Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

OK....raději ten Lexaurin.....Jinak díky, začínám chápat......😉 😎 Teď se už nevyspím vůbec......👿 Tak zítra......čus......😉

Bigger napsal/a:
Tak....pročetl jsem si pozorně odpovědi všech zůčasněných a nevím.....někteří už odběhli od tématu...pokusím se ještě jednou zhrnout mou myšlenku......podobnost písmen.....jak jsem již napsal, co jiný řezač, to jiné razidlo.....proto ostatně máme tolik typů, variant, atd...u každého panovníka....Myslím, že Vladislav II. je asi nejpočetnější.....dobře, s Vaškem ......Myslím si, že když si dáme tu práci, tak najdeme u každého panovníka v grošovém období alespoň jeden typ mince, kde by nám i sedla tebou zmiňované písmena......to je má odpověď na tvou otázku....sice jsem ti moc nepomohl, ale tak to vidím já......
Když ale vezmu v potaz toho lva, jak píše Korunka.......je celej divnej.....třeba ocas mi příjde jak u Ferdy...měsíčky....jednou jsem viděl falzum Karla a bylo to něco podobného......Ale píšeš vládní mincovna.......TAk nevím....Vážně bych chtěl tu minci vidět celou....možná se pak chytnu za hlavu a řeknu si...." Ty vole, však to je ....!"
Zbytek je na tobě.....😉
Bigger uvedom si ze i pismena opisu maji svuj vyvoj.
Nezapominal bych ze krome KH fungovala i mincovna v Praze a razidla pro ni mohl zhotovovat jiny rezac. Je to treba priklad mnou zminovaneho gotickeho A ktere je treba na dukatech Karla (razenych v Praze) kdezto na jeho grosich se nenachazi.
Pokud tedy je pravda ze je to z vladni mincovny narazil asi opravdu Dracek na neco zajimaveho a predpokladam ze to bude chtit publikovat.

:D nevzaje si lexaurin se i me myslenky ubirali smerem, kterymi zde zrejme podobnymi priznaky stizeneho Kucery v onu nechutnou ranni hodinu. Bigger pak doufejme nebyl stizen nutkavou posedlosti a nevyskocil z okna (pokud, tak doufejme, ze v prizemi).
Nicmene k veci. Kdyz jsem toho lva videl poprve, zacal jsem hledat mimo. Srovnaval jsem ho s hesenskymi grosi apod. Pak jsem se ale drzel tematu a premyslel, ktery z tech dvou (i kdyz jsem si nevybral) a prestal jsem byt paranoidni, coz mi v teto diskusi prilis dlouho nevydrzelo a vecerni finale tomu opravdu nepomohlo.
A dnes rano ve sprse premyslim. Dva Lucemburkove? Vladni mincovna? Skryty opis? Proc? Nemusel nam ukazat druhou stranu, nikdo by mu to nevyfouk. A to me prave dovedlo k podobne myslence jako Kuceru. Ano, vladni mincovna, ale za hranicemi (z toho je JL podezrivan z celkem jasnych duvodu). Proc ne, nejake drzavy meli mimo Cechy. A co je v opise? Mozna neco co smeruje na Lucembursko. Na druhe strane proc jen Jan a Karel? Co Vaclav? Mozna to neni pocetnak. Treba je to nejaky korunovacni nebo reprezentacni zeton ci neco takoveho? Nebo oficialni falzum, nejlepe zlacene? A proc by to nemohla byt ostatne i spolecna razba?
No necham se prekvapit, protoze si myslim, ze to proste Dracek zkusil, ale odpovedet na zaklade tech par indicii asi snadne nebude a zda je z toho ted chytry, to se uvidi. Nastesti spim klidne, bez lexaurinu i gutalaxu 😈

Dobré ráno....spal jsem kupodivu dobře......a skoky z okny mě kupodivu nanapadly.....ještě že tak, jsem v druhém patře.....😕 😉
Kučera: Vím....jen jsem to nezmínil......
Oliver: Asi jo, Dráčkovi se zřejmě dostalo do ruky něco, co se jen tak nevidí....Nebudu dál hádat, nemám dost indicií.......Ale na adresu Dráčka jen tolik: Copak nevíš, že když chci znát na něco ( minci, žeton, početnák, atd....) názor jiných, je potřeba sem vložit fota obou stran dané mince či co to je?! 😈 😉

Pokusím se sem tedy dát dílčí odpověď zejména proto, aby někteří dnes mohli klidně spát a pak také protože někteří tomu věnovali i svůj čas se o tom zamyslet.
Jedná se opravdu o český početní peníz(početní groš). Jde o druhý známý a jediný kompletní exemplář. Silně olámaný exemplář je popsaný Fialou ve Věstníku NSČS 1921 jako č.3, v novější literatuře je tentýž kus v soupisu Polívka(2003) jako č.1. V těchto dvou odkazech tedy můžete zjistit o jakou ražbu jde. Tato ražbe není ve sbírkách NM ani muzea v KH a dle vyjádření známých(studujících ražby v mnoha muzeích a sbírkách) ani v jiných našich státních sbírkách, které znají. Je ražena na velmi tenkém a silněji zoxidovaném(jak je vidět na fotce) střížku průměru 21mm, z mědi či její slitiny.
Fiala ji nepřipisuje konkrétně žádnému panovníkovi, naopak Polívka ji bez pochyb přiřadil Karlu IV.(dost odvážné, zejména při té zachovalosti jeho kusu).
Zajímalo mne tedy jak jsem psal, zda lze vyloučit pomocí analogie období vlády JL či nikoliv.
Dle mého „laického názoru“ je ražba při srovnání nejpodobnější asi dukátům Karla IV., případně velmi vzácnému nejstaršímu typu Václava IV., tedy pravděpodobně ražba před rokem 1384(pouze moje úvaha).
V zásadě jsou teoreticky asi 3 možnosti ražby:
1/ Ražba byla provedena mincovnou v Praze pro královskou komoru či nějakou jinou účetní jednotku(ale možná i pro obchodníky), proto podobnost s dukáty jak provedením, tak i velikostí ražby. Razidla pak asi zhotovena zlatníky v Praze.
2/ Razidla pro dukáty i žetony vyrobena v KH, ražba provedena mincovnou v Praze(málo pravděpodobné i s ohledem na použité písmo)
3/ Razidla i ražba provedena v KH. Sice se některé žetony našly i v okolí KH, ale to není případ tohoto početňáku. Proč by pak byly ale použité jiné tvary písmen než u grošů a naopak podobné ražbám dukátů? Nelze vyloučit, ale proč?
To jsou jen takové úvahy nad touto jednou unikátní ražbou, typů podobných ražeb(viz.Fiala) je více typů. Opět se tu tedy víceméně potvrzuju „Vím, že nic nevím“. 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Moc tam toho vidět není 😞
Pokud ho vlastníš tak gratulace a velká.

To Draček.
I když jsi zde závěrem napsal „Vím, že nic nevím“, na numismatice je nejkrásnější to, že se z některých indícií nechá logickou cestou dojít k určitým závěrům, které v sobě již mohou mít náznaky možných vysvětlení. I kdyby tomu tak nebylo a práce byla zbytečná, stejně je vlastní výzkum smysluplnější, než pouhé schovávání se za někoho, nebo za něco, protože se z toho pak stává pouhý alibismus a to si z mého pohledu chápání numismatika nezaslouží.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Blahopřání vyřídím vlastníkovi...😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.