Zaregistrován
15. 7. 2007
urcite lepsi nez veverka nebo prase... a je nejaky duvod, aby se tohle mile stvoreni objevilo na mincich pubertalniho panovnika?
Zaregistrován
12. 1. 2010
Té si taky není zrovna podobná🙂
(mimochodem to vyobrazení je renesanční, viděl jsem pár gotických bestiářů a tam vypadá dost odlišně)
Když se dívám na tu hlavu na minci, ta psovitá šelma je tam vidět celkem jasně, takže jsem pro Oliverovu teorii🙂
(a stejně, chcíplotina je lepší😉)
Zaregistrován
6. 11. 2010
No upřímně, přijde mi stejně absurdní vyobrazení mantikory jako veverky či pašíka. Navíc nevidím žádnou spojitost mezi touto antickou příšerou a uherským panovníkem v období vrcholného středověku.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Používanie mytologických príšer bolo pre posledných Arpádovcov celkom bežné, napr. tu publikovaná harpya.
Zaregistrován
6. 11. 2010
No jo, to je vlastně taky pravda.
Zaregistrován
15. 4. 2010
Zaregistrován
6. 11. 2010
A nejake verohodne oduvodneni?😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Nechcem vám tu do toho vstupovať, dlhšie som tu nebol, ale myslím si, že Mantichora to určite nebude, Mantichora je heraldická obluda: lev s ľudskou hlavou a s chvostom ukončeným ostňom (ZENGER, Z. M. Heraldika. Praha 1971, s. 95.), a toto zviera tomu nezodpovedá.
Myslím si, že sa skutočne jedná o diviaka, napovedá tomu prehnutá chrbtica s evidentnými štetinami, navyše sa jedná o evidentného párnokopytníka, čo je na týchto minciach precízne vykreslené. Možno sa mýlim, ale vždy som bol v tom že sa jedná o diviaka a pri tejto teórii, ktorú som bližšie nerozoberal, aj ostávam, lebo tu neboli podané relevantné závery proti.
Odporúčam viac: VRTEĽ, L. Osem storočí slovenskej heraldiky. Martin 2003; FANČOVIČOVÁ, A. Fantastické bytosti a vybájené zvieratá v heraldike. In Heraldika na Slovensku. Martin 1997, s. 202-209.
Čo sa týka guličky v strede mince, je to jednoznačne kružidlom, aj na vytvorenie perlovca (nielen kruhopisu) bolo kružidlo používané.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 9. 2011
Na obyčajnú divú sviňu je to príliš vychudnuté, má to dlhý chvost a chýbajú tomu tesáky, tak neviem, neviem,...
Zaregistrován
30. 9. 2010
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.