebuji poradit. Jaké známky jsou ty "hodnotnější": s lepem neoražené, s lepem oražené (tady mi to přijde jako včera vytištěné známky pro děti do alb...:)) bez lepu oražené.... OSN mám čisté s lepem od roku 1955 a jsou v předtištěných albech založené - tady budu logicky pokračovat dál. co ale ty ostatní? Jsem nováček tak se ptám, vy zkušenější řeknete asi ...hmmm dalšíí🙂 třeba to řeknu také za pár let🙂)) ted prosím o menší radu abych až budu "ten zkušenější" si neřekl že jsem tenkrát udělal blbost protože...🙂 Moc díky a fajn den-večer Jasint
Zaregistrován
9. 2. 2008
U známky s razítkem a bez lepu je největší pravděpodobnost, že splnila svůj primární úkol- prošla poštovním provozem. Známka s lepem a razítkovaná, byla oražena v tiskárně a tudíž je to jen taková imitace. No a čistá známka je prostě čistá známka. Jsou známky razítkované a prošlé provozem, které jsou daleko dražší než kdyby byly čisté. No, ale na druhou stranu, je 95 % čistých známek ve vyšší katalogové a tím pádem finanční hodnotě, než ražené. Tak a vyber si.😉
Zaregistrován
14. 1. 2014
Super, díííky no tak "imitace" časem nahradím za "normální" známečky🙂)) Moc děkuju, já si tak trochu myslel ale raději se zeptám než udělám nějakou blbost🙂 děkuju😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.