Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

tak uvidíme s čím ještě přijde Patason...😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Kdyz se tady tipovalo, tak to zkusim take: VIII.e/5. Tento lev je posledni varianta pred typem IX. takze mi tam tolik nevadi neprokreslene ucho. Ostatni znaky jako vyrazneji mensi mesicky prvni rady jak uvadi Archypov, ohnuty konec ocasu kolem hlavy, tlama bez predkusu a take vyska prave predni tlapy vzhledem k tlame podle mne sedi. To ze na reversu je nakreslen proti tomu na minci mensi krizek povazuji zase ja za bezpredmetne.

Jak mi tak docházejí síli, ja pod jazykem cítím síru; víru, strácím víru a to mě míchá...
Majte si tam teda leva typu VIII., alebo IX., pohoda. Nech má Dracek konečne raritu. Pokiaľ tu sedia proporcie leva typu IX., alebo VIII., v pohode. Krížik tiež neberiem na váhu, lev mi jednoducho nesedí, ale dobre. O korune sa tu nedebatovalo, ale tiež dobre. Tak nič priatelia, vzdávam sa. Tak to teda nie je bežný groš, je to niečo viac. Nevieme čo (aj keď vlastne vieme, je tu veľa názorov), ale nie je to nič bežné.😉

Kacuro sam jste psal vyse ze vybirate nejblizsi moznou variantu. Ja minci hodnotim vzdy jako celek, avers i revers (netyka se jen grosu) spolecne. Zde mam problem s identifikaci aversu k typu IX. protoze jeho opis je dle soucasne typologie typicky prave pro typ VIII. (koruna nam vzhledem k silnemu nedorazeni moc nepomuze).
Reknu vam, zlaty Leopold I. kteremu se prevazne venujem. 🙂

tak jsem tady dočetl tu vášnivou diskuzi a první co mě napadlo, že jsem si představil, co by té naší polemice řekli pánové z kutnohorské mincovny, kdyby si ji přes tu propast 600-ti set let mohli přečíst.. jinak tohle už múže rozseknout fakt jenom patason... můj osobní názor.. jestli se nepletu, patason jako hlavní věc pro typologii bere lva.. každý typ by měl mít alespoň jeden zásadní znak, který jej odlišuje od odstatních, v tomto případě spojený měsíček a přední tlapu.. v tom jsou asi všichni (kromě archyho zajednou) a vylučuje to jakékoli úvahy o typu XIV ... a vzhledem k stavu mince se stejně těžko přiblížíme k přesnějšímu určení... typ VIII a IX je stejně ze stejné doby a razil se zcela jistě souběžně.. hezký den...
P.S. .. to archy: čímž potvrzuji, že se skutečně jedná o groš Václava IV. ...😁

Přikláním se k názoru, že se skutečně jedná o groš Václava IV!
😁 😁 😁

..po delší době jsem se opět koukla sem a koukám, opět se tu vedou sáhodlouhé diskuze. Nestihla jsem vše přečíst, takže se omlouvám, pokud se budu opakovat. K tomu Dráčkovu groši- Mně osobně to připadá jako typ IX.. Nemám sebou literaturu, ale věřím že to Kacuro určil dobře. Nelze brát detailně všechny znaky, kteří zde někteří jmenovali. Určitě bych upřednostnila spojení přední tlapy jako klíčové. Po mých zkušenostech s groši Václava bych nepovažovala jako prvořadý tvar hlavy (samozřejmě u typu typu IX. a XIV, u těch mezi je rozlišení dle hlavy lva téměř klíčové) ... Varianty písmen- patky apod. se také mohou měnit. Myslím, že v tabulce jsou popsány nejčstější varianty a pokud se někde najde nějaký mezityp, který má nějaké znaky mladšího typu, jiné staršího, nelze je brát jako určující. Připomíná mi to, nedávnou debatu, kdy jsme tu řešili podobnost typu X. a XIV., kdy některé XIV. mají desítkovou hlavu, ale také jsem měla v ruce typ X. s XIV. tkovou hlavou. Jediné, co mne utvrzovalo v tom, že se jedná o typ X bylo písmeno M v opise. Nejspíš to byla křížená ražba. ... Tuším, že jsem byla některé i nucena na Aukru prodat, takže tam byly tyhle zajímavé ražby vidět.
..Jen můj názor 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.