Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
22. 4. 2007
Tak jsem si dneska hezky sedl ke svým grošům Václava III. ( IV. ) a pokoušel se o jejich přesné určení podle Hány a jeho systematiky. A ani jeden ze čtyř, které mám dost zachované, aby šly rozpoznat potřebné detaily, on nezná 🙄 Respektive např. nepopisuje takovou kombinaci typu koruny a lva, jaké jsou na těch groších.😞 Typ lva na jedné minci dokonce nepopisuje vůbec...
Co Vy? Máte vždy určeny přesně všechny groše?
Zaregistrován
7. 10. 2006
už jsem asi otravný, ale nebyl by ten Hána k mání, kdybys ho třeba naskenoval a poslal do mailu🙂 Ona je tato literatura opravdu prakticky nesehnatelná😞
Zaregistrován
22. 4. 2007
Tak bohužel u této knihy to nepůjde i kdybych chtěl :-) Je to formát A3 a takový scaner nemám :-( Ale koupil jsem ji na webu Aurei a ještě ji tam mají. Stačí objednat :-)
Zaregistrován
22. 4. 2007
Kecám, není to A3, ale na scaner se mi to nevejde :-(
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tú knihu je dostať v Zapadočeském museu v Plzni, alebo osobne cez Juru Hánu. Čo vy preboha neviete pod akým nickom sa skrýva na Aukre? Kto by potreboval vedieť, nech ma kontaktuje cez mail, nebudem tu p. Hánu zverejňovať, isto ma chápete.
Topa: S určovaním Václavov IV. cez Hánu som mal úplne rovnaké problémy. Nechal som to na leto, keď nebudem mať školu, zahľbim sa do toho a potom ti poposielam maily s fotkami a opismi. Ty ma skontroluješ a recipročne môžeš poslať ty svoje. Čo ty na to?
Zaregistrován
22. 4. 2007
Platí 😉 a palce s latinou budu držet🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tome, čo si vyňúral ohľadom toho Vladislava?
Zaregistrován
22. 4. 2007
Ještě nic, Smolík ho opravdu nezná a Háskovou na další bližší určení jsem oproti předpokladům ještě nesehnal 😞
Přes víkend jsem si jen hrál s těma Václavama III.
Dneska mi ale přišlo nové tablo od SAFE s průhledným krytem, tak jsem to nej do ní přeskládal, abych na grošíky hezky viděl 😁
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ja Háskovú mám a mohol by som ti ju prefotiť a poslať poštou, ale musel by si pár dní počkať; momentálne mám prefocovania plné zuby. Možno koncom týždňa, daj vedieť ak by si to chcel.
A čo sa týka tých Václavov IV. od Hánu; mám takýto názor. Pred päťdesiatimi rokmi bolo veľkou udalosťou keď sa našli nejaké groše, v drvivej väčšine prípadov šlo o absolútne náhodné nálezy. Dnes sa vďaka detektorom nachádzajú skoro denne. Pred rokmi bol teda stav bádania úzko spätý s fyzickými dokladmi svojich teórií, t.j. s mincami (tak je to samozrejme aj dnes - ale dnes je na porovnávanie niekoľkonásobne viac materiálu). Možno aj kvôli tomu bol tak neprekonateľný Smolík, v sedemdesiatych rokoch Hásková a Castelin, jednoducho toho materiálu bolo o dosť menej. A vieme, že každá nová varianta, o type ani nehovorím, potrebovala určitý počet totožných mincí na overenie danej teórie. Dnes je všetko úplne inak. Samozrejme že u Václava IV. ani u nikoho iného nemôže byť tých variant donekonečna objavovaných, ale toho materiálu je naozaj tak veľa (a tých samozvaných numizmatikov ako sme my - ajajaááj🙂), že sa pomerne často v Numismatický listoch (alebo čo to tam máte za šalát) objavujú neznáme typy.
Ale k veci, kam s tým mierim. Pražské groše Václava IV. od Ing. Jiřího Hánu je po dlhej dobe (ak nie prvá) naozaj systematická publikácia s úplne jasnou metodológiou bádania, bez náznaku akýchkoľvek snáh o určité senzácie (ktoré numis-amatéri tak milujú, že?). Ale na každého majstra sveta sa nájde majster sveta iný. Doba a bádanie v oblasti českej grošovej mince ide tak veľmi rýchlo dopredu, že o pár rokov môže najskôr p. Hána doplňovať svoj vlastný text, neskôr niekto iný a onedlho môže prísť na pult úplne iná publikácia k danej téme, s odlišnými závermi.
A na koniec to podstatné, ak si ty ani ja nenašiel svoje groše Václava IV. v popisoch J. Hánu, určite to nie je tým, že by sme boli zlí bádatelia, ale že tá publikácia je PREDSA ZASTARALÁ!!! 🙂
Zaregistrován
12. 8. 2006
No ještě k té literatuře - já se ke kopírce moc nedostanu, ale kdybyste někdo potřebovali něco určit, tak rád pomůžu - pokud to teda najdu ve své literatuře (Janovský, Halačka, Čermák Skrbek, Chvojka, Smolík, Hásková, Cach, Polívka - rodovky, brožury o mincích Josefa II. až po ČSR, Suchomel-Videman, mám i reprint Miltnera Neumanna)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.