Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

...asi po hodinovém donucování, i přes zakázané doplňky, jsem donutila počítač se mnou komunikovat, abych sem konečně mohla vystavit fotky i bez obtěžování druhých, stejně se mi to povedlo jen napůl. Ale alespoň něco.
Atyp zatím nepřišel, tak posílám na ukázku můj nejhezčí grošík. Jedná se o XlV., zapoměla jsem si napsat, jak jsem ho doma určila, teď vzpomínám, asi h1?
Chtěla jsem ho uvést jako názornou ukázku typu XlV. s protaženou hlavou. Tento ja naprosto snadno určitelný podle N a čtyř zubů v tlamě, ale bohužel ne všechny groše jsou tak krásně zachovalé a často právě to N, ani přesný počet zubu nemusí být vidět, o rubním znaménku nemluvě, takže hůře čitelný by mi dělal problémy s určením. Bez viditelného N, těch zubů a dalších znaků, bych si nejspíše myslela, že půjde o desítku. Asi to chce nasbírat ještě více zkušeností 😳 😳 😳

To korunka: Určila si ho (podľa mňa) správne. V tlame leva je spodný zub pred horným, takže určite ide o variant h. Ako desiatku by som tento groš určite neurčoval, hlava je excelentne guľatá a nie plochejšia ako pri desiatke, je to určite štrnástka. Máš šťastie že sú naozaj viditeľné všetky ukazovatele, podľa ktorých sa dá táto minca určiť až na subvariant. Čo sa týka rubného znamienka, tam by som bol pokojnejší, aj keby nebolo viditeľné, ono totiž nie je až tak variabilné. Ja to tiež určujem ako XIV. h / 1.
A posledná vec, je vidieť, že tých skúseností si nabrala až až...🙂

Pochlubím se posledním přírůstkem. Je celkem zachovalý. Ale s určením si nejsem úplně jist.
[
](http://img224.imagevenue.com/img.php?image=74689_WIVa_122_133lo.jpg)
[
](http://img207.imagevenue.com/img.php?image=74915_WIVb_122_590lo.jpg)

PODLE ČEHO TAK SOUDÍŠ? JÁ SI VŮBEC NEJSEM JISTÝ.

Podle velikosti a umístění měsíčků na krku lva a splývající pravé přední tlapy s prvním měsíčkem druhé řady - IX.typ. Chybějící částečné přerušení spojení levé zadní s levou přední tlapou vylučuje varianty a,b,c,d. Na obruči vidím uprostřed náznak perly, takže koruna by jich měla mít celkem pět což vylučuje variantu f. Takže zbývá varianta e a podle tvaru písmene N ve WENCEZLAVS mi vyšla podvarianta 1 nebo 4 (není patrné rubní rozdělovací znaménko). Kontroloval jsem samozřejmě i tvar čitelných písmen ve zbývajících opisech.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.