Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jj, patinovani tam probehlo, neni to origos

Asi to naozaj je XIV.c/4, ale v opise nebude ROEMIE ale ROEIME. To S tam má byť obrátené a nič iné zvláštne tam nevidím. Prikláňam sa k názoru jacxa, zmieňované rozdeľovacie znamienko asi naozaj bude krížik a nie štvorlistý kvet. Škoda že nie je dorazené celé, mohli by sme si byť istejší, takto tiež len hádam. Atyp to nie je v žiadnom prípade, atypické razby sú rozpoznateľné typom koruny alebo leva, atyp sa nikdy neidentifikuje podľa písma.
Ale je to pekná minca a týchto variantov veľa nie je. Gratulujem.

Ne ne, pánové, jak jsem psala, na fotce je to špatně patrné. Na minci v ruce jsou krásně patrné okraje ružice. Zkusím lépe vyfotit, ale v ruce je to krásně patrné. Spíše jsem si nebyla jistá s tím N. Ale i pod lupou to vypadá na skřížené patky. Bohužel hlava lva není vidět, horní tlapa je menší. Měděné falsum to není. Kupovala jsem ještě od tohoto člověka jeden groš a evidentně neví, co prodává a jak mince čistit. Druhý groš byl tak přeleštěný, že jsem nechápala, jak někdo může znehodnotit takto minci. Materiál je stříbro. Bohužel byl v tak žalostném stavu, že jsem se ho rozhodla o patinaci, aby vylezly alespoň nějaké detaily 😁

..tak tady to je. Bohužel fotka není nic moc, on ani ten groš. Ale posílám pro srovnání vedle mincičku s klasickým křížkem. Tak nevím. Možná že je to opravdu jen moje fantazie. Nevím. No, koukněte, snad na něco přijdeme.
[
](http://img.enter4u.eu/P12600078i8a.JPG)[

Korunka, nemusela si dávať foto aj druhej mince, vieme ako má vyzerať krížik.😉 Mala si skôr hodiť úplný detail toho znamienka. Ten krížik skutočne vyzerá akoby mal zaoblené konce, ale osobne stále nie som presvedčený. Netvrdím kategoricky že je tam krížik a nie štvorlístok, ale potreboval by som naozaj lepšie foto a v konečnom dôsledku aj lepšiu razbu. A tu je ten hlavný problém. Tvoja minca je veľmi pekná a týchto variantov nie je až tak veľa, ale v niektorých miestach je mierne nedorazená. To je zčasti problém akurát tohto znamienka. Razba je tam plytká a znamienko nie je viditeľné celé. Takže asi nezmúdrieme. Ja to nerozlúsknem, možno aj ostatní povedia svoj názor (čo sa týka toho znamienka...).

...ještě pro zajímavost sem dám obrázek, jak groš vypadal při koupi. K té patinaci- u pěkných mincí to v žádném případě nedělám, preferuji přírodní patinu, která neběhne sama. U takových to sežránků k ní však mnohdy přistoupím, aby vynikly některé detaily 😉 To už asi záleží na sběratelích, někdo to nemá rád.😉
[
](http://img.enter4u.eu/86182017249ku.jpg)[

Archypov- určitě máš pravdu a souhlasím. Bohužel, je to sežránek. Škoda opravdu té kvality a také, že není vidět hlava lva. :-(
Jinak vím, že všichni víme, jak křížek vypadá, ale když jsem ty mince dala vedle sebe, tak mi to připadalo jako lepší srovnání 😉
PS: bohužel lepší fotku ze svého levného foťáku nevymáčknu, tak alespoň takto.

Fotky sú v pohode, nerob si starosti. Tú mincu si dala dokopy veľmi pekne. Ja osobne by som ju patinoval takisto, mne to nerobí problém, teda pokiaľ sa jedná o razby ktoré tým získajú. To je aj tento prípad. Ja som osobne ešte nepatinoval, asi som sa to ešte nenaučil.🙂 Ale od teba by som si nechal poradiť, pekná práca.

Keď sme už pri tých krížikoch, našiel som jednu mincu, kde oba krížiky (a teda aj opis) uteká o pár stupňov vľavo, resp. kresba koruny vpravo. Je nedorazená, ale dvojráz tam nevidím. Tiež celkom zaujímavé, nie?
[
](http://img181.imagevenue.com/img.php?image=04713_gro05_122_21lo.JPG)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.