Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Zdravím a mám prosbičku, někde se tu Archy zmiňoval o praž.groši,co má místo prostřední perly na koruně křížek. Asi jsem slepá,ale v Háskové ten groš nemohu nalézt(bohužel ani tady.) Je možné,že by u Háskové nebyl?😕

koukni se sem
http://sberatel.com/diskuse/topic.php?id=1313&page=6

Dík Peti.😃 Hm....,jak o něm neví nic náš pan Archypov, tak to asi o něm nevěděla ani paní Hásková.😉
Je úchvatnej (mám na mysli ten groš😉 a vlastně Patasona taky, kde se k takovým mincím Proboha příjde?🙄
Doufám,že ho Patason umístí na web ČNS pražské groše a že ještě nám k němu něco prozradí. 🙂 Za což dopředu děkuji.

je to moc pekny... ja bych si pral hlavne tu 15-tku🙂
klidne bych i prenes pres srdce, ze je trosku lupnutej🙂
nakej ferdinand je jedinej z "dostupnejch" grosu co jeste nemam... porad hledam nakej peknej za rozumnou cenu...

:-) 15-tku mám, mě by se líbily hlavně 4 a 8... (jak vidno, číslování funguje;-) )... Ale dobře že je to aspoň v těch obrázcích k dispozici... Mám z těch stránek radost... velikou... pokud to takhle půjde dál, bude tam brzy pár tisíc mincí a z takového materiálu už se dají dělat i nějaké závěry... Gratuluju a děkuju všem, kdo se na tom podílí!!! (hlavně PEHU!)

Zdravím všechny příznivce PG
Dosud jsem se zde na fóru vyskytoval jen příležitostně jako pasivní čtenář, i když už od podzimu je u Patasona moje příhláška do ČNS sekce PG.
Rád bych také přispěl svým málem do databáze, začnu tedy posílat skeny, nevím však přesně jak a kam.
Proč jsem, ale teď v této části diskusního fóra. Začal jsem se pokoušet o podrobnější určení některých kousků a opravdu to není legrace - zvláště pro zelenáče jako jsem já. Tady je odkaz na fotky jedno Václava IV. a prosím o potvrzení či vyvrácení jeho určení.
[
](http://img141.imagevenue.com/img.php?image=15780_W4-aver_122_461lo.jpg)
[
](http://img157.imagevenue.com/img.php?image=15955_W4-rever_122_918lo.jpg)
Moje konečné určení je : Hána II. a/4 ale rozhodně si nejsem jist
Znaky rozhodující pro typ II - rubní rozdělovací známenka především Rv 2 určuji jednoznačně jako trojici kroužků (3) popisovanou jen u II typu
korunu určuji jako koruna 1 standardní řady (dost nejistě)
obraz lva odpovídá starším typům avšak právě zde si nejsem zcela jist II. typem - lev má jednoznačně ocas počínající z 4. měsíčku dolní řady a nediferencuji žádný měsíček před rozdvojením ocasu což II. typu neodpovídá, ovšem typickým znakem pro II. typ je zakončení ocasu jen 2 chlupy na obou pramenech
Písmo dle mne odpovídá staším typům resp. typu II. Jen jsem si nebyl jist s určením S na rubu jako S6 tedy rubní slité S - dlouho jsem se domníval, že se jedná o obní S5 - nyní doufám, že spíše S6.
Určení jako opisová varianta 4 odpovídá písmeno N ve vnitřním lícním opisu ve Wencezlaus - N 4 se slitými konci.
Může tedy tento obraz lva odpovídat typu II ? Dá se tento groš určit opravdu jako Hána II a/4 ?
Předem díky za všechny odpovědi a připomínky.
Kam a jak případně mohu posílat obrázky do databáze sekce PG jejímž čenem se doufám brzy také stanu - bohužel na zakládající schůzi to asi nevyjde (dovolená s rodinou na horách)

Ahoj - fota prosím posílat na můj e-mail. Pokud se ti podaří fotky dát do tohoto formátu, bude to skvělé:
na stránkách jsou vždy dvě fota. První je formát png, průsvitné pozadí - rozlišení 300 x 150 u groše, 150 x 75 u dílu. Druhá je 1024 x 512 jako jpg s bílým pozadím - velikost fotky není měněna (u groše i u dílu je stejná). Všechny fotky jsou ukládány s rozlišením 75 dpi.
První menší foto je pro všechny uživatele, druhé velké jen pro členy. Přístup na velké fotky posílám mailem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.