Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

ještě k lliborovu grošíku bez S ve WENCEZLAVS
teď jsem ho nějakou dobu prohlížel a moc moudrej nejsem
Hánova typologie variantu s takovou chybou ve jméně panovníka nezná
S tam vidět není
vypadá to spíše na chybu v razidle
i když na 100% bych nevyloučil ani chybu v procesu ražby - ten vnitřní perlovec není úplně dokonalej a rozdělovací znaménko mezi WENCEZLAV a TERCIVS je takové trochu rozpité
lev i koruna toho taky už mají docela dost za sebou takže spíše hádám
podle některých tvarů lva, zdá se mi že kónické koruny, písma spíše menšího a tvaru S v TERCIVS
bych hádal (opravdu jen hádal) něco kolem typu H IX. nebo X.
jen mi tam trochu nesedí to velké oko lva ale třeba je to fotkou nebo zvláštním opotřebením

Na příští setkání jej vezmu s sebou.

Ahoj, tak se mi opět podařilo sehnat jeden zajímavý grošík. Když jsem jej antiku uviděla, zdála se mi cena celkem nadsazená, vždyť je to jen "běžná čtrnáctka", že. Ale potom doma jsem zjistila, že ten grošík asi tak úplně běžná čtrnáctka není, protože ho vůbec nedokážu určit. Koukněte a budete-li vědět oč jde, budu ráda. Třeba to pro vás taková záhada nebude 😉
[
](http://img174.imagevenue.com/img.php?image=46828_86erven_2009_003_122_824lo.jpg)
[
](http://img44.imagevenue.com/img.php?image=46832_75erven_2009_004_122_906lo.jpg)

treba by to mohlo byt neco na zpusob XIV. l (i kdyz l/1 to neni)...

ja se dival hlavne na to kapkovite oko...

Jenže právě tam nesedí skoro nic. V koruně jsou složité lilie, takže by to musela být pozdější čtrnáctka, jenže ta by nemohla mít tupé N. Lev má kapkovité oko, což by mohla být eventuelně i jedenáctka, ale ty zuby v tlamě a ten tvar hlavy je spíše čtrnáctkový. Lev s kapkovitým okem je i o jedné z posledních čtrnáctek, tam by seděla i ta koruna, ale zase ne to tupé N. Prostě tak jak jsem to určovala doma, tak vždycky je na té minci něco, co to určení vyvrátí 😉 Tak fakt nevím 😆

Hmm,tak to je vážně dost zajímavé,k té XIV.má skutečně nejblíž.

...takže po zkoumání pod lupou to opravdu vypadá, že tam písmeno V, ve slově tercivs, opravdu není, nebo je velmi tenké, v podobě "I". K těm písmenům "LA", ve slově WENCEZLAVS, jsem zjistila že nic zvláštního není, protože takto podobně zdobená mají i některé čtrnáctky zcela běžně.
Tak ještě nějaký názor?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.