Zaregistrován
22. 7. 2011
Pánové, aby to nebyla tak jednostranná diskuze budu v některých detailech proti Vám v opozici.
Souhlasím, že dnešní humbuk kolem luxusních kvalit je hlavně obchodnickou záležitostí, ale na druhé straně se shodneme, že bychom měli mít sbírku tvořenou v naprosté části z ražeb v pěkné zachovalosti a dvojky by měly být pouze vyjímkou a proto bychom neměli přistoupit na skutečnost, že je budeme kupovat naprosto běžně.
Souhlasím, že hodně nedoražená mince, i když pěkně zachovalá, bude problémem, ale asi bych ji v naprosté většině případů nevyměnil za dvojku, protože jestli odmítám jednu možnost, nemůžu přijmout jinou na stejné úrovni.
To samé platí, že odmítám vážné vady, jako je například brutální justýrování, hodně prasklý střížek, stopy koroze atd., ale na druhé straně pokud tyto vady jsou malé, pak podle mého názoru jsou zcela normální, protože patří k výrobní technologii doby, jsou jejich přirozenou součástí. Naopak naprosto odmítám zásahy do mince, jako je nevhodné čištění, hlazení hrany, leštění plochy atd. To již jsou věci, které zcela brutálně minci znehodnocují a pokud mě vadí vážná vada v rozsahu pár milimetrů čtverečných, pak vyleštěný tolar je ještě mnohonásobně za touto hranicí. Proto odmítám mince na kterých bylo jakýmkoli způsobem pracováno.
Nešvarem našich aukcí je posuzování starších tolarů, kdy je jejich otřelost svalovaná na nedoraženost, která k těmto ražbám zcela přirozeně patří a proto ve většině případů bych je toleroval, pokud bude mince v pěkné zachovalosti, protože k pěkné ploše se váže v hodně případech původní patina, která dělá minci krásnou.
K patině se váže daší výtka vůči našim aukcionářům, kteří každou minci s tmavou patinou uvádějí jako krásnou, což je velký omyl. Nádherná patina se může vázat pouze k nepoškozené ploše, na níž zůstaly zbytky oleje z razidel, který staletími vytvořil patinu, nejrůznějších barevných odstínů, ale né černou, bez lesku, která spíše vypadá jako špinavý povlak.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
12. 8. 2006
To Evropa1: souhlasím i s vaším názorem, že mince ve sbírce by měly těšit i oko, ale váš pohled je pohled sběratele moderny. Mě převážně zajímají mince do Marie Terezie a tam si můžu nechat o kvalitě 1/1 a lepší jen zdát. Takových mincí jsem viděl pár, některé typy ale třeba vůbec a když už je kvalita opravdu 1/1, je cena obvykle naprosto šílená. A k tomu, že dvojky by měly být výjimkou - mincí z 16. - 17. století je většina ve stavu 2/2 a horší. Je to vlastně jako ve všem - výskyt kvality je podle Gaussovy křivky ;-)
Zaregistrován
22. 7. 2011
To vassilij.
Podle mého názoru nejsou mince Františka II modernou, protože většina mincí je ražená v naprosto minimálních nákladech a sehnat se dají naprosto vyjímečně. Možná, že to vypadá, že jich je na trhu dostatek, ale je to pouze zdání, protože se opakují stále stejné ročníky. Byly raženy ve strašně hektické době, za historických událostí, která ražbě stříbrných mincí vůbec nepřála. Stačí se podívat na kvalitu stříbra, která je velice hubená, dále na výrobní technologii výroby, kdy z mincovny odcházelo z toho mála, mnoho mincí již znehodnocených. Proto nesouhlasím s Vašim tvrzením, že tyto mince patří k moderně, protože patří do období, z pohledu numismatického, velice zajímavého z mnoha důvodů a byly raženy starou výrobní technologií. Vznik moderní mince se bere až od roku 1830, kde se mince začaly razit tzv. do kroužku.
Před tím jsem sbíral mince Leopolda I a myslím, že je šlo v pěkné kvalitě schánět mnohem běžněji a i když to jsou mince více než třista let staré, neměl jsem ve sbírce mince horší než 1. Tohoto panovníka jsem právě přestal sbírat z důvodu, že mince z některých mincoven byly naprosto běžné a sběratelsky nezajímavé. Měl jsem zde například krásné pražské Janinaliho a Vaistovi šestikrejcary atd.
Na trhu jsou mince v pěkné zachovalosti, je to jenom otázka kontaktů a bohužel i peněz.
Kamarád sbírá pražské groše a má jedničkového Václava s kontramarkou Brna, krásného Ludvíka atd.
Mince v dnešní době stojí hodně peněz a sezbírání kompletní sbírky není možné z důvodu finančních, ani technických, protože některé mince neseženeme. Proto jsem s tímto závěrem srozuměn, ale hodně by mě mrzelo pokud bych si koupil dvojkovou minci a za týden se objevil jiný ročník v pěkné zachovalosti a já bych na něj neměl. Proto si peníze schovávám pouze na mince, ze kterých budu mít radost.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
12. 8. 2006
To Evropa1: já netvrdím, že by Františka bylo moc - modernou myslím strojově již poměrně dokonale ražené a ve srovnání s 16. - 17. stoletím krátce obíhající mince. Leopold I. se jakž takž dá sesbírat v jedničkovém stavu, ale já zase obvykle beru v potaz jen české mincovny, kde je to nesrovnatelně horší.
Zaregistrován
22. 7. 2011
To vassilij.
U Františkových ražeb je problém v tom, že byly raženy z podstatné části během válečných událostí a u některých nominálů ze špatného stříbra. Z toho vyplývá i nedokonalá výrobní technologie, kdy nízké nominály jsou raženy ze špatně rozmíchaného kovu, který měl za následek vady střížku, stopy koroze, mají prasklé střížky atd. Navíc byly dodatečně justýrovány. Následně byly stříbrné mince stahovány a byly s nimi placeny dluhy a válečné náhrady. Ražba měděných mincí byla hodně překotná a lajdácká, protože bylo potřeba vyrazit spousta drobných nominálů, které měly nahradit tezaurované stříbrné nominály.
Co se týká Bohemiky, tak například mince Rudolfa II jsou v pěkné zachovalosti sehnatelné. Myslím, že například českobudějovické ražby jsou zcela běžné, i přes jejich deklarovanou vzácnost.
Z denárů se nechá objevit dost panovníků také a například mince Boleslava I již nejsou tou nedostupnou modlou, jak tomu bylo dříve atd.
Zaregistrován
12. 8. 2006
To Evropa1: o drobnějších nominálech to asi bude pravda, ty já ale nesleduji. Co se týče mincí Rudolfa II. ve stavech 1/1 a lepší, tak jsem jich viděl od každého typu co se dá na prstech jedné ruky spočítat. Vezměmě si poslední aukci Aurey, kde byla nadprůměrná kolekce Rudolfa. Ve stavu 1/1 tam byl z českých 1 !!! tolar a řekněme 3-4 ve fast vzgl.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Kvalita aukcí Aurei je všeobecné známá, tedy většinou jsou zde mince podstatně nadhodnocené. Tyto ražby se musejí spíše schánět v zahraničních aukcích, nebo z ruky.
Zaregistrován
12. 8. 2006
No, ani nabídka v zahraničí není nic moc a z ruky - pokud víte o někom, kdo prodává pěkné české tolary z ruky, uvítám kontakt, protože jaksi nemám moc co kupovat ...
Zaregistrován
6. 7. 2009
zde musim take souhlasit s vassilijem, v soucasne dobe je i nabidka na zahranicnich aukcich mizerna. Podivejte se treba na novy aukcni katalog Künkera co je tam z Prahy, nic co by stalo za rec. A kdyz se neco pro mne zajimaveho a kvalitniho vyjimecne objevi tak cena dosahne silenych vysin - viz treba Janinaliho XV krejcar v Salzburku - 5400€
Zaregistrován
17. 9. 2009
To sa tu rozbehla zaujimava diskusia, rad si precitam zaujimave postrehy. Osobne zbieram len drobne obehove denare grosoveho obdobia v Uhorsku od Karola Roberta po nastup Habsburgovcov a mozno to bude vacsine numizmatikov na smiech ale mna vazne potesi kazda nova varianta ktoru nevlastnim kludne aj v kvalite 2/2 ak je primerana cena k stavu tych denarov su stovky a stovky takze je co zbierat
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.