Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:08

Zdravím profesionály. Prosím o určení mince na fotografiích, za kvalitu se omlouvám, foceno mobilním telefonem. Mince byla nalezena majitelkou při kopání základů rodinného domu v písčité půdě v polské části Těšína. Povrch mince odpovídá "pískování", materiál mi připadá jako bilon. Děkuji za určení.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:20

Ještě dodávám, že mince měla průměr asi 30 mm, tloušťka určitě přesahovala 3 mm. Neměl jsem možnost změření, paní mi minci půjčila jen neochotně.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:40

Nejspis Makedonie, Perseus (179-167 pr. n. l.), posledni makedonsky kral, zrejme bronz, protoze na jeho stribrnych mincich je primo jeho portret, zatimco tady je na aversu hlava boha (tedy, pokud nejde o nepovedenou napodobeninu). Bez lepsi fotky tezko muzu rict neco vic, ale kdyby se neco podobneho naslo v Tesine, byla by to mala senzace.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:45

Pokud to ma 30 mm v prumeru a ma to byt jakoze stribro horsi jakosti, tak si spis myslim, ze si z nas delate legraci.

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:49

Paní tvrdí, že ji nalezla v padesátých letech. Pokusím se ji ještě kontaktovat, tentokrát si vezmu fotoaparát a fotografie dodám opět zde.
Já si originalitou taky nejsem zrovna jist, i když v místech čelenky ve vlasech hlavy boha je bílá patina a skutečně si nejsem jist materiálem.
Ano, pokud se jedná o originální minci, pak by její nález byl na Těšínsku malou senzací. Na nálezy z antiky i doby bronzové jsme zde "jaloví", i když vím, že k nálezům římských nominálů zde ojediněle docházelo.

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 17:54

Pokud to ma 30 mm v prumeru a ma to byt jakoze stribro horsi jakosti, tak si spis myslim, ze si z nas delate legraci.

Nedělám, ve sbírání mincí jsem začátečník, o antice nevím téměř nic. Majitelka mince náhodou zaslechla, že jsem s kamarádem o mincích hovořil a poprosila mě o určení a cenu, ale fotografovat ji moc nechtěla. V rozměrech se možná mýlím, minci jsem měl v ruce skutečně asi minutu.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 18:03

Asi takhle (je to jen to, co vim, ale Makedonii sbiram, takze snad neco malo ano🙂 ):

1. vsechny stribrne mince Persea maji jeho portret nebo portret mytickeho Persea v helme
  2. portret Persea je dost specificky, tento tomu naprosto neodpovida
  3. zadna ze stribrnych minci se neda nazvat billon
  4. Velikost 30 mm by bylo hodne nejspis i na tetradrachmu
  5. bronzove mince teto velikosti, pokud vim, Perseus nerazil
    Dale to nevypada na barbarskou napodobeninu a revers odpovida spise motivu na stribrne tetradrachme.

Tomu, ze majitelka mince ji nechce moc fotit, uprimne receno nerozumim. Urceni a oceneni bez kvalitni fotografie (pripadne osobni prohlidky) neni mozne, takze si protireci. Navic mi uchazi duvod (naopak me napada jeden, proc nechtela kvalitni fotku).
Jinak ad "pisecny" vzhled, pokud je tim myslen hruby hrbolaty, jakoby zrnity povrch, pak to casto ukazuje na padelek. Neco jineho jsou samozrejme usazeniny z drobneho i hrubsiho pisku na povrchu mince, ktere lze docistit.

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 18:10

Asi takhle (je to jen to, co vim, ale Makedonii sbiram, takze snad neco malo ano🙂 ): vsechny stribrne mince Persea maji jeho portret nebo portret mytickeho Persea v helme portret Persea je dost specificky, tento tomu naprosto neodpovida zadna ze stribrnych minci se neda nazvat billon Velikost 30 mm by bylo hodne nejspis i na tetradrachmu ...

Paní je vetchou stařenkou, ale i to nemusí notně znamenat, že není prohnaná. Z její strany jsem to spíše považoval za nedůvěru, prodat nechtěla, chtěla pouze minci určit a "jakom myšli pan, že ma cene?". Ano, povrch je jakoby byla odlita v písku, ALE její nález v písečném podloží a v blízkosti řeky Olše.... Mám rovněž pochybnosti, ale co kdyby šlo o malou senzaci. 🙂

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 18:16

Pokud chce znat cenu, musi dat lepsi foto nebo minci k osobni prohlidce. Lity povrch se da poznat zblizka vetsinou snadno a u tohoto typu vyroby se navic musi zvlast odlit pulky, takze by to melo byt videt na hrane (bud primo slepeni nebo znamky po zamaskovani). Osobne jsem hodne skepticky, prijde mi to jako nejaka fantazie.

Vasil_2005

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 12. 2011, 18:20

Pokud chce znat cenu, musi dat lepsi foto nebo minci k osobni prohlidce. Lity povrch se da poznat zblizka vetsinou snadno a u tohoto typu vyroby se navic musi zvlast odlit pulky, takze by to melo byt videt na hrane (bud primo slepeni nebo znamky po zamaskovani). Osobne jsem hodne skepticky, prijde mi to jako nejaka fantazie.

Hranu jsem si obzvláště prohlížel, nepřipadala mi broušená, slepovaná, případně s otřepem.
Jakmile se do Těšína vypravím, vyhotovím lepší fotografie, včetně hrany. Budu jen rád, když se pravost mince potvrdí, či nepotvrdí. Jinak by mi to nedalo spát. 😆

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.