Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Topa77

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2007

#1161 14. 6. 2009, 13:45

a navíc je jacx i rychlejší😉 😕

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#1162 14. 6. 2009, 13:56
Dracek napsal: "Ostatně stejný problém s určování je i pro popis do aukcí, kde není čas si hrát s mincí za 200Kč půl hodiny až několik hodin a pak teoreticky ještě třeba řešit reklamaci, to je mnohem jednoduší napsat jak se to také běžně dělá - blíže neurčený…(a má klid). " Možno stačí iba označiť mincu ako raritu...😉

nebo označit za ozdobu sbírky... 😉

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#1163 14. 6. 2009, 14:05

:)

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Denarius

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2008

#1164 14. 6. 2009, 14:14

To Topa: Nezpochybňuji základní určovací typologii podle obrazu lva a koruny, o tom jsem nic nepsal ale to, do jakých podrobností se až zachází při známé (ne)zachovalosti grošů V.IV. Velké množství grošů je například okrájené, vůbec třeba není zachován vnější lícní opis ale přesto ten groš nějak určíme a tím mu z typologie přiřadíme tam uvedený opis - ale vždyť ten kus mohl mít při ražbě opis odlišný minimálně třeba tvarem některých písmen! Zapomínáte i na to že se častěji obměňovalo svrchní razidlo které se dříve opotřebovalo a nové mohlo být v detailech mírně odlišné a vzniká tak řada křížených variant.
A jen tak mimochodem když jste na tom s určováním typů tak dobře, proč např. na opakovaný dotaz Korunky ohledně rozdílu v typech X. a XIV. nikdo nereagoval a vysvětlení od autora typologie uvítal i Jacx?!

Profilový obrázek
Topa77

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2007

#1165 14. 6. 2009, 14:31

Denarius: tak zrovna s tou X. a XIV. souhlasím, proto jsem výše psal, že bych některé typy spojil dohromady. Souhlasím, že u kombinací rubu a líce nelze vyloučit plno přechodových typů, a proto já osobně určuji zásadně podle lva, což mně vede k tomu, že zde dávám k určení většinou jen fotku rubu.

Trochu ale nevím co myslíš tím, že se minci přiřazuje opis, který není vidět a mohl by být jiný... Ano mohl by být.. pak jsou dvě možnosti, zařadit všechny nekompletně čitelné mince do typu ( pokud ho neurčuje opis ) jako typ takový a varianta nepopsaná... nebo se spolehnout na to, že pokud jsou čitelné alespoň pro variantu rozhodná písmena či znaménka s velkou pravděpodobností tu variantu trefíš, protože patasonova typologie je přece jen udělaná z několika tisíc mincí

což ale nezabránilo tomu, že mám doma, pokud se nepletu tři mince, které Hána nezná😉

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1166 14. 6. 2009, 14:35

Když určím Typ - neznamaná to, že groši automaticky přiřazuji i opis.
Určím -li Typ určím obraz lva, obrazovou variantou se dostanu na jemnou variaci lva nebo kombinaci lva a koruny a teprve s opisovou variantou mám opis.
Vzhledem k zachovalosti jen část grošů určíme až na "opisovou variantu" a teprve tehdy mu přiřadím i tvary písmen v opisech.

Netvrdím, že vím a dokáži vše - to zdaleka ne.
Věřím (doufám), že s praxí se moje znalosti a schopnosti poněkud zlepšují.
Ano uvítal jsem, že patason potvrdil - jak jsem se i já domníval - že všechny tehdejší groše Korunky jsou typ H X. i to, že rozdíl mezi typy X. a XIV. je především ve tvaru hlavy a díky za to znovu. Ale bylo mi hloupý dodatečně psát jo jo je to tak jak jsem si myslel (ono je to hloupý i teď). Na fóru v poslední době jsem poněkud nárazově - tento víkend mám to štěstí, že zde můžeme diskutovat 🙂 .
Jen doufám, prosím a přimlouvám se, aby se nám naše snad pro většinu zúčastněných přínosné polemiky nepřeklopily do nějakých příliš osobních půtek (vidtě Archy a Dracku)😉 .

vidím, že Topa je minimálně stejně rychlý jako já 😁

Profilový obrázek
Denarius

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2008

#1167 14. 6. 2009, 14:44

Topa77 napsal/a:

Trochu ale nevím co myslíš tím, že se minci přiřazuje opis, který není vidět a mohl by být jiný... Ano mohl by být.. pak jsou dvě možnosti, zařadit všechny nekompletně čitelné mince do typu ( pokud ho neurčuje opis ) jako typ takový a varianta nepopsaná... nebo se spolehnout na to, že pokud jsou čitelné alespoň pro variantu rozhodná písmena či znaménka s velkou pravděpodobností tu variantu trefíš, protože patasonova typologie je přece jen udělaná z několika tisíc mincí

odpověděl jsi si sám, tučně jsem vypíchl jak bych si ho popsal sám (nebo spíš varianta neurčitelná)

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1168 14. 6. 2009, 14:56
Topa77 napsal/a: Trochu ale nevím co myslíš tím, že se minci přiřazuje opis, který není vidět a mohl by být jiný... Ano mohl by být.. pak jsou dvě možnosti, zařadit všechny nekompletně čitelné mince do typu ( pokud ho neurčuje opis ) jako typ takový a varianta nepopsaná... nebo se spolehnout na to, že pokud jsou čitelné alespoň pro variantu rozhodná písmena či znaménka s velkou pravděpodobností tu variantu trefíš, protože patasonova typologie je přece jen udělaná z několika tisíc mincí ...

Toto přeci nikdo nezpochybňuje.
Určení Typ ... a varianta blíže nelze, nebo chcete-li varianta neurčitelná je zcela běžný a používaný jev - i při určování zde na fóru. Termín varianta nepopsaná bych vyhradil a věřím, že jej tak chápou všichni pro variantu, kterou uvedená typologie nezná.

To proč jsou i takové "podrobnosti" tedy sepsání typologie až na opisové varianty přinosné jsem se stručně snažil vysvětlit včera ve svém zcela prvním příspěvku do této diskuse.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1169 14. 6. 2009, 15:13

jacx- bohužel musím oponovat. právě se mi dostala do ruky čtrnácka, kde lev je klasicky desítkový, má hodně protáhlou hlavu, ale strana s korunou je typická XlV., hlavně podle obráceného N.
I já už jsem právě z tohoto důvodu, naposledy před chvíli doma, když jsem se dotyčnou minci snažila zařadit, přemýšlela, zda opravdu typ X by už neměl být první variantou XlV. Ale tohle mi tu určitě nevyřešíme.
Padlo tu, že v Hánově typologii není tabulka podle typů. Je to tak trošku paradox, ale já se ze začátku orientovala hlavně podle této tabulky- konkrétně tabulky lvů, a dost mi to pomohlo, aniž bych musela mít nutně prostudovaných 180 stran textu. Takže kdo jste toto psal- docela bych chtěla vidět, jak by jste to udělali vy. Jen tak mimochodem, pokud si někdo bude chtít koupit od každé mince jen jeden typ, jen coby ukázku ražeb, určitě si bude vybírat ty opravdu pěkné mince a typově to právě podle jejich slušné zachovalosti obrazu lva velmi snadno pozná 😉

Profilový obrázek
Topa77

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2007

#1170 14. 6. 2009, 15:16

JJ mělo to být neurčitelná

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.