Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

...jsou to obě čtrnáctky, nebo je ten první desítka? Jak vůbec poznáte desítku, když mají se čtrnáctkami spousty společných znaků?... Ostatní groše mi s určováním (alespoň přibližným) problémy vůbec, tedy skoro vůbec, nedělají, ale tyhle dva typy dost velké...

X.
XIV.
XIV.
Rozdíl je především v hlavě. Hlava lva typu XIV. je kulatá, zatímco u X. má lev hlavu zploštělou, protáhlou a jinak zuby. Ty typy na sebe typologicky i chronologicky navazují. Typy, které stojí v typologické tabulce mezi nimi, tedy XI., XII. a XIII. jsou vzácně se vyskytující typy, ražené pravděpodobně paralelně s typy X. a XIV., což je patrné z chronologické osy na s. 111. U typu X. se navíc vyskytuje ještě starší koruna z typu IX., ale už i novější, vysoká, charakteristická pro typ XIV..
Groše z obrázků bych určil jako:
ten pohledově vlevo: X. a/1
ten pohledově vpravo: X. b/1

mel bys sem psat castejc... jednoduchy pekny vysvetleni🙂

...a jestli to nebyl, tak jsem zbytečně přišla o prachy 😆 😆 😆
Jo, ještě dodatek k té zprávě výše. Už vím, kde jsem viděla tu protáhlou hlavu a přitom to byla typ XlV. a ne X. Byla to jedna z prvních čtrnáctek, a to je vlastně logické, protože jak zde bylo napsáno, jsou to typy, které jd😉 ou v řadě po sobě....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.