Moderátoři: numismat, smith

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#41 - 22. 12. 2011, 12:38

Já bych to napsal trochu jinak. Je dobré vidět tyto mince ve všech kvalitách a pak si uvědomit, co ještě jsem ochoten tolerovat. Pokud nic pořádného neuvidím, pak budu mít radost i z odřené mince, ale jenom do té doby, než uvidím minci hezkou, protože ten rozdíl mě ukáže, že jsem na špatné cestě. Proto je důležité nejdříve získat přehled a až pak kupovat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#42 - 22. 12. 2011, 12:59

Evropa1 napsal/a:

.... Proto je důležité nejdříve získat přehled a až pak kupovat.

Jo jo, mít přehled je dobré ale ještě důležitější je mít na to peníze😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#43 - 22. 12. 2011, 13:00

záleží na přístupu, jestli chceš sbírat mince jako numismatik, tak vyhledávej co nejlepší stavy, pokud chceš mít mince jako doklad historie, tak Ti takové stavy postačí a ušetříš i nemalé finance🙂

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#44 - 22. 12. 2011, 13:54

Já bych to napsal trochu jinak. Kdo je numismatik, pak mu stačí i horší kvalita, jako dokladový materiál, kdo je sběratel, ten pak bude vyžadovat hezké stavy.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#45 - 22. 12. 2011, 14:07

Evropa1 napsal:

"Já bych to napsal trochu jinak. Kdo je numismatik, pak mu stačí i horší kvalita, jako dokladový materiál, kdo je sběratel, ten pak bude vyžadovat hezké stavy."

To znamená, že sběratel není numismatik?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#46 - 22. 12. 2011, 14:40

To Vám musím vše po lopatě vysvětlovat?
Já jsem to úmyslně rozdělil a myslel jsem si, že spojení numismatika a sběratele je všem jasné, protože to je záležitost ryze individuální a záleží, která část převáží.

Já například si o sobě myslím, že jsem částečně numismatikem, protože jsem schopen si s kýmkoli popovídat o době mého sběratelského zájmu a vědomosti stavím hodně vysoko.
Na druhé straně jsem sběratelem a pokud se přepnu na koupi mince, pak musí splňovat přísná kriteria, protože mě přitahují svým uměleckým zpracováním a to vynikne pouze na pěkných mincích.
Pokud se mě dostane do ruky nějaká zajímavá ražba v torzovém stavu, chci ji z numismatického pohledu poznat, zdokumentovat, zpracovat atd., ale nikdy se nestane součástí sbírky.

Proto jsem nespojil numismatiku a sběratelstvi dohromady, protože bych musel vypsat desítky možností, jak k tomu lze přistupovat. Navíc jsou lidé, kteří jsou pouze numismatici a samotné mince jim jsou naprosto fuk, nebo zde jsou pouze sběratelé, kteří mají sbírky, ale namají přehled, co vlastně mají.
Atd. Co sběratel, nebo numismatik, to jiný přístup, jiné priority atd.

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#47 - 22. 12. 2011, 15:38

To Evropa1: záleží, jak moc systematicky sbíráte. Pokud chcete mít zastoupené všechny nominály, mincovny, mincmistry a typy, pak nezbývá, než brát i horší stavy a to hlavně u starších ražeb. Jinak by sbírka zůstala na věky věků nekompletní. Já neřeším kvalitu tak, jako celkový dojem z mince. Raději si koupím pěknou, hluboce vyraženou minci v s.sch. s krásnou patinou a kompaktním povrchem než nálezový kus ve vzgl., vyčištěný, s lehkou korozí, dvojrázem, mělce ražený, ...

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#48 - 22. 12. 2011, 15:55

To Evropa1:
Děkuji Vám, že jste mi to tak po lopatě vysvětlil, ještě hodně se toho musím od Vás naučit, ještě, že Vám zde máme a to vůbec nemyslím nějak ironicky.
Já jsem si vždy o sobě myslel, že jsem numismatik-sběratel, ale od této chvíle budu postupovat jako Vy, pokud budu napříště vést teoretickou diskuzi o mincích budu numismatik, ale pokud budu chtít koupit minci budu sběratel, jenom, aby jsem si to nepopletl, protože pokud bych kupoval minci jako numismatik tak by se mi mohlo stát, že bych koupil něco v horší zachovalosti a takové mince přece do sbírky nepatří, alespoň dle Vašeho vyjádření.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#49 - 22. 12. 2011, 15:56

To vassilij: Já jsem zde zdůraznil pouze svůj pohled na téma, které zde někdo začal. Uvedl jsem jenom některé příklady a vím, že názorů bude mnoho, proto si nejsem ani jist, jestli jde nějak srozumitelně uchopit.
Temín numismatik má vědecké zabarvení a kvalita mincí by zde neměla hrát roly. Pokud v termínu sběratel vynecháme část znalostí a zaměříme se pouze na zaškrtávání seznamů, pak mohou být sbírky z hezky zachovalých mincí, nebo také ze samého šrotu, nebo něco mezi tím. Prostě z pohledu kvality jakákoli.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#50 - 22. 12. 2011, 16:06

To numismatik-FJI.
Opět diskuzi taháte někam jinám. Já mám stále větší dojem, že jste nepochopil, že numismatika, nebo sběratelství je ryze individuální záležitostí. Já jsem zde napsal svůj postoj. Mě to tak vyhovuje a jestli Vám nikoli, dělejte si to podle sebe, jiným způsobem, protože to je pouze na Vás. Vůbec mě neposlouchejte, protože každá jsme jiný a každý máme jiné priority. Kupujte si mince jak chcete a říkejte si tomu také jak chcete.
Položil jste mě otázku a moje odpověď zněla ve smyslů, že zde nemohu napsat všechny možnosti a všechny lidské pohnutky. Mě například baví diskuze, Vy se jim vyhýbáte. To je také příklad dvou odlišných poloh a přístupů. Mě je proti srsti papouškovat pouze názory autorit, ale snažím se jít vlastní cestou. Třeba je špatná, ale nechci se jen spoléhat na druhé atd.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.