Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

To Jan Hus: Obe Tvoje mince sú pražské groše Václava IV. Jeho razby sa odlišujú od iných panovníkov predovšetkým celkovým prevedením. Nejde iba o to, že sú nedbalo vyrazené (aj medzi inými panovníkmi sa nájdu nedorazení šmejdi, napr. u Vladislava - pri tomto panovníkovi sa groše obzvlášť často zamieňajú, nakoľko laik dokáže prečítať v niektorých prípadoch len začiatočné písmeno W), groše Václava IV. sú naozaj od ostatných dosť odlišné. Napr. obvykle nemajú precíznu kresbu koruny a leva, len v málo prípadoch sú veľmi dobre čitateľné. U Václava IV. je meno panovníka WENCEZLAVS TERTIVS (Václav Tretí) - prečo sa štvrtému hovorí tretí, je predpokladám jasné, ide o dynastické problémy medzi Přemyslovcami a Luxemburgami. Meno Václava IV. sa dá de facto zameniť za WENCEZLAVS SECVNDVS (Václav II.), ale tu ide predovšetkým o absolútne odlišnú fabriku mince. Groše Václava II. mali precíznu a jemnú kresbu, bola výsledkom práce florentských finančníkov a všeobecne sa usudzuje, že stáli okrem iného aj pri zrode "grafického návrhu" novej mince. Ostatní panovníci len kopírovali originál a menili meno panovníka. No kopírovali originál... skôr kopírovali svojho predchodcu, minciari jednoducho pracovali podľa predošlých pražských grošov, určite nikto za Jiřího, alebo Vladislava nemal poruke originál groša Václava II. a ak mal, určite bolo pre nich dôležitejšie zachovávať aktuálne heraldické zákonitosti doby. Jednoducho obraz sa síce "nemenil", ale predsa len bol iný. Tak je iný aj groš Václava IV. od všetkých iných. Aj keď je pravda že Václavove groše sa razili naozaj veľmi dlho a tak sa aj tento groš jednoducho vyvíjal, vždy sa dá bezpečne určiť každý Václavov groš, resp. dá sa zistiť rozdiel medzi neho následovníkmi, resp. predchodcami. Čo sa týka určovania grošov Václava IV. to má bohovsky spracované Jirka Hána, ak dovolí, skúsim sem k tejto veci niečo prepísať. Aj pre ostatných, taká maličká príručka na určovanie pražských grošov Václava IV.

To Archypov:Děkuji za dokonalou odpověď.Je vidět že jste opravdový odborník na toto období.
"Tohle je rudej prapor mýho táty... a proti tomu já nemůžu nikdy jít!"
http://www.pitbull.webz.cz/

Veľmi si ma potešil.😉 Potešil by si ma však ešte viac, ak by to naozaj bola pravda. Na toto obdobie sú tu iní odborníci, ja som stále študent. Možno po rokoch budem tomu všetkému ako tak rozumieť, zatiaľ sa len učím. Napísal som len to, čo je úplne bežná vec pre zberateľov pražských grošov a ich dielov.

Nač ta zbytečná skromnost,málo kdo má takový přehled
"Tohle je rudej prapor mýho táty... a proti tomu já nemůžu nikdy jít!"
http://www.pitbull.webz.cz/

;) A ten druhý lev,to snad ukazuje paroháče nebo co.😲 😮 Ten je vážně unikát.😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.