Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

[
](http://img132.imagevenue.com/img.php?image=41256_K98pia_792_6a_122_814lo.JPG)
[
](http://img238.imagevenue.com/img.php?image=41289_K33pia_488_6b_122_206lo.JPG)
Tento je z nálezu. Podľa všetkého ide o H II.c/5, aspoň má všetky charakteristické znaky. Škoda že nie je dorazený, ale aj tak som rád že som si ho mohol prezrieť, ide zrejme o najstaršieho Václava, ktorého som držal v ruke. 😳 😋

to Archy :
souhlasím s Tebou - ten W 4 z nálezu je dle mne také H II. c/5
podle kratších pramenů ocasu lva po překřížení jde o mladšího lva tohoto typu a podle kombinace čitelných písmen na líci typ C/5
a souhlasím také , že je velmi hezký - nádherná hlava lva s korunou - škoda, že není celý tak dobře doražený
k tomu W4 s tečkou mezi levou přední a pravou zadní nohou - já bych jej určil jako H IX./d - blíže asi nelze
většina znaků lva a koruny odpovídá tomuto typu a obrazové variantě
(dotažená koruna a zároveň starší typ tohoto typu lva)
tečku mezi nohami hádám mohlo způsobit opotřebení razidla - lev tohoto typu mívá podobný tvar v zakončení - či spíše začátku - levé přední nohy akorát, že bývá spojené s nohou
možná opotřebení razidla mohlo oddělit a vytvořit poměrně pravidlenou tečku - kuličku v těchto místech
ale opravdu jen hádám a jiní i povolanější odbornící zatím mlčí

To jacx: Ďakujem za názor, veľmi si ho vážim. Ten Václav z nálezu je naozaj nedorazený a je to veľká škoda, inak by bol naozaj krásny. Je tam ale dosť poznávacích znakov, podľa ktorých sa dá pomerne bezpečne určiť.
Čo sa týka toho "s bodkou", uvažoval som presne ako Ty. Tiež som predpokladal že ide o opotrebované razidlo a v zásade to stále nevylučujem. Keby som bol Ondřej D. tak by som to kategoricky vylúčil... 🙄 😈 Po podrobnom skúmaní tejto mince nie som veru ďalej, ako keď som bol na začiatku. Naozaj neviem či tá bodka je tam úmyselná, alebo je to náhoda. Vyzerá tak dokonale, že by to budilo dojem toho, že nie je náhodná. Presne kvôli tomuto som to sem dával, práve kvôli diskusii. Pretože ja "ostávam nestranný" 😲 😋 , ja jednoducho skutočne neviem.

To Archy :
také díky - náš názor je v podstatě totožný
v případě, že by se jednalo o opotřebení razidla - pak bych to viděl na jak jsem uváděl H IX./d - myslím, že tam jsou odpovídající znaky - kromě jiného i tupé N, které jsem v předchozí reakci neuváděl
souhrnně tedy kombinace znaků koruny (a toho, že je dotažená), některých znaků lva a tupého N podle mne svědčí po tuto variantu - co mylíš Ty a i vy ostatní?

Archy: není to sice na pražském groši, ale na b.penízku jej mám taky. Podívej se na číslo LJ_15 na našich stránkách. Na Aukru byl nedávno také jeden b.peníz, který jej měl zase mezi zadními nožkami.
Tady je detail :
[
](http://img229.imagevenue.com/img.php?image=75525_tecka_122_586lo.jpg)
Navíc tečka je vždy celkem zřetelně oddělená od ostatního obrazu a je v prázdném poli. Nedokážu si vysvětlit, jak by takový defekt na razidle mohl vzniknout. Pokud neuvažuji, že třeba razidlo vypadlo pregéřovi z ruky, a jako na potvoru spadlo třeba na špičku řebíku.😁
Vzhledem k tomu, že tečka vystupuje z mince, nemůže jít o nečistotu na razidle. Kolem nejsou vidět ani žádné stopy po prasknutí.
Fotka je sice nekvalitní, ale evidentně pod lupou to je samostná tečka.

Je mi jasné, že se bavíte o Vladislavovi, a já o Ludvíkovi.
Ale 1594 - 1502 byl řezačem želez v KH Blažek Dráb, a mezi 1502 - 1524 Hanuš z Řásné. Mohl tedy Hanuš řezat stejná razidla pro Vladislava i Ludvíka. Pak by i tečka mezi pr.groši a na b.penězích mohla mít podobný význam.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.