Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Všechno je o přístupu k problematice/oboru (platí nejen pro numismatiku). Obchodníci/kšeftaři zpravidla opravdu nemají čas se s mincí určovat a jsou pro ně příjemnější jednoduché přehledy, nejlépe i s výčtem aukčních cen. Není se čemu divit, musejí točit peníze...😆 Osobně jsem vždycky bral numismatiku jako zábavu, zálibu a největší potěšení mi dělá, když si můžu najít a určit minci. Nejsem kšeftař a nemusím točit peníze - tím je asi dané, že se s radostí budu hledat s rozdíly mezi jednotlivými typy a variantami grošů nebo třeba i tříkrejcarů nebo malých grošů (tolarů ne, ty jsou na mě příliš expensive🙂 ) Jsem moc rád, že mi někteří v rámci této diskuse potvrzují, že při troše snahy a cviku se dají typy Václavových grošů rozlišit na první pohled. Těší mě současně, že i když už mám několik desítek nových variant, ještě jsem nenašel nový - neznámý typ... To považuji za úspěch. Ono udělat typologii bílých peněz Ferdinanda je o mnoho jednodužší, než typologie pražských grošů a ta Václavská je myslím vůbec z těch nejsložitějších. Tím nechci znevažovat typologii bílých peněz - a ta Veselého je zvlášť povedená... Myslím, že v našem grošovém období je ještě celá řada nezmapovaných úseků, které by stály za zpracování. Je to prostor pro remcaly, aby ukázali, jak si představují jednoduché a přehledné a přitom pokud možno vyčerpávající typologie...😈

Doufám že jsem nebyl zařazen mezi ty uváděné kšeftaře, vzhledem k mé známé náročnosti na zachovalost mincí zařazených ve sbírce jsem pustil po letech teprve letos cca 10-20 kusů které se mi během let vyskytly víckrát a to hlavně z důvodu že jsem získal kus v ještě lepší zachovalosti. Jedinou výjimkou byl denár Boleslava II. který jsem jako typ ruka/lomenice měl dvakrát a dostal jsem nečekanou nabídku na jinou pro mne ještě zajímavější minci 😉

To Denarius: Určite si nebol zaradený medzi kšeftárov. Určite nehovorím len za seba keď podotknem, že si tvoje príspevky veľmi vážim a sú pre mňa poučné. Si skvelý zberateľ, patason určite nemyslel teba.
Inak táto diskusia má veľmi pozitívny význam, je tu dobrá pluralita názorov. Ale už by asi aj mohla skončiť, všetky názory tu asi boli prezentované a vo všetkých sa dá nájsť niečo pravdivé. Mne sa Hánova publikácia páči, v zásade nemám problém z nej určovať mince; pokiaľ áno, tak je to chybou horšej zachovalosti mince a nie nedostatkami publikácie. Nesúhlasím s názormi že by mala byť jednoduhšia. Sú tam zachytené všetky rozdiely v obrazoch a písme mince, takže nejde z toho urobiť "výcuc". Mnohí môžu určovať mincu na typ a postačí im to, nech je teda tak. Ale zazneli tu aj názory, že je to neprehľadné a pre začínajúceho zberateľa náročné. To iste áno, ale začínajúci zberateľ, ak už nechce byť "iba" začínajúcim zberateľom, tak práve tu má možnosť dostať sa k podstate mincovania Václava IV. Hánova publikácia sa nesnaží veci komplikovať, skôr naopak. Je pravdou že človek toho musí veľa prečítať, pochopiť, sadnúť si s mincou a tabuľkami... pohrať sa s tým. Správne reaguje jacx keď pripomína, aké dôležité sú fotografie na konci knihy, konfrontácia mojich "bádateľských" výsledkov pri určovaní mince s prezretím fotografie daného variantu mi vždy priniesli ovocie. Takže publikácia asi naozaj nemôže byť zjednodušená, ani kvantová fyzika sa nevydáva v brožúrkach pre začiatočníkov; ak niekto chce ísť do hĺbky, tak musí byť sám k sebe poctivý a študovať. Či už numizmatiku, alebo čokoľvek iné.

Já si také nedovolím někoho někam řadit.
Diskuse mi nevadí - naopak, rád se poučím či vytříbím myšlenky a názory.
Denarius a vlastně všichni diskutující zde v této polemice jsou dle mne odborníci (s jednou vyjímkou, kterou je moje osoba). Některé z vás znám osobně, jiné dosud ne. S Denariem se neznáme, i když dle adresy PRAGA CIVITAS jsme vlastně sousedi ze stejné vsi. Tak až se někdy potkáme na pivě, můžem to znovu probrat osobně😉 .

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.